sâmbătă, 24 august 2013

Am scris cuvantul

M-am asezat pe-un scaun incomod, cu un picior necrescut suficient, am atins timida stiloul cu penita gravata si am deschis caietul plin de inflorituri, in care ma obisnuisem sa astern din cand in cand
franturi de ganduri nestiute, timid rasarit de viata, presarat ici, colo cu intamplari neasteptate, cu joc si ras frematand precum cascadele. Nevoia imperioasa de a scrie ma mâna des inspre caiet, chiar si cand nu stiam ce vreau a spune, cand gandurile erau inca negandite, cand totul era inca intr-un haos de inceput.
Atunci lasam penita sa decida, sa culeaga litera dupa litera pana forma cuvinte de exceptie sau doar cuvinte simple, de omulet netrecut prin viata. De la primul cuvant pornea totul, precum un tavalug. Nu am pastrat nimic, nici macar amintirea lor clara, dar imi permit acum sa fabulez, bazandu-ma pe ceea ce vag rasare din adanc de suflet, asa cum procedeaza oamenii la batranete, cand amintirile au palit, dar nu s-au sters de tot.
De scriam balon, eram imediat invaluita intr-o ceață roz, parfumata, care ma ocrotea de lumea inconjuratoare, de realitatea cruda, de tot ce credeam ca am pierdut. Si de scriam ceață roz, pe foaia caietului meu apareau descrieri ale vazduhului inmiresmat de trandafiri stropiti cu roua.
Si de scriam trandafiri, imediat imi aminteam de legenda frumoasei Afrodita si a iubitului sau Adonis, ce ar fi patat trandafirul alb cu sangele sau, facandu-l rosu. Dar de scriam de sange, gandul ma ducea la familie, ba chiar si la prieteni, la legaturile ce ar trebui sa fie indestructibile, dar nu mereu sunt. Cand scriam indestructibil, vedeam cum pe foaie se aseza un barbat brunet, imbracat intr-o uniforma kaki. Tata! Un zambet infloreste astazi pe chipu-mi si il vad in fata ochilor pe Bruce Willis-ul greu de ucis, ba chiar si al cincilea element, frumoasa Milla Jovovich, de care s-a indragostit un intreg popor, poporul iubitorilor de frumos.
Filmul ma poarta mai departe si acest nou cuvant asternut pe foaie da nastere unor ganduri nou-noute, caci filmul vietii este retrait in viteza in clipele de suspans, cand sufletul se bate si se zbate, cautandu-si linistea, cautand sa repare greseala care l-a schimbat. Cand penita a format, din litere comune, cuvantul suspans, timpul a ramas suspendat si a fost amendat.
Fetita s-a temut de inaltimi ametitoare si si-a dorit sa se intoarca pe pamant. A renuntat la aripi si s-a prabusit ca un Icar in mare. A trait ascunsa in adancuri reci, printre animale marine ce asteptau momentul propice pentru a ataca si a-i mai smulge o bucata de suflet. Intr-o zi, fetita a vazut o raza de soare cum incerca sa strapunga bezna. S-a agatat de ea si s-a lasat purtata pana sus, acolo unde valurile se zbateau sa o duca pe mal. A castigat lupta si a gasit un loc inmiresmat de parfumuri fine, de cuvinte puternice, care fac sufletul sa vibreze si si-a promis ca nu va mai pleca nicicand.


Imagini insirate pentru a cuprinde duzina, pentru ca fetita sa aiba o scuza, pentru ca lumea sa ii inteleaga dorinta de a sta aproape de oameni frumosi, oameni ce inmiresmeaza locul si care detin cuvinte puternice. Cine sunt ei? Scorpio, Adriana, Roxana, Ioana, Dana, file din poveste si gazda, al carei parfum se simte de departe.

3 comentarii:

  1. când aripile dor sau par prea mici, aş vrea să-i dăruiesc fetiţei propriile mele aripi căci acum ştiu că ele cresc mereu, mai puternice, atunci când dăruieşti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum aproape un an scriam aşa:

    "Un cuvânt poate schimba o stare.
    Un cuvânt poate distruge, poate clădi.
    Un cuvânt poate fi uşor ca un fulg sau greu ca un tun.
    Un cuvânt poate fi rostit, altul nu.
    Un cuvânt mi-a călăuzit paşii (DUMNEZEU)
    Altul m-a adus aproape de el (Iubire)
    Un cuvânt mă face fericită zilnic(Soţul)
    Un cuvânt îmi alină durerile ascunse(Mama)
    Un cuvânt îmi poartă de grijă de aproape(Sora)
    Un cuvânt are nume propriu şi îmi poartă de grijă de departe (Un prieten)
    De un cuvânt mi-e dor de nerostire(TATA)
    Şi un cuvânt mă trimite de aici:....MAINE."

    RăspundețiȘtergere