vineri, 4 octombrie 2013

Legenda împăratului Hurom

      Legenda spune că, pe vremea când oamenii începuseră să fie preocupaţi de sănătatea lor, fructele şi legumele proaspete puseseră la cale un adevărat complot, pentru a se salva de la cumplita moarte care
le aştepta. Se dusese zvonul în intreaga lume că nici un măr ionatan nu scăpase întreg, nici o banană nu rămăsese în coajă, nici o pară zemoasă nu mai simţise dinţi hulpavi atingând-o, nici un morcov nu rămăsese ascuns în nisip, nici o ţelină nu mai fusese folosită în salate, de când apăruseră în lume storcatoare cu presare la rece.
      Împăratul Hurom, storcatorul, şi multiubita sa fiică adoptivă, Vienela, obişnuiau de la o vreme să îşi petreacă dimineţile împreună, la un pahar de suc proaspăt stors, trei felii de pâine cu brânză şi două vorbe. Fata îşi schimbase programul de dragul lui. Ieşirile cu bicicleta la o plimbare în părculeţ urmau întotdeauna după întâlnirea cu împăratul Hurom (despre care puteţi afla detalii aici), cel care îi oferea sucuri pline de nutrienţi, vitamine, antioxidanţi, minerale şi enzime. La fel începuse şi acea dimineaţă...



      În bucătărie o aştepta Chandra, căţeluşa ce părea să aibă mărgele in loc de ochi, păzindu-l cu drag pe mândrul împărat Hurom, cel care făcea parte din marea familie de storcatoare de fructe. Mâna fetei se întinde spre coşul de răchită în care stau cuminţi două mere verzi, o banană, o pară coaptă, o sfeclă roşie,o portocală parfumată şi un fir de pătrunjel. Nu simte privirile încruntate ale fructelor, nu simte atmosfera tensionată, nu simte aşteptarea încordată a locuitorilor din coş.
      Axul melcat din ultem (un polimer de 8 ori mai tare decât melamina) începe prin a mastica şi stoarce zemoasa portocală, pătrunjelul şi para. Se aude un fâsâit şi din bietele fructe presate la rece nu mai rămâne decât sucul cu gust şi culoare naturală şi niste reziduri uscate, asemănătoare celor rezultate din stoarcerile industriale. Vine rândul bananei, care se înmoaie de teamă şi se lasă presată de toată puterea celor 70 de rotaţii pe minut şi a celor 150 w necesari în tehnologia LSTS (Low Speed Type Screw), patentată de către marele împărat Hurom. 
      Merele verzi, fiind mai tari, au crezut că se vor putea împotrivi. Unul dintre ele s-a lăsat să alunece de pe masă într-o mişcare rotundă, însă Chandra a fost atentă şi a lătrat scurt, avertizând-o pe Vienela. Bine-nţeles că sistemul inovator patentat Slow Squeezing System, care stoarce fără frecare, fără să încălzească sau să aereze sucul, nu s-a lăsat impresionat de plânsul şi tertipurile merelor. Acesta fusese principalul motiv pentru care fata se lăsase adoptată de către argintiul împărat Hurom. 
      Toate fructele şi legumele lumii (până şi iarba de grâu sau germenii) îşi puseseră speranţele în sfecla roşie, cea plină de curaj, de fier şi de vitamine. Dar visul lor s-a spulberat rapid! Cine se putea împotrivi împăratului Hurom, atunci când el dorea să ofere Vienelei un suc proaspăt, cu mai multe vitamine decât în cazul altor storcătoare? Complotul fructelor a fost înăbuşit din faşă de către puternicul împărat Hurom, iar Vienela şi-a putut începe dimineaţa într-un mod sănătos, la ea acasă!
      După plecarea Vienelei la lucru, împăratul Hurom a exclamat, ca şi Cicero cândva: "O tempora! O mores!", gândindu-se la revolta fructelor şi legumelor. 

Articol scris pentru proba 2 din cadrul competiţiei SuperBlog 2013.

31 de comentarii:

  1. Ce articol splendid, meriti sa castigi aceasta proba. Esti atat de creativa de imi vine sa ma ascund sub pres de rusine :))
    Nu m-am fi gandit vreodata sa scriu o poveste atat de ingenioasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Alina! Esti prea modesta! Mie imi plac mult articolele tale, felul in care scrii.

      Ștergere
    2. Iti plac, te cred, dar parca tot nu au esenta pe care o pui tu in articolele tale :)
      Parca sunt invidioasa pe geniul tau :)

      Ștergere
    3. Asa cum si eu sunt uneori invidioasa pe voi... :)

      Ștergere
  2. La tine complot, la mine revoltă, ne pregătim oare de o revoluţie? Fain tată vitreg ai. :) E un scump. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul ca Mosul nu a vrut sa ma ajute si m-a lasat sa compun singura articolele m-a facut sa ma las adoptata de imparatul Hurom. :)))))

      Ștergere
  3. ax melcat,
    înşurubat,
    prins cu dinţii în păcat.
    stoarcere,
    zicere,
    răsucire.
    zeamă bună,
    vitamină,
    dor de roşu să rămână
    dimineaţa fie bună
    în imperiul lui hurom
    unde toarce un griffon
    şi căţelul mai veghează
    la licoare
    ce sfârlează
    printre vorbe jucăuşe!
    scrise galeş
    stoarse tainic
    pentru ochii ce-n şăgalnic
    o s-aducă dimineaţa
    stoarsă proaspăt în carafa
    de cuvânt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii ca acest comentariu va ajunge intr-un articol de pe celalalt blog intr-o zi, nu? E pacat sa se rataceasca, sa nu fie vazut de mai multi.

      Ștergere
    2. e dreptul tău să-ţi pui darurile pe rafturi!

      Ștergere
    3. Gata! Comentariul tau a vazut lumina zilei si pe celalalt blog http://vienela.ro/prima-decada/. :)

      Ștergere
  4. Hi-hi-hi, şi-n povestea mea există un împărat, deşi nu l-am identificat cu Hurom! O postez abia mâine (ca s-o pun mai întâi pe prima, pe care-am legat-o şi de duzina de cuvinte)
    Baftă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, ha, in seara asta am vazut ca s-a mai inscris in competitie un articol cu un imparat. Tare ma bucur ca am publicat prima. :))))

      Ștergere
    2. A fost cândva, demult, un împărat...
      Aşa încep poveştile mereu -
      Şi cele vechi, pe care le-am uitat,
      Şi cele noi, pe care le ţes eu. :))

      Ștergere
    3. Cand eram copil, imi placea partea cu puricele, desi nu stiam cum arata un purice si nu imi puteam imagina acele potcoave. :))))

      Ștergere
  5. Traiasca imparatul Hurom! E valoros! I-am vazut si pretul... Pfffuuu! Dar merita! Blenderul nu stoarce mere verzi iar storcatorul de fructe pe care-l am necesita un timp indelungat pentru curatare! Mai mult timp se consuma sa-l spal decat sa storc fructe! :)
    Excelenta povestea imparatului argintat Hurom! Aplauze! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este imparat, Diana, nu poate fi vandut pe un pumn de arginti. :)
      Saru-mana! Nu m-am asteptat sa placa atat de mult aceasta poveste. Innebunise facebook dimineata! Nici nu mai stiu cate laude si like am primit. :))))

      Ștergere
  6. Să mergem la plâns de mere,
    că ne-am înţepat într-un deget ar,
    şi-acum vrem război
    cu boala.

    Semnează,
    Armata vitaminelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plansul de mere imi face cu ochiul. Ma crezi ca mi-a venit apa in gura gandindu-ma la un suc de mere verzi? Si nu am in casa nici mere, nici storcator. Cu merele as rezolva usor, ca e magazinul la coltul blocului, dar de unde iau eu un imparat acum?
      Nu vreau o armata, ci doar un soldat. Verde! :))))

      Ștergere
  7. Sant mandra de tine Vienela,meriti sa castigi ,sant mandra de tine,e foarte bun storcatorul de fructe,multumesc Vienela pentru idea cu storcatorul,imi iau si eu,te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Romy! Daca ies castigatoare la proba asta, il vei putea trimite pe Găbiță la mine sa ii dau suc proaspat dimineata.

      Ștergere
  8. Cred că fructele au ajus că iubească până şi zăbada bruscă din Braşov. Hurom este titanul care a supus până şi cele mai forţoase fructe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil sperand ca ninsoarea le va impiedica sa ajunga la imparat, sperand ca vor ramane inzapezite... :) Da, uite ca ar fi iesit frumos si asemanandu-l cu un titan! :)

      Ștergere
  9. Te-ai intrecut pe tine, intr-adevar, foarte frumoasa povestea. Uite, in texte din astea te recunosc eu, te simt Tu, draga ce-mi esti! Sa fie cu punctaj cat mai mare. De la 100 in sus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am remarcat acelasi lucru la tine, Danuta! Scoate SuperBlogul tot ce e mai bun din noi!
      Bafta si inspiratie in continuare sa ai si tu! Sa te vad sus, pe podium!

      Ștergere
  10. Pana acum... articolul tau la proba 2 imi place cel mai mult :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult, Alina! Adevarul este ca si eu sunt tare mandra de el, mai ales ca am fost prima care a personalizat Hurom-ul, transformandu-l in imparat. :)

      Ștergere
  11. vienela, un storcator de fructe este mai mult decat necesar intr-o casa. Am unul in bucatarie dar cred ca m-ai convins sa-l schimb cu unul nou :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand era Ionut mititel, pentru ca nu aveam storcator, dadeam fructele si legumele prin razatoare, apoi le storceam manual printr-un tifon. :(
      Chiar as avea nevoie de un storcator in casa.

      Ștergere
  12. Am cumparat modelul Hurom HH-EBE06, este exact ce ma asteptam de la un storcator prin presare la rece, il recomand. Am facut si un review video detaliat la el pe youtube, il gasiti aici: http://www.youtube.com/watch?v=-cXaSv_7ZrU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma voi uita la review-ul tau, pentru ca sunt cu adevarat curioasa. Tare mult mi-as dori si eu un asemenea storcator!

      Ștergere