miercuri, 30 octombrie 2013

Singurul mec

      Engleza mea de baltă este renumită atât în familie, cât și printre prietenii mei de o viață. În blogosferă sunt prea puțini cei ce știu că am nevoie de minute bune pentru a putea traduce o propoziție,
dacă are mai mult de trei cuvinte și dacă nu am acces la google translate. Aici nu dau teste, nu mi se pun note, așa că pot trece sub tăcere neputința mea de a reține și pronunța corect cuvinte englezești.

      Probabil din acest motiv m-am descurcat atât de greu atunci când mi-am făcut blog. Cuvintele care m-ar fi putut ajuta să pun totul la punct îmi erau total necunoscute și nu aveau corespondent în limba română. Le-am învățat întâi în gând, pronunțându-le ca în limba română. Când am deschis gura pentru a discuta despre ele cu fiul meu, am stârnit hohote de râs. Imaginați-vă cum sună în gura unei doamnei de 40 și ceva de ani cuvinte precum blogher, blogmet sau advertising, pronunțate așa cum le vedeți.

      Acum le-am învățat, le pronunț bine și le utilizez des, însă unii nu au uitat și chiar țin să îmi amintească. M-am întors ieri din oraș, am trântit geanta pe un fotoliu și am început să mă vait de figurile pe care le-a făcut laptopul exact cînd aveam mai mare nevoie de el. Ceva se întâmplase, pentru că îmi rămăsese blocat și orice am încercat să închid și să deschid (nu trebuie să vă spun că asta e tot ce știu să fac în caz de avarii), reacția lui a fost aceeași, sublimă, însă lipsind cu desăvârșire.

      Fiul meu mă privește serios și îmi spune că vina o port doar eu, că intru pe tot felul de site-uri ciudate, nesigure, de parcă blogurile pe care le citesc ar fi ale unor ciudați. Îi amintesc de faptul că la calculator nu mi se întâmplă așa ceva, deși accesez aceleași dubioase bloguri.

-Poi tu compari calculatorul ăsta cu jaful tău de laptop? spune el, încercând să pună paie pe foc.
      Am văzut verde, roșu, negru în fața ochilor și am răbufnit:
-Nu zău, adică Mac e jaf, nu?
      Soțul meu începe și el să râdă, ținându-i isonul copilului.
-Auzi la maică-ta: Mac e jaf? spune el, imitându-mi vocea și tonul cu care îmi strigasem revolta.
-Las-o în pace, că e plină de aere de când are MacBook. A uitat că până să aibă laptopul, singurul mec de care auzise și pe care îl știa e cel din centru, de unde îmi cumpăra Happy Meal când eram mic, pentru că ceream jucăria din el!

Articol participant la proba 14 din cadrul competiției SuperBlog 2013, probă sponsorizată de Reeija.ro.



40 de comentarii:

  1. Si-a revenit sau pot sa te depanez? :D. Dar zi repejor ca o perioada s-ar putea sa nu pot presta :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si-a revenit. Cred ca vina este a mea, ca il epuizez! Cand nu dorm, este mereu aprins, gata pentru un nou articol. :)))
      Te strig daca devine neascultator. :)

      Ștergere
  2. Vioenela, Rasnita mea este oprita numai cand nu mai merge. Adica o data la 2 saptamani. Asa ca te inteleg tare de tot.
    Cat despre articol, as spune ca ti-a iesit multumitor ceea ce eu consider cea mai mare provocare de la concursul asta de pana acum. Invidia mea sa fie cu tine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Al meu nu e rasnita, dar Ionut adora sa ma necajeasca uneori si stie ca de laptop ma atac rau. :)))
      Intr-adevar, asta a fost cea mai mare provocare, tocmai pentru ca eu nu ma pricep sa descriu in cuvinte fazele care ne fac sa radem in hohote. Nu stiu daca a fost cea mai buna alegere pe care o puteau face, pentru a da sanse egale tuturor.

      Ștergere
  3. engleza ta de baltă şi mecul... :))
    grea proba de la reeija, grea. eu nu m-aş fi descurcat, dar tu m-ai făcut să râd! parcă te şi văd!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi s-a parut cea mai grea proba de pana acum... Chiar nu reusesc sa fiu amuzanta cand scriu, desi in viata reala mai scap cate o gluma care aduce zambete.

      Ștergere
  4. Eu de când a început SB, numai cu mouse-ul pe "repair" la rețea, că-mi merge netul la laptop numai pe facebook, ca să vezii! Când vine vorba de bloguri, tre' să mă gândesc repede ce comentez, că dau "repair" după ce-am citit și-am voie fix un minut să-mi setez gândurile, de zici că explodează și tre' s-o dezamorsez! ;)
    Noroc de tabletă..,a murit windows, trăiască apple!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...alma, tu pui de un articol haios fix pe blogul Vienelei? Vienela...îmi curg lacrimile. Să nu te mai aud ca n-ai umor. Ti-a iesit fantastic de bine. Multumitor e putin spus, zic eu...Felicitari!

      Ștergere
    2. Alma, dupa ce mi-ai scris comentariul, mi-am dat seama unde fuge timpul meu liber... Apoi am incercat sa stau departe de grupurile de pe fb unde se dezbat atatea chestii si mi-am dat seama ca imi este aproape imposibil. In loc sa imi vad de treaba si sa ma concentrez pe competitie, eu casc gura la dezbaterile superbloggerilor si ale prietenilor lor. :))))

      Ștergere
    3. Adriana, mi-as dori sa fie asa cum spui. Vezi tu, traind acest moment, stiu ca in realitate a fost mult mai amuzant. Acolo puteai auzi vocea lui Mihai incercand sa ma imite, puteai vedea zambetul sarcastic din coltul gurii lui Ionut cand a spus ca stiam un singur mec... :))))

      Ștergere
    4. acelasi lucru l am constatat si eu. asa ca am gasit solutia. de fapt o stiam de lainceputul competitie: laptopul deschis numai cu program. strict. in rest mut surd si orb. adica deconectat total. si zau ca e relaxant.
      dar m am distrat cu articolul tau. desi meriti toate felicitarile. in sensul ca eu, posedand abilitati tehnice de la natura si stapanind engleza destul de bine, mi a fost totusi destul de la indemana sa ma descurc in hatisurile crearii unui blor . dar tie trebuie sa ti fi fost teribil de greu. asa ca te felicit din toata inima!

      Ștergere
    5. Astazi nu am stat pe fb decat atat cat am avut nevoie sa raspund mesajelor adunate si sa imi distribui articolele. Stiti cata treaba am facut? Nici mie nu imi vine sa cred!
      Merci, merci! Culmea este ca baiatul meu se pricepe, dar a refuzat sa ma ajute, parca intuind ca ma va fura aceasta lume virtuala. Apoi m-am incapatanat eu si nu l-am mai lasat, chair si cand simteam ca turbez din cauza ca nu pricepeam cate ceva. Dar mi-a prins bine, acum ma descurc destul de bine si unde nu ma descurc, am sute de prieteni bloggeri care ma pot ajuta. :)

      Ștergere
  5. :)) eu când nu ştiu cum se numeşte ceva pe la laptop îi zic alui meu "vezi că nu-mi merge ceva, nu vrei să arunci un ochi?" şi încep să-i explic unde-i buba, nu cum se numeşte :D
    Hai că-i fain, mi-ai trezit amintiri, dar cu bunica, ea spunea "bif" în loc de bip, "galbin" în log de galben, "Aurian" în loc de Laurian (de zacăr şi făsui nu cred că trebuie să mai zic ceva). Ce dor îmi e de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu recunosc nimic, niciodata! Nu am facut nimic, citeam un blog si deodata... :)))
      Bunica mea folosea frantuzisme... La ea, ciocolata era șocolată... :)

      Ștergere
  6. Un articol simplu si amuzant si eu patesc asa cu cuvintele complicate si la fel ma amuz si eu de mama cand incearca si ea sa le pronunte :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, deci mamele din intreaga lume sunt motiv de amuzament pentru copiii lor! Si mai aveti si tupeu sa ne dati in vileag pe internet... :)))

      Ștergere
  7. Mda, n-ai cum să fii comic la comandă. Umorul e o chestiune cât se poate de serioasă. Oricum, jurizările le fac femeile şi lor le plac exact ce scriu femeile: povestioare gen secolul 18, cu multă simţire adolescentină. Vei vedea că la sfârşitul concursului primele 3 locuri vor fi ocupate de fete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana si comentatorii sunt 90% femei, in afara de Vladen, mare iubitor al speciei feminine si aparator al drepturilor femeii, si Javra, care acum regreta ca este barbat.
      :)

      Ștergere
    2. Intr-adevar, e foarte greu sa fii comic la comanda. Unora le iese, pentru ca au umorul in sange, dar eu nu ma numar printre fericiti.
      Nu stiu daca e chiar asa, J. De exemplu, la aceasta proba jurizeaza un barbat si el a dat note foarte bune barbatilor care participa la SB.

      Ștergere
    3. Cuvanta, invatam de mici ca sunt 8 femei la un barbat. De ce ne miram acum? :-P

      Ștergere
    4. Eu una ma mir de statistica ta si ma mai mir ca avem surse atat de diferite de informare. De cand lumea si pamantul, proportia de barbati vs femei este de aproximativ 1:1. Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_sex_ratio
      Ma rog, in cazul in care schimbarea cifrelor reale ajuta creativitatii, eu marturisesc ca nu am priceput si ma retrag in lumea mea in care cifrele raman aceleasi.

      Ștergere
    5. Cuvanta, participam amandoua la aceeasi competitie! Crezi ca par mai creativa daca fac asemenea afirmatii?

      Ștergere
    6. Vienela, Cuvanta nu participa la nicio competitie. Sta pe bara, face statistici si cam atat.
      Succes.

      Ștergere
  8. Mi-ai adus în minte discuțiile cu fiul meu, legate de orice conține cuvinte în engleză. Ca și tine, am o pronunție cel puțin bizară! În schimb, cunosc sensul multor cuvinte, astfel că ma depanez singur când este nevoie de ceva pe la calculatoare! Măcar aici să nu râdă copilul de mine.
    Și da, au dreptate cei ce afirmă că ți-a reușit de minune articolul! Sunt de comun acord cu ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea este ca am facut multi ani engleza la scoala, dar nu s-a lipit... Franceza in schimb mi s-a parut foarte usoara, iar italiana am invatat in doua luni la nivel de conversatii avansate.
      Multumesc! Nu ma asteptam sa placa prea mult articolul, sincera sa fiu. Nu imi pot da seama daca este amuzant...

      Ștergere
  9. Nici eu nu stau bine cu engleza. Adica, pricep tot, dar de vorbit nu pot. La școală am învățat rusa. Engleza, singură, ca să mă pot descurca în niște vremuri când nu găseam cărți de calculatoare în limba română. Râd și ai mei de mine. Și îmi zic customize. Na, ca m-am făcut și eu de râs pe aici. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pricep si eu cate ceva, insa cand deschid gura sa vorbesc, lesina toti de ras, asa ca prefer sa recurg la diverse artificii pentru a-mi ascunde neputinta. :))))

      Ștergere
  10. :)) amuzant articol! Recunosc...nici eu nu stiam la inceput cum sta treaba cu limba engleza...pt ca nimeni nu s-a nascut invatat...mai ales ca nu locuim in vreo tara unde se vorbeste aceasta limba! Insa am ajuns intr-un punct in care...daca telefonul...sau orice aplicatie din calculator...este in romana...atunci da, exista o problema! Pt ca m-am invatat cu ele in engleza...iar cand tata isi baga nasul si modifica ceva in romana, nu mai inteleg nimic! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este baiatul meu! Daca schimb ceva in limba romana, in prima clipa ramane blocat, nu stie ce are e facut. Dar el a invatat engleza singur, inca de mic. Acum vorbeste si scrie foarte bine, cel putin dupa umila mea parere. :)

      Ștergere
  11. eu chiar daca am invatat engleza in scoala, ca am prins perioada invatamantului liceal cu multe ore de limbi straine, tot imi sunt necunoscute multe denumiri
    basca mai am pretentia sa imi fac si un blog in engleza :))
    dar, orice, cu tenacitate si multa munca ajungi la victoria finala
    succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, degeaba am invatat la scoala cum se spune in engleza la paine, lapte, mama, tata, daca nimeni nu ne-a explicat de linkuri si copy-paste. :)))
      Ma batea gandul sa imi mai fac un blog in italiana, dar ar fi parca prea mult chiar si pentru mine... Abia fac fata celor trei bloguri pe care le am acum. :)))

      Ștergere
  12. Dar sa stii ca fiul tau are dreptate... cum le poti compara?? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma induce pronuntia in eroare. De unde sa stiu eu cand spui mec referitor la laptop si cand spui mec gandindu-te la puisori? :)))))

      Ștergere
  13. :)) Ha! Haios! :)) Ce ti-e si cu romgleza aceasta!
    In mica mea comunitate de romglezi circula un banc:
    Bula se adreseaza Bubulinei:
    - Fa, cum se zice in engleza la "gheata ceai picior"?
    Bubulina, mandra, raspunde repede: - "Ice tea foot".
    *
    Iti doresc succes! Inspiratia sa-ti stea mereu in preajma!
    Un minunat final de saptamana iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, l-a trezit din somn azi-noapte pe baiat, sa ii spun bancul. :))) Stii ce mi-a spus? Ca a fost inventat de un coleg de-al lui de clasa, acum un an si jumatate, intr-o ora de engleza. Nu stiu ce sa cred...
      Multumesc mult! Week-end minunat sa ai si tu!

      Ștergere
  14. o sa pun acu si eu paie pe foc ; din experienta iti zic ca 90% din probleme sunt cauzate de utilizator. si imi asum afirmatia - deh, am predat info :)
    asa...al meu jaf de laptop din ian 2006 inca merge. doar office acum ca nu face fata la softul de la work dar pot scrie pe blog si edita texte cat vreau
    laptopul pe care lucrez e si el saracu din 2008. nici unul nu sunt Mac-uri :) unul e HP si unul e NEC. mai avem un netbook Dell si ala merge bine merci :))

    la munca am nevoie de windows pentru softurile ce le folosesc. iar personal sunt fan Linux (de as putea sa il folosesc la work..aiaiaia)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca problemele sunt cauzate de utilizator! Daca nimeni nu le-ar folosi, ar sta cuminti si intregi pe rafturile magazinelor sute de ani. :)))))
      Sincera sa fiu, nu mi-as schimba giuvaierul cu nici un alt laptop din lume, nici de ar fi abia scos din fabrica... Uite-l aici http://vienela.ro/virtual-dar-atat-de-real/ si aici http://vienela.ro/un-mar-cat-un-giuvaier/

      Ștergere
    2. Dupa cum ziceam, imi tb PC la work sa rulez softul care il folosesc (sub Win numai). De cand ma stiu am avut tangente numai cu PC-uri... m-am obisnuit cu ele :)) dar tot Linux prefer in loc de Win

      Ștergere
  15. ha ha distractif : eu prefer PC-ul ...si adevarat este usor sa citesti chiar sa scrii o limba straina ... mai complicata este pronuntarea cuvintelor, stii cum se zic dar din pacate pronuntate auzim .... altfel " haios" si am remarcat un lucru din propria experienta : învatat literar este un lucru si vorbitul este altceva ...

    RăspundețiȘtergere
  16. In cate nu mi-am prins si eu urechile mai ales la partea tehnica, google translate nu ma ajuta mare lucru si lucram orbeste cu inima ca de iepure fugarit pe intuneric. :))

    RăspundețiȘtergere