sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Cu mască şi fără mască

Am regretat întotdeauna că m-am născut atât de târziu, că nu am prins vremurile în care femeia putea ieşi pe stradă cu chipul acoperit de o mască
elegantă, împodobită cu bijuterii şi pene colorate. Astăzi, când măştile ne acoperă tenul doar seara, înainte de culcare, să ies pe stradă arătând precum participanţii la carnavalul de la Veneţia sau la balurile de la curtea nu ştiu cărui rege, ar fi curată nebunie.

Din nefericire, nici nemascată nu îmi venea să ies din casă, din cauza veşnicelor lupte pe care le dădeam cu acneea. Doar cei care se confruntă cu aceeaşi problemă mă vor înţelege şi îmi vor da dreptate. Sora mea, ca şi mine, avea chipul plin de semne lăsate de acnee. Unii spun că alimentaţia greşită ar fi de vină, alţii ne vorbesc despre fondul genetic. Atunci cum se face că acest fond genetic nu mă ajuta şi pe mine să fiu la fel de relaxată, să scap de complexe şi să îmi port cu detaşare chipul ca o mască reprezentând un castravete plin de bulbuci şi de găurele, aşa cum făcea sora mea? De ce ea putea să râdă de acest necaz şi eu nu?

Coşuleţ, coşuţ drăguţ,
Crema ultra-activă peste tine!
Haide ieşi din tenul meu
Unde-i cald şi bine!



Praf şi pulbere te fac,
O, ce bucurie!
Cu Baton corector am să te-mbrac
Şi nimeni nu are să ştie!





Pentru cei care se luptă zilnic cu acneea şi cu tot cortegiul de neplăceri pe care le aduce, Farmec a conceput produse cu o eficacitate antiacneică de 83 %, speciale pentru tenul cu imperfecţiuni. Dar până să aflu eu de Gerovital Plant Stop Acnee, multe chinuri am îndurat şi la multe am renunţat. Se spune că frumuseţea vine din interior, că inteligenţa şi bunătatea sunt mai căutate decât un chip luminos sau un corp frumos.

Să avem pardon! În secunda în care un om mă priveşte pentru prima dată, nu îmi vede nici bunătatea, nici inteligenţa. Îmi vede faţa plină de urme ale unor coşuri vechi, torturate de unghii ascuţite, pielea aproape necrozată pe alocuri şi mai vede coşurile nou apărute, acele dizgraţioase umflături semănând cu coaja de lămâie sau de castravete, pielea roşie, bolnăvicioasă, îmi vede mai ales nesiguranţa, jena, timiditatea şi, cel puţin în prima clipă, simte o undă de repulsie.

Ieşisem în oraş cu un băiat pe care multe zile îl visasem cu ochii deschişi. Întâlnirea a decurs mai bine decât mi-aş fi imaginat. Am glumit, am râs, am admirat împreună toate florile şi vrăbiuţele din părculeţ, am mâncat gogoşi, ne-am ţinut de mână ca doi îndrăgostiţi. Era pentru prima dată când mă simţeam cu adevărat bine lângă un băiat. Mă relaxasem complet, uitasem de complexe şi acum stăteam cu gâtul întins, în aşteptarea primului sărut.

Când a întins mâna să îmi mângâie obrazul, m-am chircit toată şi l-am respins brusc, înainte ca degetele lui fine să atingă asperităţile tenului meu bolnav. Fardul cu care le acoperisem ascundea o parte din ele, însă mâna nu putea fi înşelată. Mi-a fost groază de reacţia pe care ar fi putut să o aibă, de privirea poate mirată sau dezgustată ce urma să i se afişeze pe chip. L-am lăsat în mijlocul parcului, am fugit plângând, fără explicaţii şi niciodată nu am acceptat să mă mai întâlnesc cu el. Nu vreau să mai trec încă o dată prin aşa ceva, mi-am spus în acea seară, după ce mi s-au uscat miile de lacrimi îngemănate pe obraz.

 Sosise momentul să dau lupta finală cu acneea! Am aruncat toate cremele cumpărate până atunci. Se dovediseră nefolositoare. Răsfoisem fel de fel de reviste şi cataloage, mă bucurasem de preţul mic şi de sfaturile unor colege care le foloseau, fără să îmi dau seama că ar fi trebuit să aibă tenul curat, dacă erau aşa bune produsele lăudate... Disperată, am început să dau prietenelor telefoane, să răscolesc tot internetul în căutarea celui mai bun produs existent pe piaţă şi am decis să încep cu batonul corector purificator de la Farmec, pentru a masca punctele acneice.

Apoi mi-am dat seama că nu rezolv nimic dacă nu cumpăr şi gelul spumant antimicrobian, pentru a curăţa tenul în profunzime şi a scăpa de excesul de sebum, fără ca pielea mea să devină uscată. 


Din gama de produse Gerovital Plant Stop Acnee aveam nevoie şi de crema sebo-reglatoare purificatore, cu efectul ei antiseptic, calmant şi cicatrizant, pentru întreţinerea zilnică. De acum, puteam spune că suntem cu adevărat fermecătoare, atât eu, cât și sora mea care, văzând efectele acestor produse, a folosit și ea!


Să nu vă imaginaţi că mi-a fost uşor să trec peste sfiiciunea provocată de imperfecţiunile tenului, peste glumele proaste ale colegilor şi peste faptul că am eliminat din alimentaţie tot ceea ce îmi dăuna. Dacă v-am povestit doar despre momentul în care am pierdut un băiat ce îmi era drag, nu înseamnă că nu au fost şi alte sute de momente în care am suferit. Mii de mulţumiri, Farmec! Datorită produselor voastre am început o viaţă nouă după doar patru săptămâni de îngrijiri atente!



La ştrand nu mă puteam duce cu băieţi,
Fiindcă m-ar fi văzut cu-acei scaieţi
Întinşi peste obrazul înroşit.
După o primă baie în piscină,
Tenul, scăpat de masca divină,
Era respingător şi greu de privit. 

La petreceri, Răţuşca cea urâtă
Eu eram. Cu coşuri şi pete, slută,
Pe cine-aş fi putut cuceri?
La serviciu şi prin magazine
Toată lumea se ferea de mine,
Iar eu mi-aş fi dorit să pot muri.

În ziua când am pus punctul pe i
Şi-am răbufnit: veni, vidi, vici,
Chipul deodată mi s-a luminat.
Dacă Gerovital Plant Stop Acnee luam,
De coşuri şi pete îndată scăpam,
Ceea ce în final s-a şi întâmplat!

Articol scris pentru proba 15 din cadrul competiţiei SuperBlog 2013.

22 de comentarii:

  1. Poeziile sunt fabuloase :)
    Cat despre atingerea aceea pe obraz... barbatii nu simt ca si noi, ei nu dau atentie acestor imperfectiuni, mai ales cand sunt indragostiti.
    Eu l-as fi lasat, sa fuga el, de ce sa fug eu?! Si plangand pe deasupra :)

    Succes.
    Mie mi-e teama de mor de proba asta :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spui asta pentru ca nu l-ai cunoscut pe Mihai al meu! Nu i-a scapat nici un milimetru de pe corpul meu si de fiecare semn ma intreba de unde il am... :)))) Sa nu uitam ca nu toate fetele sunt la fel de puternice precum esti tu. Multe sunt complexate de chestii minore...
      Bafta sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Dacă nici articolul tau nu convinge vreun om sa cumpere pe loc produsele nu cunosc alt mod. Folosesc Gerovital h3 şi alte produse pt ca din fericire am avut si am un ten uscat fara probleme de acnee. Dar mă bucur ca sunt la indemâna oricui aceste produse, pentru cine are nevoie. Fain articol, si cu versuri...hmmmm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este o fericire pentru toata lumea ca exista aceste produse si ca au preturi atat de mici, incat oricine si le poate permite.
      Stii cum mi-a venit ideea de versuri? Stateam aseara in bucatarie si invarteam in cratita, dar gandul imi era la Farmec. M-am trezit repetand in gand: cosulet, cosut dragut, ce mama naibii sa scriu eu despre tine? :))))

      Ștergere
  3. Așa-i, cu Gerovital Plant Stop Acnee evităm recluziunea, inadaptarea socială etc. Că doar n-o să ieșim în lume cu ditamai acneea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vania, cred ca au trecut prea multi ani de cand stateai in oglinda perpelindu-te pentru fiecare imperfectiune descoperita pe obraz. Ma uit la baiatul meu si imi amintesc de toate grijile pe care mi le faceam din cauza suvitelor de par care nu stateau perfect, din cauza unei gene care nu se alinia, din cauza unui cos microscopic. :)))) Trece dupa o varsta, insa in adolescenta astea sunt adevarate drame. :)

      Ștergere
  4. Ma consider norocoasa ca n-am avut a ma bate cu cosurile decat o foarte scurta perioada de timp cand toti din jur sa bateau si ei. In plus, pe vremea aceea nu existau remedii rapide, asteptai "doar sa treaca". acum e mai simplu, 4 saptamani si gata… Succes iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare tanar incerca metodele babesti pe care i le recomandau matusile. Imi amintesc cu ce pata urata am ramas pe obraz dupa ce am dormit cu pasta de dinti pusa peste un cos buclucas. :)

      Ștergere
  5. Ah, adolescenţa...m-ai făcut să-mi aduc aminte de întâlnirile la care nu m-am mai dus tocmai din cauza coşurilor. Acum dacă mai apare câte unu rătăcit, nici nu-mi dau seama că e acolo. :)) Ce-nseamnă să fii tânăr şi nefericit...:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesc de ziua in care mi-am rezolvat un cos, apoi am plecat la intalnire. Am crezut ca intru in pamant de rusine cand tipul m-a intrebat de ce am sange pe obraz. :))))

      Ștergere
  6. dar ştiu că ai muncit ceva la articolul acesta.
    de când am cunoscut-o pe hand made folosesc cremele ei. am trădat cum s-ar spune farmec şi recunosc că le-am fost multă vreme alături. ştii de ce? dincolo de calitatea lor mai aveam un motiv: pur şi simplu mă enervau reclamele acelea cu nume sonore care promovau produse de prin alte părţi. şi mă enervează şi acum.
    poate că e vremea să fim mai atenţi la produsele româneşti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minunea din final mi-a rapit mult timp. Tu stii bine ca eu sunt paralela cu versurile, insa mi s-a parut deosebit sa spun pe scurt cam care sunt momentele pe care le poti rata cand te chinuie acneea.
      Mai bine de mine, ca nu ma uit la tv decat o data pe luna. :)))
      Da, cu siguranta, din mai multe motive, ideal ar fi sa ne indreptam spre ceea ce produc ai nostri.

      Ștergere
  7. Doamne, desi nu am suferit niciodata de acnee severa, ci doar de cosurile specifice adolescentei, pot spune ca sunt ok din punctul asta de vedere. Insa din cauza ca uneori, de plictiseala, din reflex....nu stiu exact motivul, ma trezesc ca stau cu mana pe fata...iar a doua zi...BOOM, apar cosurile enervante. Care bineinteles, sunt irezistibile...si imediat imi bag unghiile in ele, stiind ca mai rau fac! Imi e cam groaza de momentul in care ma voi marita...pentru ca ma vor lua emotiile in fiecare dimineata, fiindca nu-s obisnuita sa ma vada un baiat prea des cu tenul descoperit. Si nu e vorba ca as avea o tona de cosuri...insa alea putine pe care le am...sunt urate! :)) Sper sa nu se arunce de la balcon in cazul in care se sperie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine ar fi trebuit sa ma tina cineva cu mainile legate la spate, ca sa nu ma ating de cosuri. :)
      Nu ma mai machiez de cativa ani... Poate putin rimel, o crema buna, un strugurel sau un ruj apropiat de culoarea tenului si gata. Cine se sperie de mine, se sperie din prima. :)))

      Ștergere
  8. Pe vremea mea exista o metoda sigura si placuta pentru rezolvarea acneeii la domnisoare. Dar e secreta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simple coincidente, radu! Mituri! Cand domnisoarele se decid sa devina femei, deja organismul este la granita dintre adolescenta si maturitate. :-P

      Ștergere
  9. Şi băieţii au, mai ales în adolescenţă, astfel de probleme.
    Nu-mi mai aduc aminte dacă am făcut ceva să scap de acnee.
    Nu ştiu dacă Farmec s-a gândit şi la băieţi, n-am ajuns la proba asta.
    Multe probe sunt pentru cucoane şi jurizate de cucoane.
    Ce caut eu aici?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceste produse, dupa cum vei fi aflat deja, sunt destinate atat fetelor, cat si baietilor. Noi, romanii, inca mai traim cu mentalitatea gresita ca produsele de intretinere sunt numai pentru fete.
      Lasa, ca au fost si probele la care teoretic se pricep baietii si care pe mine m-au dus pe locul zece, pentru ca se vedea clar ca nu am treaba cu masinile sau cu placile video. :)))) Si tot de doamne am fost jurizata. :)

      Ștergere
  10. Marca Gerovital este foarte buna si sunt de incredere.
    Imi place cum ai expus problema. Si cunoastem mai toate fetele ce inseamna aspectul fizic, mai ales la intalnirea cu baietii si cum sunt si ei, uneori extrem de sinceri :))
    E o lupta grea cu acneea si e nesuferita rau ca devine deranjanta chiar intr-un mod social

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, imi amintesc de doi dintre vecinii mei, baieti de-o seama cu mine, care nu ratau nici un moment pentru a rade de fete, facandu-le sa sufere, din cele mai neinsemnate chestii. E normal ca o fata sa se complexe cand ceea ce vede in oglinda nu corespunde cu ceea ce isi doreste.

      Ștergere
  11. Eu n-am trecut inca de pubertate, din cand in cand tot ma mai lupt cu cate un cos, doua, trei...asa ca gama asta de la Gerovital imi pica numai bine. Plus ca am mare incredere in produsele lor. Cu nicio crema nu m-am impacat asa de bine cum ma impac cu H3-ul lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si eu ma impac bine cu produsele lor. Am curatat ieri un perete cu clor si aveam mainile de parca as fi fost acoperita cu o scoarta de copac. Crema lor m-a salvat si mi-a adus inapoi aspectul normal al mainilor.

      Ștergere