miercuri, 20 noiembrie 2013

Perdaful, trecut și prezent

Sfârșitul unei alte zile obositoare de muncă. Zi de salariu. Îmi arunc neglijent pe umăr geanta în care și-a găsit culcuș plicul cu bani, îmi
netezesc cu mâna fusta, într-o încercare eșuată de a scăpa de cutele formate şi mă grăbesc spre centrul oraşului. Sunt nerăbdătoare să probez rochiţa văzută cu o zi înainte într-o vitrină, să îmi cumpăr cămaşa lila, aşa cum am plănuit încă de la salariul trecut şi sper să găsesc nişte tricouri lejere, pe care să le îmbrac la blugi.

Intru dintr-un magazin în altul, în căutare de noutăţi, de reduceri, de chilipiruri. Sunt veselă, agitată, mândră de ceea ce se ascunde în plăsuţele de cumpărături. Am luat mai multe faţă de câte plănuisem iniţial, banii s-au cam terminat, însă mie nici că-mi pasă. Abia aştept să mă laud la colege şi prietene cu noile mele hăinuţe. Acasă îmi găsesc prietenul, plictisit de atâta aşteptare. Se uită la plăsuţe, se uită lung în ochii mei, se uită cum despachetez hainele cumpărate. Îmi spune ceva ce nu am uitat, deşi au trecut de atunci foarte mulţi ani:

-Ai şifonierul ticsit de haine, multe dintre ele de proastă calitate, luate din comoditatea de a nu le călca! Crezi că schimbându-te de câteva ori pe zi eşti mai interesantă? Să îţi spun un secret: văzându-te, femeile vor avea impresia că eşti neîngrijită, iar bărbaţii nu vor observa cu ce eşti îmbrăcată, atâta timp cât semeni cu alte mii de fete îmbrăcate la fel. Am avut o vecină, foarte respectată de toată lumea. Era văzută mereu cu aceeaşi fustă şi cu aceeaşi bluză. Ceea ce o deosebea de celelalte femei era grija pe care o acorda puţinelor sale haine. Arăta întotdeauna de parcă era scoasă din cutie, cum spune o vorbă de pe la noi. Curată, călcată, aranjată... Nu avea nevoie de toalete extravagante sau de şifoniere pline de haine, pentru a fi zi de zi elegantă. Ţinuta ei era impecabilă, aşa cum pe a ta nu am văzut-o niciodată.

Am simţit în acel moment cum îmi iau obrajii foc, am simţit adevărul spuselor sale şi mi-am dat seama că pornisem pe o pantă greşită. O ţinută impecabilă nu înseamnă haine noi în fiecare zi. O ţinută impecabilă înseamnă haine cu o linie clasică, haine de bună calitate, care nu se demodează peste noapte,  nu neapărat ieftine, nu neapărat scumpe, foarte curate, bine călcate, purtate cu naturaleţe şi eleganţă. Cuvintele prietenului meu de atunci mi-au rămas adânc săpate în memorie. Ori de câte ori mi-am cumpărat ceva de îmbrăcat, primul gând s-a îndreptat spre discuţia aceea.

Am învatat că "suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine". Am învăţat că bunul gust se cultivă, că eleganţa nu ţine de numărul de haine, ci de armonia pe care o etalezi sau nu, iar toate astea m-au făcut să fiu foarte atentă la ceea ce cumpăr, să fiu foarte exigentă şi să caut întotdeauna calitatea, în orice aş achiziţiona. Nu am uitat nici o clipă că un obiect vestimentar, pentru a arăta impecabil, trebuie întreţinut cu grijă, folosind produse electrocasnice performante, care să nu îl degradeze.

Tocmai de aceea, când am aflat că există promoţii la produse Bosch, nu am stat nici o clipă pe gânduri. Calitatea se întreţine cu produse de calitate, nu? Astăzi nu pot concepe să ies din casă înainte ca ţinuta mea să fie perfectă. Este adevărat, am achiziţionat fierul de călcat Bosch la oferte, dar asta nu îl face mai puţin valoros. Are programe atât pentru călcare uscată, cât şi pentru călcare cu aburi, oferă protecţie ţesăturilor delicate şi celor închise la culoare, care sunt mai sensibile. Tasta eco mă ajută să reduc consumul de energie cu 25 %, iar pe cel de apă cu 40 %. Spuneţi voi, nu vi se pare că are o ţinută impecabilă acest fier de călcat?


Folosindu-l mereu, am remarcat uşurinţa cu care talpa CeraniumGlissee alunecă pe ţesături şi nu contenesc să mă bucur de faptul că are jet vertical de aburi pentru reîmprospătarea hainelor. Cu toate astea, nu mă voi declara pe deplin mulţumită până când nu îmi voi cumpăra şi o masă de călcat Bosch. Are sistem de încălzire, extracţie şi suflare a aburului şi poate preveni condensul. Mai este cineva care să nu ştie cât de bune sunt toate produsele marca Bosch?



Ştiu, trăim în secolul vitezei, iar curentul electric este scump, însă niciodată nu poţi avea o ţinută impecabilă dacă te mulţumeşti cu "întind bine rufele pe sârmă şi le împăturesc cu grijă înainte de a le pune în şifonier". Hainele, măcar cele cu care ieşim pe stradă, trebuie să ne ofere o ţinută ireproşabilă. Să nu uităm că haina face pe om şi că prima impresie pe care o facem celorlalţi ne poate deschide sau închide uşi. Să nu uităm că bărbatul este oglinda femeii, la fel cum îi sunt și copiii. Dacă ei ies șifonați pe stradă, ce părere își vor face oamenii despre soția sau mama din dotare?

La mama acasă aveam un fier de călcat care obișnuia să se încingă prea tare atunci când nu rămânea sloi de gheață. Marea lui plăcere era să se facă una cu țesătura, să o lipească de el, convins că i-ar sta mai bine îmbrăcat în mătase. Era atât de încăpățânat, încât nu îl puteam convinge să dea drumul materialului decât dacă îl frecam cu șmirghel. 



Soțul meu face parte din categoria bărbaților care nu acordă mare importanță hainelor. Dacă nu aș fi atentă, ar fi în stare să iasă pe stradă cu îmbrăcămintea semănând a hârtie creponată. La polul opus se află băiatul meu, care nu ezită să își calce singur hainele și care nu iese din casă până când nu își verifică și etichetele cămășilor. Bine-nțeles că fetele care nu țin neapărat să aibă o ținută impecabilă dau vina pe mine, spunând că din cauza mea este obsedat de curățenie, de eleganță, de perfecțiune. 

Îmi amintesc de bunica şi prietenele ei. Au prins vremurile în care hainele se călcau cu un fier de călcat greu, parcă bun pentru antrenamentele halterofililor. Trebuia pus pe aragaz, pe plita sobei, să se încingă sau se băgau cărbuni încinși în interior pentru a-l folosi. Nimeni nu auzise de călcat cu aburi. Femeile beau o gură de apă din pahar, apoi suflau subțire stropi peste haine (perdaf), pentru a le umezi şi a le face mai uşor de călcat. Cum, cum să ieşim astăzi pe stradă cu hainele necălcate, când totul este atât de simplu şi de comod? 



Aş vrea să vă întreb, ce înseamnă pentru voi o ţinută impecabilă? 

Cu acest articol particip la proba 23 din cadrul competiţiei SuperBlog 2013, la proba sponsorizată de


sursa foto- site-ul marketonline, super-blog.eu si pinterest

31 de comentarii:

  1. Foarte tare articol si pozele sunt absolut minunate. Fixu' meu, stii. Cea cu "motiv pentru hainele gaurite" m-a distrat teribil. Pe tipul care ti-a dat lectii fara prea mult tact, l-as fi batut. In gand. Pentru ca pusa in situatia respectiva...m-as fi apucat sa fac schimbari in garderoba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, stiu... :) Radeam si eu in timp ce scriam, asa cum am ras gandindu-ma ca femeile de altadata nu avau nevoie sa mearga la sala pentru a fi in forma maxima. Era suficient sa calce rufele. :))))
      Si mie mi-a venit sa ii astup gura in timp ce vorrbea, dar mi-a prins bine lectia. :)

      Ștergere
  2. avea şi bunica mea un fier de călcat cu jar pe care îl iubeam efectiv dar pe care nu ne lăsa să-l folosim. poate de aceea nu mă îngrămădesc să calc decât când se termină teancul de cămăşi al căror fan sunt. :)
    şi multe din cele scrise de tine sunt... adevărate. eu am în realitate câteva rochii, câteva costume, de ani buni. şi totuşi ... rezistă eroic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunica mea, chiar si dupa ce mama a cumparat un fier de calcat de tip mai nou, tot cu cel vechi calca. Avea incredere in el, ii stia metehnele... :)
      Sa stii ca nici eu nu calc in fiecare zi, dar cand o fac, uit de toate. Ma adancesc in ganduri, cant, e ca si cum m-as deconecta de la orice altceva.

      Ștergere
  3. ....nu-mi place să calc, de asta cred in fierul de calcat care pare că face treaba singur, si aici nu mai e vorba de vreun raspuns politicos la un advertorial. Chiar cred în această nevoie. Dacă mai arată si ca masinăria aia colorată in rosu, cu abur, plită si fără fir, din cate stiu...e vrajitorie. Am un Bosch, întamplator, care nu e nou...dar care pare...nou. De-ar fi să-l schimb...masina timpului as lua-o, asta ce mi-ai prezentat-o in articol, şi....nu cea care...face găuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vazusem la o prietena in Italia un fier de calcat ca cel despre care vorbesc in articol. Am ramas uimita de usurinta si rapiditatea cu care calca orice tip de material, fara nici un efort. Atunci mi-am spus ca acest fier este visul oricarei femei din lume.

      Ștergere
  4. Adevărul e că și eu aș ieși în stradă la voia întâmplării. Din fericire, unele veghează!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa va place voua, sa aruncati toate poverile pe umerii nostri. Noroc cu firme ca Bosch, care ne ajuta cu adevarat. :)

      Ștergere
  5. Mi-ai amintit ca si bunica mea sufla cu apa peste haine atunci cand le calca...pe vremea cand eram eu mica! Si ai un fiu exemplar! Nu ne faci cunostinta? :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima data cand am incercat sa suflu apa peste o rufa am facut balta prin casa. Eram putin mai inalta ca masa. :))))
      Va fac, de ce nu? Dar sa iti amintesti mereu ca e pretentios. Noi l-am poreclit Michael Jackson. E obsedat de curatenie. :))))

      Ștergere
  6. Pune-ma sa fac orice dar nu sa calc! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu-mi place să cal și gata. Dar parcă este numai după ce îmi este mie pe plac. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca un fier bun de calcat, care sa stie meserie, te-ar putea face sa iti schimbi parerea. :-P

      Ștergere
  8. Cel mai tare fier de călcat pe care l-am văzut vreodată era din fontă şi "funcţiona" cu cărbuni aprinşi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cantarea o tona! Tin minte ca incercam sa il ridic si mi se parea ca imi va rupe bratul. :)))

      Ștergere
  9. Mi-a placut atentia acordata hainelor si de ce sa nu zicem, cum se intretin acestea. Tehnica a avansat si acum avem ocazia pe piata noastra sa folosim produse de marca cum e si aceasta : Bosch.
    Desi femeia gospodina e demodata, daca vrei sa faci diferenta fata de altele intr-adevar inseamna si multa munca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, poate ca nu mai este la moda femeia gospodina, dar cele care aleg sa se ocupe de cariera isi permit sa aiba o fata in casa, care sa le ajute. Iar acestei fete sigur ii trebuie un fier bun de calcat, pentru ca doamna sa fie multumita. Nu?

      Ștergere
  10. Foarte bun articolul tau, multe adevaruri ai inserat in el :)
    Cred ca as fi intrat in pamant daca imi zicea iubitul asa ceva, desi as fi sesizat si eu adevarul nu mai vorbeam cu el, never :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vorbit despre ceea ce imi era foarte cunoscut, Alina.
      Ba eu am vorbit in continuare cu acel baiat si bine mi-a prins in viata... Mi-a oferit multe lectii... :)

      Ștergere
    2. Tu esti mai puternica si mai blanda, eu nu :)))

      Ștergere
  11. O lectie importanta de care uit cam des in fata multitudinii de oferte de hainute colorate...
    Calcatul nu imi e prieten, dar, la fel ca tine cand incep ma adancesc in activitate si termin pe negandite!
    Frumos articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, este tare greu sa rezisti, cand la tot pasul iti ies in cale vitrine pline de haine frumoase. :)

      Ștergere
  12. Scuipau pe rufe?! :))) Hai, mai! :)) Eu le umezeam stropindu-le cu apa ce-o aveam pe maini! Bagam mana in vas cu apa si stropeam rufele! Asa am vazut ca se face! Sa scuip pe ele nu mi-ar fi dat prin minte! Sau ai glumit si eu o iau in serios?! :)
    Nu-mi place sa calc! Am un fier de calcat super - alta marca dar super bun - si cand l-am achizitionat am calcat o camasa, in ideea ca o sa iasa "dunga" ok! No! Fierul de calcat face dunga perfect, dar daca eu am grija sa fie si dreapta! Si greu am mai "indreptat" acea dunga! Nu stiu sa calc pantaloni sau camasi! Si nu-mi place sa calc, in general. Dar mai si calc, insa numai inainte de a imbraca o haina, nu inainte de a o pune in dulap, unde ar face cute si iar as calca la ea...
    Bosch e o firma care are produse super-extra! Si nu-i vrajeala! Am masina de spalat Bosch, si functioneaza - din 1990 - fara reparatii capitale. Am schimbat doar furtunul de evacuare, ca se rupsese in imprejurari care nu tin de functionarea masinii. Si o folosim cel putin la doua zile! Si am robot de bucatarie, care functioneaza zilnic! Si el e foarte batran deja, dar functioneaza ca si unul nou! Unul dintre cutite a trebuit ascutit, dar se gasesc si la vanzare... Asadar, pot afirma din experienta ca Bosch are produse de calitate extra. Iar daca altele sunt asa e clar ca si cu fierul de calcat e adevarat: trebuie sa fie performant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, serios, scuipau pe haine... Sigur, strecurat printre buze, sa fie stropii subtiri. Nu e de mirare... Sa nu uitam ca printre noi inca mai sunt mamici care dau copiilor mancarea pe care au mestecat-o ele in gura.
      Unele obiecte de imbracamainte le calc si eu numai cu cateva minute inainte de a le imbraca.
      Am foarte multi prieteni care sunt atat de atasati de Bosch, incat orice ar cumpara trebuie sa fie de la aceasta firma. De la ei m-am molipsit si eu.

      Ștergere
  13. Si eu am vazut asta cu scuipatul peste haine, dar nu la bunica,la o cunostinta mai in varsta a lui bunica, la care fusesemin vizita cu bunica, si bunica mi-a zis ca mama ei facea tot asa cand calca haine.Bunica avea asa o stropitoare de plastic si fier de calcat electric. Cred ca mama avea si ea o stropitoare cand eram mic, dar mai pe urma si-a luat un fier pe care apasai pe un buton si se pulveriza apa, dar pe urma a folosit tot stropitoarea pt ca uita sa umple compartimentul respectiv cu apa. Eu nu am calcat niciodata nimica. Eu imi pun cearceafurile spalate si uscate asa mototolite in pat, ca se mototolesc oricum asa ca ce rost mai are sa le calc,dar majoritatea cearceafurilor mele au si amestec sintetic, nu sunt bumbac 100 % asa ca nu se sifoneaza asa de mult. Camasile de calitate care poate ar cere sa fie calcate, pe astea le dau la curatat profesional, dar am si camasi care se pot purta fara sa fie calcate, mai ales sub pulover, batiste nu mai folosesc de mult, si altceva nu am nevoie sa calc, ca sunt haine in general nesifonabile. Pantalonii de stofa ii dau la curatat profesional,ca habar nici nu as avea cum sa-i spal sau sa-i calc eu personal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stropitoare de plastic am avut mult mai tarziu, cand eram deja marisoara. Este adevarat ca sunt si mai mare de varsta, am prins mai multe... :)
      Soacra mea are toate lenjeriile de pat in amestec cu sintetic, tocmai pentru a nu le calca. Pe mine ma enerveaza cand dorm la ea, ca dimineata ma trezesc pe patul gol, iar cearsafurile pe jos. :))))
      Pantalonii sunt mai greu de calcat, insa eu am invatat pe la vreo 12 ani de la tata, ca mamei nu ii placea sa calce. :)

      Ștergere
  14. PS Ma gandesc cat de putina lume isi cumpara elecrocasnice de tip fier de calcat in zilele noastre, zau, chiar mi se face mila cand vad asa rafturi si rafturi de fiare de calcat pe care nu le cumpara nimeni...ca mie imi plac pt ca le asociez cu mamasi cu bunica, dar nuamvazut eu personal vreo persoana de varsta mea interesata in a calca haine,zau, pur si simplu nu cunosc. Desi prin hoteluri imi place sa admir asa cum au masuta aia speciala de calcat haine,si fier,si ma gandeam asa odata sa calc ceva in joaca, de ex sa caut daca aveam cu mine in bagaj batista, (ca in trecut aveam eu o batista de cand eram eu mic pe care o luam cu mine in orice calatorie, desi nu o foloseam niciodata, dar era asa mai mult ca un talisman, e o batista pe care mama chiar m-a invatat in trecut sa o calc chiar eu de cateva ori),dar nu aveam batista la mine si am renuntat. Nu am stat niciodata de vorba cu cineva de varsta mea despre calcat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rafturile sunt pline pentru ca magazinele se aprovizioneaza mereu, insa oamenii cumpara cand apare cate un produs revolutionar, care usureaza munca...
      Cu o batista a inceput si baiatul meu, la sora mea acasa... A fost primul lucru pe care l-a calcat. Nu calca des, nu calca cu pasiune, dar o face in mod constiincios, pentru ca este pretentios. :)

      Ștergere
  15. mare adevar! este super fierul acela, tare mi-ar placea...si nu pentru faptul ca m-as da in vant dupa calcat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca este o relatie directa aici, Coco. Cu cat iti displace mai mult sa faci un lucru, cu atat ai mai multa nevoie de aparate care sa fie performante, sa te scutesca de efort. :)

      Ștergere