miercuri, 13 noiembrie 2013

Tărâmul miraculos al brânzei

Motto:
Dacă ești fan brânză cu adevărat
Apoi tu aice fără o dovadă
Nu poți ca să intri cu a mea voință.
Du-te la Delaco! Pentru brânză scrie
Și-ți va mirosi articolul a brie!
(adaptare după o cunoscută poezie)

Atrasă de aroma inconfundabilă de lapte proaspăt ce cobora din înalt, mi-am tăiat felii de cașcaval din Rucăr calup și am încropit o scară ușor
elastică, însă destul de solidă pentru a mă putea propulsa spre locul de unde venea chemarea irezistibilă. Urcam treaptă cu treaptă, cu inima bătând să îmi spargă pieptul, cu multe speranțe închise în balonul ce îmi susținea echilibrul. Nu știam la ce să mă aștept, nu credeam că aș putea fi cu adevărat surprinsă de ceva.

Tărâmul miraculos al brânzei mi s-a dezvăluit pe neașteptate în toată splendoarea lui, făcând ca respirația să mi se oprească o clipă de emoție. În clipa următoare urcam în barca albă ce avea să mă poarte într-o aventură incredibilă, prin marea cu valuri de lapte proaspăt. Se spunea că cel care pune pe limbă o picătură din spuma mării sau gustă o feliuţă de brânză proaspătă, rămâne pe veci vrăjit, nemaiavând cale de întoarcere spre lumea banală din care venise. Penița îi va alerga singură pe foaie, așternând cuvânt după cuvânt, într-o succesiune de imagini mișcătoare, adevărate fotografii artistice.



Pe furiș, când vâslașul nu era atent, am luat o picătură de lapte și am pus-o pe limbă. Din acel moment m-am simțit acasă. Uitasem că dedesubt există o altă lume, că aveam prieteni cu care discutam despre cărțile citite, despre rochiile cumpărate și despre florile plantate în ghivece. Am coborât din barcă și o ființă semănând a om de zăpadă făcut din bulgărași de mozzarella fresca mi-a întins mâna și mi-a urat bun venit pe tărâmul miraculos al brânzei. Eram liberă să fac orice aș fi dorit. Am zărit în apropiere, pe nisipul auriu, o scoică şi un melc stând de vorbă, întinşi pe o pătură albă de brânză. Aş fi vrut să mă aşez lângă ei, să le ascult şoaptele, aşa cum fac atunci când ajung pe litoral...



Obosită, m-am întins pe patul moale, catifelat, făcut din brânză proaspată și acoperit cu cearșafuri mirosind a balsam de lapte. Eram copleșită de atâta emoție și somnul refuza să mă poarte pe aripile lui. Mi-aș fi cântat fericirea în cuvinte albe, pe versuri cu rime albe, pentru că eu sunt blogger scriitor de proză și rimele mă ocolesc. De-la-co-bilița-ciobanului (numele popular al constelației Lebedei-stea albă ca brânza) aflasem de acest tărâm miraculos și ei îi eram pe veci recunoscătoare că îmi dăduse ideea de a veni aici. Dar îmi lipsea ceva, așa că am întins mâna spre cutia cu triunghiuri chili și am scris iute o epistolă puțin cam usturată!

Fiul meu drag,


Te-am îndreptat de mic spre o viață sănătoasă, din care laptele și derivatele sale să nu lipsească, ți-am inoculat dorința de a vedea întotdeauna partea albă a întâmplărilor, te-am făcut să iubești brânza, să nu îți lipsească din alimentație, pentru a fi cu adevărat sănătos. Cum ți-ai putut trăda copilăria și adolescența, cum ai putut uita tot ceea ce cu pasiune de părinte ți-am insuflat? Și pentru ce? Pentru o fată crescută rău, neștiutoare? Nu ți-ar fi fost mai bine convingând-o că toate lactatele sunt benefice, că fără ele organismul uman nu poate fi sănătos?

Te rog din suflet, aminteste-ți de zilele în care ne jucam împreună și făceam din orice felie de brânză forme de dinozauri, doar pentru că iubeam amândoi aceste ființe de mult dispărute. Nu uita niciodată cum ți-am transmis pasiunea mea pentru studierea norilor, spunându-ți că seamănă cu niște oițe rătăcite, făcute din brânză, ce-și caută turma de-la-co-dlea.. Amintește-ți de zilele petrecute la patinoar și de încântarea cu care amândoi spuneam că lama patinei intră în gheață așa cum intră cuțitul în brânză. 


Nu îți trăda acum pasiunile vechi, sănătoase, pentru pasiuni noi, dăunătoare! Prinde fata de mână, oferă-i un caiet și un stilou și urcați amândoi, încrezători, pe scara de cașcaval pe care v-am pregătit-o! Rămâi fan brânză, așa cum ai fost mereu, așa cum este și mama ta, așa cum mi-aș dori să fie întreaga omenire!

Am fost, sunt și voi rămâne fan brânză, susțin și semnez! Vienela, blogger, soție, mamă, dar în primul rând femeie pasionată de cuvinte așternute pe foaie.

Am trimis epistola și am pornit să explorez tărâmul magic. Mi-a ieșit în cale o roată de cașcaval Sofia. Privirea mi-a rămas lipită de jocul ei rotund și gândul m-a purtat înapoi, în lumea banală, la bicicleta mea albă, ale cărei roți se învârteau la fel de silențios. Un miez de lapte încântător sculptat a venit în fugă, aducându-mi în dar o bicicletă făcută din Ceva Fin Cremos cu usturoi, parcă intuind că ador să gonesc cu pletele în vânt pe vehiculul cu două roți, că nu plec nicăieri fără calul meu cu pedale.

Felii de cașcaval Apetito veneau încolonate supus spre mine, dezvăluindu-se una câte una, așa cum doar paginile întoarse ale cărților al căror fan sunt o pot face. Le-am mângâiat cu privirea și le-am promis că le voi degusta mai târziu, când voi fi terminat de făcut turul de onoare al ținutului în care brânza era în același timp stăpână și sclavă, mereu la dispoziția locuitorilor. Mi-am continuat drumul, călcând pe covorul pufos făcut din brânzică și smântână cu măsline verzi. Aveam senzația că sunt pe câmpurile de unde adun an de an flori pentru a-mi face ikebana.

Nu înțelegeam din ce motiv mă simt amorțită, fără vlagă, până când nu am întâlnit Lapte cafea. De-la-co-feină sau mai bine spus de la lipsa ei nu mă puteam bucura pe deplin de toate minunile ce îmi ieșeau în cale. Pasiunile vechi nu pot fi înnăbușite ușor! Gândindu-mă la pasiunile mele, prin cap mi-a trecut imediat plăcerea pe care o simt atunci când stau în bucătărie, pregătind bucate alese și prăjituri apetisante. Da, acesta va fi rolul meu pe tărâmul miraculos al brânzei! Voi pregăti zilnic, pentru absolut toți locuitorii, tiramisu cu mascarpone, plăcinte cu brânză și chiar budincă cu brânză și stafide, uitând că întotdeauna mi-a plăcut să scriu, că nu m-am priceput la făcut fotografii sau altceva!

Ca pe o surpriză duminicală, le voi prepara mâncarea tradițională a locuitorilor din statul Bhutan, ema datshi. Voi avea nevoie de ardei iute, brânză proaspată, ceapă, roșii, usturoi, ulei și sare. Voi amesteca ardeiul tăiat cu toate ingredientele, exceptând brânza. Le voi acoperi cu apă și le voi fierbe 10-15 minute, după care voi adăuga și brânza. Secretul este că nu trebuie amestecat, ci doar acoperit cu un capac. După câteva minute, când brânza se va fi topit, voi da vasul la o parte și voi amesteca bine. Le voi servi pe un pat de orez sau ciuperci și sper să îi încânt pe toți cu pasiunea mea pentru mâncăruri exotice.

Din nefericire, nu am reușit să termin plimbarea printre cei care sunt fan brânză și printre uimitoarele peisaje albe de pe tărâmul miraculos al brânzei. Din clipa în care am terminat de mâncat ultima feliuță din brânza proaspătă, cerneala din stilou s-a scurs tăcută, lăsându-mă pustie. Cu toate astea, sunt fan brânză, susțin și semnez!

Cu acest articol particip la proba 19 din cadrul competiției SuperBlog 2013.




35 de comentarii:

  1. Vienela, Vienela... Atâtea probleme ți-ai făcut și când colo, ce-mi văd ochii? Un articol frumos și scris din suflet. Cred că de la concursul ăsta ai devenit cam stresată. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, Sonia, cum sa nu imi fac griji, cand vad la voi atatea minuni si eu nu ma pricep nici in virtual, nici in real sa fac ceva artistic? :(
      Sigur, s-a dus pe apa sambetei veselia mea... :)

      Ștergere
  2. poveste sculptata in branza si invitatie pe o scara sculptata in branza curgatoare de idei... nici nu puteai sa creezi ceva mai frumos pe marginea pasiunii tale pentru cuvinte , metafore si expresii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valy, daca ai stii cata nevoie aveam de cuvintele voastre de incurajare! Mi-as fi dorit sa pot face din branza tot ceea ce am descris aici, insa nu pot. Nu am putut nici macar sa scot ceva mai de doamne-ajuta din ceea ce aveam... Si m-am trezit si cu o durere infernala de cap, din cauza grijilor... :(

      Ștergere
  3. Ţi-ai făcut griji degeaba. E o poveste captivantă în care te descoperim pe tine şi pasiunile tale, iar cuvintele ne atrag frumos pe tărâmul brânzei, pe un norişor pufos ca o oiţă, iar articolul e lapte (şi miere).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fetelor, fetelor, va multumesc din suflet! Am senzatia ca am stricat articolul cu pozele astea, dar am incercat sa fiu cat mai aproape de cerinte... :(

      Ștergere
  4. Vienela, ai scris din suflet si se vede, crede-ma. Iar patina ta e ingenioasa, sa stii. Doar Venus mai lipsea , sa iasa din spuma marii si sa ridice scoicile tolaite pe patura aceea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar fi fost imposibil sa o fac pe Venus, dar as putut incerca sa descriu in cuvinte frumusetea ei rapitoare. ;)
      Nu stiu cum, dar Delaco trezeste mereu in mine un ceva care imi face degetele sa alerge pe tastatura intr-un ritm incredibil. Este sponsorul care mi s-a potrivit cel mai bine in acest concurs (mai putin partea cu imaginile). :)

      Ștergere
  5. ...mi-a trecut si durere de cap, si de gat şi mi s-a facut o pofta de cascaval pane. Pentru mine branza si ouăle sunt alimente de bază. Nu mă crede nimeni dar Delaco e chiar favorita şi surprinzătoare in sortimente. Ai scris minunat. Patina aia e ceva ...de vis, epistola...tot. Plus....pixul de la mine. Se zăreşte un pic inscriptia cu Vienela. Ce fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut sa pregatesc reteta aceea bhutaneza, insa cum eu sunt dezastru la preparat mancaruri care sa arate bine (desi ies gustoase), am renuntat repede la idee. :)
      Ba te cred, pentru ca si noua ne plac tot mai mult... Am ramas uimita de finetea si gustul branzei proaspete pe care am pozat-o aici.
      Da, nici pixul nu am reusit sa il pozez cum ar fi trebuit. :(

      Ștergere
  6. Altădată să fac bine să nu mai citesc seara. Acum mor de poftă, ce mă fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Singura solutie este sa incerci sa adormi. Daca nu merge, te imbraci si fugi la magazin. :))))

      Ștergere
  7. e un deliciu culinar :)
    l-ai rasfatat in cuvinte
    savoarea o dau cuvintele tale tesute in poveste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Anca! Probabil imi iese asa pentru ca mie chiar imi plac toate produsele lactate. Nu ma simt obligata sa scriu, ca la alte probe, ci o fac cu placere.

      Ștergere
  8. Îţi mulţumesc pentru povestea frumoasă pe care mi-ai dăruit-o în seara asta! Mi-am imaginat cu plăcere că sunt şi eu acolo, pe marea de lapte şi pe tărâmul brânzei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iti multumesc pentru aprecieri, Matilda! Stii ce e culmea? Am scris articolul vreme de vreo doua tigari si am stat sa ma inchin pentru niste poze urate trei zile. :(

      Ștergere
  9. Despre asta vorbea Simona, arta de a scrie, iar tu ai scris spectaculos si se vede clar pasiunea pentru frumos, visare si scris :)
    Ti-a iesit minunat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Alina! Sper sa ii placa si Simonei, pentru ca se vede clar cat sunt de nepriceputa la chestii artistice. :(

      Ștergere
  10. Bun! Am citit de 3 ori înainte să comentez, ca să-mi calmez cuţitul şi să mă asigur că nu mai am niciun fir de caşcaval în casă - ultimul l-am pus pe o bucată de pâine, l-am pus la microunde şi l-am înghiţit dintr-o îmbucătură -, căci, de fiecare dată când citeam îmi venea să sculptez în caşcaval imagine de imagine şi n-aveam brânzăăăăăă destulă în casă şi mă ofticam. Acu am făcut-o detaşată...Recunosc, şi eu sunt fan brânză, dar şi mai fan cuvintelor care unul lângă altul mă poartă şi nu mă pot abţine să călătoresc. Mulţam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mergea un "nu" ca în "să nu călătoresc"...bala strică treaba! :)))))

      Ștergere
    2. Alma draga, tocmai pe tine te-am ocolit! Am tot raspuns comentariilor si mereu vedeam in dreptul tau un raspuns, asa ca treceam mai departe, fara sa imi dau seama ca era completarea ta. :)
      Cuvintele tale imi fac inima sa creasca peste limita admisa. :) Si iti multumesc pentru asta tie, maestra cuvintelor care nu mai au nevoie de nimic, pentru ca sculpteaza direct in inima, pe masura ce sunt citite!

      Ștergere
  11. dacă toate mamele ar fi ca tine, vienela... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, am si eu scaparile mele, nu iti imagina ca sunt mama perfecta. :)

      Ștergere
  12. Desi iti era frica, uite ca a iesit o minunatie de articol! Ai incredere in tine, ca ai un fel de a scrie...foarte frumos!!! Iti doresc sa castigi proba asta ! Si nu imi spune ca sunt articole mai bune decat al tau... Fiecare trebuie sa isi considere propriul articol..."cel mai bun"! :* :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incredere am in mine, stiu ca pot scrie in multe feluri... Problema este ca am doua maini stangi, ca nu pot face nimic care sa semene a ceva artistic. :)

      Ștergere
  13. Vienela, aici nu pot minţi!
    Dacă era o bucată de pastramă şi ceva brânză de burduf puteam şi eu comenta!
    Dar maniera în care ai conceput articolul te face preferata mea pentru concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi imi place foarte mult, in ultimii ani am cam renuntat la pastrama. Dar branza de burduf nu o scot din alimentatie nici daca ma roaga vreun medic. :))))

      Ștergere
  14. Într-adevăr, eşti o femeie pasionată de cuvinte scrise pe foaie! Felicitări! Liliana, fan brânză declarat :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Hai, Vienela, că nu mai durează mult concursul ăsta epuizant!
    Poţi să ieşi între primii 3.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, pe final incepe sa se simta oboseala...
      Sigur ca pot iesi in primii trei, doar ca nu depinde de mine, ci de fetele care ne jurizeaza. :)))

      Ștergere
  16. Heeeei! Scrii aici cu pasiune despre branza! Inghit in sec! Si eu sunt fan, dar cel mai cel ma pasioneza branza de vaci amestecata cu zahar, smantana si stafide! Multe stafide! Si nu-mi place branza cu bulgarasi doar pentru ca nu se omogenizeaza usor amestecul! :)
    Rotitele de cascaval Rucar sunt perfecte! Se depoziteaza usor, se transporta usor si nu trebuie sa-mi fac griji ca nu se termina curand dupa ce cascavalul a fost scos din folie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama imi spunea in copilarie ca nici nu mi-as da seama daca ar disparea toata mancarea de pe pamant si ar ramane doar branza. Isi facea cruci largi vazandu-ma ca mancam ciorba cu branza in loc de paine. Baiatul meu ma mosteneste, ceea ce il face pe Mihai sa se inchine de obiceiurile noastre. :))))
      Baiatul meu mananca branza proaspata amestecata cu miere. Mie imi place cu stafide si zahar.
      De cascaval nu vorbim in seara aceasta, ca nu am nici macar o feliuta in casa. :)

      Ștergere
  17. Un articol emotionant, scris cu pasiune si sensibilitate. Mult succes.

    RăspundețiȘtergere