vineri, 15 noiembrie 2013

Turism virtual prin Vila Alpin

Călătoriile virtuale pot fi la fel de frumoase, interesante şi bogate în trăiri cum sunt şi cele reale, mai ales dacă sunt făcute cu gândul la o apropiată
plecare spre locul despre care caut informaţii. Mi-am început călătoria cu o lună în urmă, când am descoperit Vila Alpin din Straja. Poate prea mult poetizată, acea descriere a călătoriei m-a defavorizat. Astăzi am revenit pe site, în încercarea de a-mi da seama ce paşi am urmat, ce m-a atras şi ce lipseşte. 

În josul paginii principale am găsit cea mai atrăgătoare idee, pusă în practică de un profesionist: un tur virtual al vilei Alpin, cuprinzând cam tot ce ar putea interesa un eventual oaspete- camerele, restaurantul, sala de conferinţe, exteriorul. Se poate observa uşor grija cu care au fost mobilate camerele, folosirea culorilor calde, vii, care să dea senzaţia de confort şi de intim. Aceleaşi culori aprinse le-am văzut şi la exterior, la balcoanele vilei. Se spune că o poză face cât o mie e cuvinte. Cam câte cuvinte credeţi că ar înlocui aceste imagini? 
Păcat că sunt atât de jos poziţionate, că omul care intră pe site cu greu le vede. Ar merita o mai mare vizibilitate. Ne rămâne să admirăm vila şi să aşteptăm ziua în care o vom vizita cu adevărat.



Dacă mi-aş dori un sejur la Straja, cu siguranţă prima rubrică la care m-aş opri ar fi cea care conţine detalii despre promoţii. De ce să nu recunoaştem că orice mic discount face şederea mai plăcută turistului sau omului care îşi caută locul potrivit pentru un cantonament la Straja? Preţurile sunt bune, reducerile semnificative, explicaţiile foarte clare.
Dacă toate ofertele ar putea fi aliniate începând de la stânga, pe o linie verticală (imaginară), iar literele să fie la toate ofertele de un singur fel (litere MARI sau mici), ar fi perfect.

Foarte multă lume îşi doreşte să meargă în această zonă pentru a face schi la Straja, aşa că următoarea rubrică pe care o vizitez este cea care oferă informaţii despre gradul de dificultate al pârtiilor, despre lungime, altitudine, diferenţă de nivel, tunuri de zăpadă etc. Este o rubrică construită bine, cu explicaţii despre telecablu şi telescaun, cu hărţi şi chiar cu distanţa dintre oraşele mari şi Lupeni, locul de unde începe aventura. Aş oferi nota 10 rubricii Pârtii de schi şi m-aş lăsa uşor convinsă să încerc măcar o coborâre.

Pentru a şti exact dacă Vila Alpin mi se potriveşte, mai ales în cazul în care nu aş găsi nimic la promoţie pentru perioada aleasă de mine (deşi văd că oferte au tot timpul), mi-aş continua plimbarea virtuală pe site intrând la rubrica denumită Cazare. Observ imediat preţurile puţin mai mici din perioada 01.04-31.10, normale de altfel, ţinând cont de specificul zonei. Îmi place faptul că toate preţurile sunt expuse clar, incluzând t.v.a şi taxa hotelieră. Am ocazia de a studia pe îndelete camerele, pentru că fotografii sunt destule. Imi plac culorile vesele care au fost alese, îmi plac aceste camere spațioase, incluzând televizor și geamuri foarte mari.
Aici aş aranja puţin datele şi preţurile, făcând un tabel asemănător celui de la pârtia de schi.



Fotografiile văzute la rubrica anterioară mi-au deschis apetitul şi m-au făcut să intru în galeria foto. Aici ar fi trebuit să vin de prima dată! Nu m-ar mai fi interesat nici preţuri, nici condiţii de cazare, nici nimic. Vrăjită de peisaje, de zăpada călcată în picioare de schiori, de brazii care împărăţesc muntele, de felul în care s-au distrat alţii la team building, de minunatele platouri cu mâncare, de felul în care arată terasa şi de posibilitatea de a-mi bea cafeaua în aer liber, privind din vârf de munte, nu m-ar fi interesat decât să ajung cât mai repede la Straja, să mă cazez la Vila Alpin. 
Dacă mi se permite un sfat: e păcat că atât de multe poze atrăgătoare stau ascunse în galerie. O parte din ele sau măcar una reprezentativă ar merita un loc mai bun, o aşezare în prima pagină, să poată fi văzută încă din prima clipă. Aş sugera una "înzăpezită" sau poate cea cu căţărătorii prinşi în hamuri.





Curiozitatea mă îndeamnă să aflu mai multe despre Vila Alpin din Straja, aşa că în momentul următor intru la rubrica despre noi. Mi-ar fi plăcut să aflu anul în care vila şi-a deschis pentru prima dată uşa ca oaspeţii să poată intra, mi-ar fi plăcut să aflu numărul aproximativ de clienţi care s-au bucurat de serviciile pe care vila le oferă, mi-ar fi plăcut să găsesc mărturiile celor care au trecut pe acolo (știu, sunt mai jos, dar mulți nu le vor acorda importanță). Aceste mici amănunte sporesc încrederea viitorului musafir. Apreciez faptul că este prezentat cam tot ce ar fi necesar pentru cazarea la Vila Alpin: facilităţi, activităţile ce pot fi organizate, programul turistic şi felul în care se poate ajunge la cabană. 
Sugestie: poate că o maşină 4X4 a vilei, care să ia clienţii de pe Drumul Crucii, ar putea atrage mai mulţi oaspeţi. 

Obosită de atâta turism virtual, mă opresc la restaurant pentru a afla ce mi se oferă. Imaginile îmi trezesc apetitul, făcându-mă să îmi doresc din fiecare farfurie câte puţin. Aflu că îmi vor fi servite mâncăruri tradiţionale şi specialităţi, mă uit la fotografii și simt că mi se face o poftă teribilă.





Îmi arunc un ochi rapid prin sala conferinţă, mai mult de curiozitate, pentru că eu voi merge cu familia la Straja şi nu cred că o voi folosi. Sunt convinsă că cei care vin în grupuri mari, organizate, vor fi foarte interesaţi de această sală, aşa că mici detalii i-ar convinge mai uşor să treacă pragul vilei. Existenţa unui sistem de vizualizare (ecran de proiecţie şi videoproiector) sau chiar sistem audio-video integrat, flipchart, hârtie pentru flipchart, markere etc, dacă există așa ceva, ar trebui menționate.

Încă un ochi rapid peste rubrica parteneri, unde recunosc numele a câteva firme. Aprob tacit ordinea care domneşte aici, văd (iar) sus butonul de like pentru facebook şi îmi spun în gând că acela era locul unde ar fi stat bine o fotografie cu brazi acoperiţi de zăpadă. 

În următoarea clipă mă atrage o rubrică pe care intenţionat am lăsat-o pentru finalul turului virtual prin Vila Alpin: blog. Nu ştiu alţii cum sunt, însă mie îmi plac blogurile care transmit căldură, care dau senzaţia că ai fost primit în intimitatea unei case, care au culori vii, lăsând impresia de optimism. Aici mi-ar plăcea să lucrez personal, să aduc multe completări, să postez mărturii ale oaspeţilor, să scriu despre întâmplări mai puţin oficiale, despre subiecte mai lejere, care să convingă cititorul (dacă nu a fost convins din prima clipă) că Straja este un loc ce merită vizitat, că Vila Alpin este cel mai potrivit loc pentru destindere, pentru distracţie, pentru team building, pentru orice fel de activitate.

Poate că la prima vedere articolul meu pare puțin critic, dar vă asigur că nu este aşa. Straja este un loc special, ce merită să fie pus în valoare, iar Vila Alpin m-a cucerit din prima clipă datorită imaginii de pe pagina principală, datorită faptului că oferă tot ce ar putea avea nevoie omul modern, datorită promoţiilor şi fotografiilor cu care am zăbovit cel mai mult. Vreau să îmi exprim admiraţia faţă de felul în care sunt prezentate ofertele pentru sărbători şi pentru o săptămână la munte. 

Poate că bentiţa neagră pe care sunt aşezate rubricile site-ului ar putea fi înlocuită cu o altă culoare, care să dea senzaţia de căldură, să facă site-ul mai prietenos. Poate un albastru sau kaki... Literele cu care sunt scrise rubricile să fie mai mari, să atragă atenția. Aşezarea în pagină are şi ea o problemă. Ar trebui încadrate cumva într-un chenar explicaţiile de pe prima pagină, iar fondul din spatele chenarului să aibă o altă culoare, să nu fie totul alb. Am întâmpinat şi o problemă tehnică: pe numele site-ului nu există link de întoarcere la pagina principală, ceea ce face dificilă navigarea. Pagina de contact are absolut tot ceea ce îi trebuie, după părerea mea, așa că îmi închei turul virtual luând legătura cu cei de la conducerea vilei Alpin, pentru a face o rezervare. 

Aş vrea totuşi să cer şi părerea cititorilor mei. Ce îmbunătăţiri credeţi că ar mai trebui aduse site-ului pentru ca oferta Vilei Alpin să fie mai atrăgatoare şi mai detaliată?

PS: O ultimă recomandare, fără legătură cu site-ul, ci numai și numai cu vila Alpin- mici obiecte artizanale, care să aducă muntele în casă, amplasate din loc în loc prin încăperi, ar aduce un plus aspectului final. În gara unei stațiuni montane de lângă orașul meu există un mic băruleț, unde intru întotdeauna cu mare plăcere, pentru că pereții sunt împodobiți cu coarne de cerb, cu măști pictate pe scoarță de copac, scaunele sunt acoperite cu blănuri, farfuriile sunt din lemn sculptat.


Cu acest articol particip la proba 20 din cadrul competiţiei SuperBlog 2013, sponsorizată de


24 de comentarii:

  1. Îmi place mult poza aia cu căţărarea!
    Să ne vedem la Straja! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stii ce dor mi-a facut mie de munte acea poza! :)
      Ar fi o idee sa ne vedem la Straja!

      Ștergere
  2. Hmmm... Citind primul tau articol despre vila Alpin am intrat - obligatoriu - si pe site-ul lor si am facut "turul virtual", dar n-am ideea ce-i mai trebuie site-ului sau daca ii trebuie... Din cele vazute, din cele citite pe aici, mi-ar placea un sejur acolo. Chiar mult! :) Decorurile din vila sunt super! Imi place rosu, dar sper sa nu vad capete de vanat atarnate pe ziduri! :)) Din acest motiv evit "Cabana vanatorilor" din Poiana BV...
    In cazul in care as vrea sa aleg o locatie data as cauta informatii oriunde dar nu pe site-ul oficial al "locului" la care ma gandesc. Vreau sa stiu parerea celor care au fost acolo, in primul rand, pentru ca... reclama e sufletul comertului si pe site n-o sa scrie nimeni ca ospatarii sunt obraznici sau doar neatenti, ca pentru a obtine un fier de calcat trebuie sa dau spaga cameristei si altele de gen... In plus, ma cam feresc de toate ofertele cu "reduceri de pret"... Ma feresc de reducerile acestea inclusiv in magazine... :)
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept si eu ziua in care voi ajunge acolo! Emana atata caldura acele camere!
      Nu, eu nu spun de capete de vanat, ci de coarnele pe care cerbii oricum le schimba an de an. Cred ca pot fi gasite pe la padurari.
      Depinde de informatii, Diana. Daca vrei sa afli ce gust are ciorba de potroace, da, poate ca e bine sa intrebi pe cineva care deja a gustat-o. Dar daca vrei sa afli cum ajungi acolo, ce ti se ofera si ce preturi au, e musai sa inrti pe site. Sa stii ca eu chiar am petrecut clipe frumoase prin tara datorita promotiilor, la fel cum am prins si cateva lucruri interesante pentru casa profitand de discounturi.

      Ștergere
    2. :) Stiu ca la coarne te-ai referit - voiam doar sa "dau de stire" ca incep sa "piarda" cei care mai pun pe pereti capete de cerbi (voiam sa scriu de creveti - sa rimeze) :) Am si eu (in acasa) coarne de cerb, "culese" chair de mine! Ce nu i-a mai trebuit cerbului mi-a folosit mie. :)
      Cei care au fost intr-un anume loc ma pot si indruma, ba sa-mi spuna chiar si care drumuri sunt mai pretabile pentru masina. :)
      Promotiile sunt bune, nu zic nu, poate doar ca n-am avut eu bafta si... reducere am vrut, reducere am avut. Sau, vorba aceea: cine s-a ars cu ciorba sufla si in iaurt! Cand reducerile se ofera la inaugurare - vila, hotel, magazin etc - e altceva: totul e de calitate... si nu ma feresc de aceste promotii (doar de reducerile de la pretul obisnuit, sa zic asa).

      Ștergere
    3. Nu am avut niciodata norocul de a gasi coarne de cerb, desi am colindat cateva paduri de-a lungul vremii. Tare mi-ar placea!
      Diana, uneori promotiile nu sunt chiar promotii, asta o stim toti. Dar in cazul vilei Alpin e normal sa aiba reduceri in afara sezonului de schi si nu vad de ce nu am putea profita de preturile mici de pe timpul verii. De Craciun, de Revelion, toti se intrec in a oferi cele mai bune preturi. Trebuie doar sa stii ce iti doresti, sa compari si sa pornesti la drum.

      Ștergere
  3. Nici nu observasem blogul lor. Acum am intrat şi eu pe el şi sunt de acord cu tine, ar merita scrise nişte observaţii (mai lungi de 3 fraze) ale vizitatorilor, nişte istorisiri amuzante etc.
    Din punctul meu de vedere, ar trebui să schimbe tema site-ului. E prea închisă la culoare iar textele parcă sunt aruncate cu praştia pe pagină... Ceva mai organizat şi mai frumos aşezat în pagină nu ar strica. :)
    Succes în continuare, Vienela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atata m-am gandit la aceasta idee, ca m-am visat in aceasta dupa-amiaza scriind articole pentru blogul vilei Alpin. :))))
      Tu iti mai amintesti cum arata primul meu blog? Toata lumea imi spunea sa schimb tema, sa pun mai multe articole pe prima pagina, sa nu dezvalui decat o parte din text, sa pun nu stiu ce culori, iar eu nu pricepeam nimic, de parca mi-ar fi vorbit in chineza. :)))) Si eu as opta pentru schimbarea temei sau macar pentru o alta aranjare a textelor.

      Ștergere
  4. Articolele poetizate au fost defavorizate la toti :))
    Cat despre articolul tau de-acum, ai raspuns la cerintele lor tehnice si in plus chiar... asa ca meriti o nota mare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surprize pot aparea mereu, Alina, dar de data aceasta m-am straduit sa ofer cat mai multe sfaturi, sa spun sincer ce as schimba, cum as proceda daca site-ul ar fi al meu. Chiar are nevoie de cateva imbunatatiri si sper ca vor aprecia propunerile mele.

      Ștergere
  5. Călătoriile virtuale sunt frumoase. Cele reale ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele reale sunt asa cum ti le faci, Zamfir! Daca pleci la drum decis sa critici tot ce iti iese in cale, sigur, nu te vei putea bucura de nimic. :)

      Ștergere
  6. Un artiol-exemplu pt aceasta proba! Sunt de acord cu tot ce ai scris, mai putin partea in care spui "Am ocazia de a studia pe îndelete camerele, pentru că fotografii sunt destule.". Pentru mine nu sunt destule, sunt 5-6 poze doar :)) Ceea ce este extrem de putin, le-am si spus, de altfel, sa puna mai multe, ca nu m-am saturat de imagini :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pinky, omul merge la munte pentru a se distra, nu pentru a sta incuiat in camera. Daca ai un pat curat, un televizor si o baie, ce mai conteaza? Mult mai importante mi se par fotografiile care arata zona in care mergi, felul in care te poti distra acolo si am gasit multe in galeria foto.

      Ștergere
  7. Aceeaşi observaţie am avut-o şi eu: nu exist[ fotografii destule. Omul vine la munte pentru munte, nu pentru o vil[, oricare ar fi ea. Ar trebui promovat peisajul extraordinar. Şi ar mai trebui o poză care să cuprindă şi vila, şi munţii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ar fi necesara macar o fotografie care sa includa atat vila, cat si peisajele din jur... Sunt convinsa ca vor remedia repede, mai ales ca bate la usa iarna si vor avea ocazia de a surprinde natura in toata maretia ei.

      Ștergere
  8. Mie nu-mi plac pozele deloc. Sunt făcute prost, nu reflectă nimic din ce mi-aş dori eu să văd la ei. O vilă roşie pe dinafară cu interior portocaliu?!!!! :) Site-ul numai a site nu arată...E făcut de mântuială. Probabil că îi fac un deserviciu celui ce le administrează site-ul şi după valul ăsta de critici pe care le-am văzut la voi toţi, deşi tu eşti destul de elegantă, n-o să mai aibă serviciu. Dar cred că-l plătesc prost, nu că n-ar şti omul să îl facă altfel. Deşi, greşelile gramaticale, pe care între timp le-au mai ajustat...zic mai multe. În fine, e un site prost făcut, cum ziceam...nu m-aş lua după ce scrie acolo. Probabil că aş merge la Straja pentru peisaj, nu pentru Vila lor. Merg la munte să mă relaxez nu mă interesează luxul camerei.

    Gata, nu mai zic şi altceva, deşi voiam să mă leg şi de cârnaţii lor... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alma, eu prefer culorile aprinse, tocmai pentru ca am copilarit printre blocuri gri. Urasc din suflet cladirile maro sau gri, cu exceptia celor care au arhitectura interesanta si mai mult de 100 de ani.
      Site-ul da, are nevoie de imbunatatiri, care sunt sigura ca vor veni dupa aceasta proba.
      Vezi tu, noi, oamenii, ne grabim sa judecam dupa tot felul de aparente si eu incerc pe cat pot sa ma feresc, sa nu vorbesc daca nu stiu prea multe. Oare ce au crezut oamenii despre mine cand mi-am facut primul blog, care arata oribil, pentru ca il facusem singura, fara sa am habar de chestii tehnice? :)))))

      Ștergere
  9. Frumoasă poza cu căţărătorii! Şi mai e aşa mult până la vară...
    Baftă, Vienela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca m-am gandit si la tine cand am gasit-o. Ai incercat vreodata?

      Ștergere
  10. ...da, fotografia cu acei căţărători imbie la actiune. Desi evit vilele pentru că sunt prea timida pentru lume multa cred că e perfecta pentru cei ce vor actiune. As schimba aspectul salii de mese, prea pare de nunta. In rest....să dea Dumnezeu sa te poti ocupa de blogul lor. E sarac. Camerele sunt spatioase. Fain...Frumos mi-ai descris totul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba uneori tocmai spatiile mari, aglomerate, te ajuta sa ramai in anonimat. ;)
      Nu sunt mereu impodobite scaunele. Chiar cred ca au fost pozate cand erau pregatite pentru o nunta sau poate de sarbatori. Le-am vazut si neacoperite si arata chiar bine. Le poti vedea la rubrica restaurant de pe site.
      Este adevarat ca nu are nici foarte mult timp blogul lor, dar mi se pare absolut necesar sa contina mai multe articole...

      Ștergere
  11. iar nu am comentat pe aici? :(
    îmi amintesc totuşi pozele... sper să găseşti o cale să ajungi acolo, deşi ştiu, am citit deja pe celălalt blog că nu... şi dacă nu şi nu, atunci poate că o să ne vedem la iarnă, la un ceai, cu adriana cu tot. hm?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am gasit alt comentariu de la tine, psi.
      Inca nu este batut in cuie. Daca avem noroc sa punem mana pe ceva bani inainte de 7 decembrie, e posibil sa merg. Daca nu, ne vom planui noi pentru o intalnire la Brasov. Cu tot cu Adriana, bine-nteles. Nu cred ca m-ar ierta daca as ajunge acolo si nu as anunta-o. :)

      Ștergere