joi, 18 septembrie 2014

Ce este fericirea

Am avut candva un iubit care obisnuia sa ma intrebe, de zece ori pe zi, daca sunt fericita alaturi de el. Credeam ca il iubesc si poate chiar asa era, iar asta ma facea sa ii raspund intotdeauna ca da, sunt fericita. In sinea mea, cautam sa inteleg ce este fericirea, convinsa fiind ca la mine nu a ajuns. Le auzeam pe prietenele mele spunand ca sunt fericite si ma comparam cu ele. Ce primesc aceste fete in plus fata de mine? Ce simt ele atunci cand sustin acest lucru? Mie de ce nu imi este dat sa fiu fericita? M-au framantat mult timp aceste intrebari. Mult timp m-am crezut defecta. Eram foarte tanara, iar fericirea inseamna pentru mine o stare permanenta de beatitudine ce cu greu poate fi atinsa de muritori. 

Timpul a trecut, eu m-am maturizat, fericirea a capatat alt chip.
Am inteles ca acest sentiment nu poate fi tradus in cuvinte omenesti, sa este doar o stare si ca poate dura atata timp cat doresti chiar tu sa dureze. Poti fi fericit cu toate nimicurile ce iti condimenteaza viata clipa de clipa sau poti fi mereu nefericit, daca stai sa iti plangi de mila in asteptarea unor clipe marete, crezand ca fericirea trebuie sa iti intre pe usa cu surle si trambite, cu artificii si baloane roz. Poti lua ce este bun in viata sau te poti prinde cu mainile de par, jeluindu-te ca esti nefericit. Fericirea ta depinde doar de tine. Tu esti cel care alege sa vada jumatatea plina sau goala a paharului, cel care alege sa se bucure sau nu de fiecare secunda traita.

De-a lungul vietii, am vazut oameni care nu aveau nici dupa ce bea apa si, cu toate astea, sustineau, cu zambetul pe buze, ca sunt fericiti. Unii dintre ei nici macar nu spuneau acest lucru, insa fericirea li se citea in fiecare gest, in fiecare zambet, in fiecare cuvant rostit. Am avut ocazia de a vedea si oameni inteligenti, foarte bine situati material, ce aveau permanent in ochi o tristete infioratoare, oameni care nu isi puteau gasi nicicum fericirea. Erau mereu in cautarea a altceva, mereu nemultumiti de ei, de cei din jur, de situatii si intamplari, de tot ce misca pe acest pamant. Privindu-i, aveam senzatia ca fericirea le bate cu putere in usa, iar ei, speriati de aceasta aparitie fantomatica, isi rezeama umarul in usa, impingand cu putere, dornici sa ramana singuri in intimitatea casei, sa nu permita fericirii sa ii atinga. 

Mai mult ca sigur ca putem gasi mii de explicatii despre ce inseamna fericirea, daca intram intr-o librarie online si cautam printre cartile existente acolo. Unii autori probabil vor incerca sa ne invete cum putem atinge fericirea, iar noi vom fi liberi sa le ascultam sau nu sfaturile. Rasfoind prin multele carti online aparute pe internet, cu certitudine vom invata multe despre noi, despre viata, despre lume. Dar... O definitie clara a fericirii probabil tot nu vom putea gasi, caci fericirea se simte doar atunci cand lasi sufletul sa pluteasca deasupra a tot ceea ce este murdar sau nepotrivit, cand alegi sa vezi jumatatea plina a paharului. 

2 comentarii:

  1. Fericirea este relativa si responsabilitate personala...totusi e ciudat faptul ca o gasim atunci cand incetam sa o mai cautam!

    RăspundețiȘtergere
  2. ...fericirea e un dar nepretuit; doar dacă ai sufletul curat şi inima deschisa il poti primi. Nu tine doar de confort material, spiritual, personal ci de lucruri mici şi mărunte pe care, intr-o zi le vezi, desi ele au fost mereu cu tine. Nu cred că poate cunoaste fericirea acel ce nu îi ştie reversul..

    RăspundețiȘtergere