miercuri, 14 octombrie 2015

Edituri crestine si un pic de(spre) toleranta

Putem noi, ca bloggeri, sa scriem articole despre edituri crestine daca suntem crestini doar cu numele, daca nu am citit biblia si nu mergem la biserica? Unii probabil vor spune ca nu, convinsi fiind ca acest domeniu este rezervat doar celor care au credinta, care nu rad la glumele cu tenta religioasa, care fac zilnic zeci de matanii si rugaciuni, care se inchina ori de cate ori trebuie, care pot respecta cu sfiintenie toate invataturile transmise din om in om inca din vremuri stravechi. Altii probabil vor intelege ca in edituri crestine exista biblii, dupa cum era de asteptat, dar mai exista si altfel de carti, pe care un om deschis la minte si dornic sa invete le va citi fara sa stea pe ganduri, din care va trage anumite concluzii si despre care, mai tarziu, va scrie pe blog, asa cum am facut eu candva cu cartea primita in dar de la un coleg care se pocaise. Da, putem scrie despre edituri crestine, putem indemna oamenii sa citeasca, putem indrazni sa ii indemnam sa fie mai buni, mai darnici, mai toleranti. 


Toleranta. Un cuvant atat de usor pronuntat de multi... Mi se intapla zilnic sa intru pe site-uri unde anumite articole starnesc discutii contradictorii si sa observ cu stupoare cum atata lume isi incepe propozitiile cu "eu sunt un om tolerant, dar...". Si acest dar sterge tot ceea ce omul a vrut sa arate in prima parte, adica acea ingaduinta fata de principiile, convingerile, credintele altora. Dar ei vor continua sa se creada oameni buni, toleranti, chiar daca nu pot accepta sa fie contrazisi, sa afle ca nu toti gandesc ca ei, ca pe pamant exista si alte credinte, alte obiceiuri, alte interese, alte preocupari, alte sperante, alte nevoi... E dureros si de neinteles pentru mine cum oameni care merg la biserica, oameni care cred intr-o putere mai mare decat a muritorului de rand, oameni care citesc din carti sfinte ajung uneori sa se dovedeasca a fi mai rai, mai intoleranti, mai distructivi decat ateii. In care biblie scrie ca va puteti demonstra credinta doar atacandu-i pe cei care nu cred in ceea ce pe voi va ghideaza in viata?

Multi dintre cei care ma citesc in mod constant stiu deja ca nu am citit intreaga biblie, dar ca sunt deschisa discutiilor si ca as vrea sa aflu mai multe. Stiu deja ca pot accepta si parerile altora, chiar daca nu coincid cu ale mele, daca sunt spuse pe un ton civilizat, asa cum ar trebui sa fie mereu intre oameni. Ei bine, din putinul pe care l-am citit in biblie, am remarcat un lucru extrem de important, care explica mai bine ceea ce cred eu despre toleranta si intoleranta. Am apucat sa citesc din biblie cateva povesti. Nici nu are importanta care dintre ele. Cert este ca am observat un lucru remarcabil: toate aveau o morala, din toate se putea invata ca omul bun, saritor, tolerant, iubitor, va trai intotdeauna mai bine si va avea mai multe sperante pentru viitor, indiferent la care viitor s-ar gandi. Si atunci, daca oamenii citesc biblia, daca isi aleg carti din edituri crestine, de ce nu invata (unii) ceea ce ar trebui sa invete, si anume ca viata trebuie traita in asa fel incat sa ne bucuram de fiecare clipa si sa ii putem accepta (mi-e teama sa spun "sa-i iubim") pe cei din jurul nostru. 

2 comentarii:

  1. Multi chemati, putini alesi. :)
    Oh! Nu Biblia, nu Torah sau Talmud, nu Coran sau hadith, nu Upanishadele ne transforma in oameni toleranti, cu drag de semeni, in oameni cu bun simt… Ma amuza cei care fac asa cum zici: “sunt tolerant, dar…” Multi dintre cei care-i trag cu “Dumnezeu zice…” reproduc, de fapt, vorbele unor preoti sau calugari si mai putin ce scrie in Biblie. De-ar fi altfel ar sti ca Hristos i-a sfatuti pe apostoli sa le ierte celor care le gresesc “pana la saptezeci de ori sapte” (Evanghelia dupa Matei) Si tot in Matei: Daca iertati oamenilor greselile lor, si Tatal vostru ceresc va va ierta greselile voastre. Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre (Matei 6,14.15).
    Pe Dumnezeu il cinsteste acela care iubeste viata! Vorba aceea: “chiar daca tu nu-l iubesti pe Dumnezeu, el te iubeste”. Apoi… Dumnezeu priveste in inima omului…
    Urmeaza-ti calea si iubeste viata! :)
    P.S. Ti-am mai scris: azi ma sacaie tastatoreea. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveam si eu in acea zi tastatoree, dar am profitat de ea pentru a mai scrie cate ceva pe bloguri. :)))
      Da, multi repeta anumite vorbe fara sa aiba habar de unde provin si uneori chiar fara sa le priceapa adevaratul sens. :)))

      Ștergere