marți, 29 septembrie 2015

Biblia NTR inseamna Biblia Noua Traducere

Trebuie sa recunosc ca am ramas uimita cand am intalnit prima data intr-un text cuvintele Biblia NTR. Apoi m-am documentat si am aflat ca biblia NTR  inseamna Biblia Noua Traducere si chiar mi s-a parut o chestie interesanta. Mi-am dorit sa spun si altora despre ea. "Traducerea cărţilor Vechiului şi Noului Testament a trecut prin două etape importante. În prima etapă, textul original a fost tradus de o echipă formată din licenţiaţi în Teologie Pastorală în cadrul Universităţii Emanuel Oradea, asistaţi atât teologic cât şi lingvistic. În cea de-a doua etapă textul a fost supus unei analize detaliate, fiind verificat şi revizuit sub atenta supraveghere a lui James L. Courter, specializat în Antropologie (New Mexico State University) şi în Traducerea Bibliei (University of Texas, la Aarlington, în asociere cu centrul lingvistic SIL/Wycliffe din Dallas). În vederea realizării unei traduceri unitare, această din urmă etapă a implicat o examinare amănunţită a textului biblic pentru a se asigura o armonizare suplimentară a acestuia din punct de vedere teologic, fonologic, lexical, gramatical şi stilistic."

Cum reactioneaza pisica la oglinda

Daca doriti sa aflati cum reactioneaza pisica daca e pusa in fata oglinzii, va spun eu. Am patru pisici in casa. Cu fiecare in parte am incercat, caci vazusem pe net filmulete amuzante cu pisici care se speriau de imaginea reflectata de oglinda. Primele trei pisici aduse in casa nu au avut absolut nici o reactie, de parca nici nu ar fi observat ca le priveste cineva din oglinda. Am fost dezamagiti, trebuie sa recunosc. Ne asteptam la cu totul altceva din partea lor. Cu cea de a patra pisica nici macar nu am mai incercat si tocmai ea ne-a facut sa radem cu lacrimi. Cuierul abia cumparat statea intr-un colt de casa, asteptand sa fie montat in perete. Pisicuta a trecut pe langa oglinda, a vazut miscare, s-a intors, s-a privit, a curbat in sus spinarea si a marait. Am apucat sa ii facem cateva poze. Voi posta doar una, cea in care se observa cel mai bine cum reactioneaza o pisica la oglinda. 

luni, 28 septembrie 2015

Castraveti in saramura de la Cosul de Legume

Se spune ca experienta vine odata cu varsta. E cineva care sa conteste aceasta afirmatie? Eu in nici un caz nu, caci sunt exemplul viu care confirma. De mai bine de douazeci de ani ma ambitionez sa cumpar si apoi sa pun la borcane castraveti in saramura pentru iarna, sa avem zi de zi o salata ieftina si gustoasa alaturi de mancare. Si tot de douazeci de ani castravetii in saramura pusi de mine se incapataneaza sa faca floare deasupra sau sa se inmoaie ca o balega, devenind necomestibili. Cu toate astea, pot afirma cu mana pe inima ca timpul mi-a adus experienta mult dorita si m-a lamurit in legatura cu un lucru: nu e destul sa te pricepi la gemuri si dulceturi naturale, nu e destul sa ai o reteta buna pentru castraveti in saramura, nu e destul sa iti doresti. Trebuie sa pui si un strop de suflet atunci cand pregatesti conservele pentru iarna, trebuie sa te implici total in acest proces migalos, lucru pe care eu nu l-am facut si nu il voi face niciodata pentru ca nu am nici timp, nici rabdare. Din acest motiv am ales ca anul acesta sa imi umplu camara apeland la produsele care se comercializeaza pe site-ul Cosul de legume punct ro. 

duminică, 27 septembrie 2015

Un tractor venea, saracu', tocmai de la mama dracu'

Un tractor venea, saracu', tocmai de la mama dracu'... Noi, in spatele lui, am fi vrut sa depasim, insa nu reuseam. Din fata venea un sir lung de masini, iar soseaua era mult prea ingusta pentru monstrul de vehicul cu care circulam. Cale de cativa kilometri am admirat "o lumina da, o lumina nu", ne-am mirat de unghiul la care era inclinat tractorul, ba chiar am studiat si ceafa tractoristului. I-am cantat, in gand, singurele versuri de care imi aminteam, adaptate bineinteles situatiei: Un tractor venea, saracu', tocmai de la mama dracu'...

joi, 24 septembrie 2015

Informatii despre labioplastie si vaginoplastie

Trece mandra pe langa banca pe care ma odihnesc. Bluza eleganta ii da un aer maiestuos. Pantofii cu toc inalt ii pun in valoare mersul de regina neincoronata a parcului. Pantalonii gri petrol din stofa de buna calitate i se muleaza pe picioarele musculoase. Toate capatele se intorc spre ea cand paseste cu seninatate, ingandurata. Deodata, de la banca vecina aud rasul grotesc al unor barbati tineri si imediat dupa glasul ragusit de tutun rosteste mirat: fata asta o fi atat de frumoasa de la natura sau si-a facut vaginoplastie? Barbatii hohotesc, fata trece mai departe cu obrajii arzand. Eu raman pe bancuta mea, cu cartea nedeschisa in mana, cu ochii la pantalonii gri, cu gandul la detaliile pe care le-am citit de curand pe un site de specialitate referitoare la operatia de labioplastie. Cat de marlan si de prost informat poate fi un barbat pentru a glumi cu asa ceva? Cat de multe ii pot lipsi din procesul de educatie pentru a ajunge sa ii strige unei femei necunoscute asemenea vorbe dureroase?

miercuri, 23 septembrie 2015

Infiintare pfa sau firma srl?

Citeam de curand intr-o carte ca fiecarui om i se deschid la inceputul vietii doua poteci si ca fiecare este liber sa aleaga pe care dintre acestea sa mearga. Cumva, maxima aceasta se potrivea gandului care ma tot framanta de la un timp si anume ca in viata suntem liberi sa decidem daca vrem sa fim intreaga viata sclavii altora, sa muncim pentru a implini visurile altora, la fel cum liberi suntem sa alegem cealalta varianta, aceea de a lupta si a munci pentru propriul vis, pentru a implini ceea ce ne dorim noi. Atunci cand omul alege sa munceasca pentru a implini visul altuia, lucrurile sunt simple. Trezirea dimineata, plecarea la serviciu, intoarcerea de la serviciu, ziua de salariu... Daca omul alege sa isi urmeze propriul vis, lucrurile devin putin mai complicate inca de la primul pas. Oare ce este mai convenabil, infiintare pfa sau firma srl? se intreaba cei mai multi dintre ei, nestiind ca ambele varinate au atat avantaje, cat si dezavantaje si ca trebuie tinut cont de specificul firmei care va fi infiintata, de cantarirea optiunilor de organizare, de intreg planul de afaceri, lucru nu intotdeauna usor de implinit. 

luni, 14 septembrie 2015

Caine care duce o viata activa

Nu mi-am imaginat niciodata ca ma voi implica atat de mult si voi face ca Bruno al meu sa fie unul dintre cainii care duc o viata cu adevarat activa, dar iata ca se intampla si, odata cu el, pana si viata mea e mult mai activa. La prima ora a diminetii pregatesc o cafea, beau doua guri din ea, apoi scot cainele la plimbare. E o plimbare scurta, caci functionez defectuos fara cafea, iar blogurile ma asteapta sa scriu. Pana la pranz stau pe net, in vreme ce Bruno doarme cu labele in aer. In jurul orei 1 iesim la plimbare. O jumatate de ora. La intoarcere ne jucam, ne tavalim pe podea, ii dau diverse exercitii de facut, ii arat cat de mult il iubesc. Ne facem apoi somnul de frumusete. Dupa cxe ma trezesc mai pierd 2-3 ore pe internet, caci o parte din viata mea se petrece in online, apoi iesim la parculetul pentru caini. In timp ce Bruno alearga alaturi de alti caini, eu pozez de zor sau adun povesti ale oamenilor veniti acolo cu patrupedele. De la parculet plecam spre centrul orasului in plimbare. Asa a invatat sa mearga frumos la pas in lesa si tot asa pricepe ca nu trebuie sa latre la cainii din curti. Cel mai greu este sa il conving ca nu trebuie sa lupte cu maidanezii care ne ataca uneori. De cum ajungem acasa il iau pisicile in primire si il mai alearga o tura prin casa, lucru care lui ii place maxim. 

vineri, 11 septembrie 2015

Tipul de ventilator potrivit: axial sau centrifugal?

Un ventilator axial este acela in cadrul caruia aerul extras este fortat sa se miste in paralel cu lamelele motorului. Este tipul de ventilator care este cel mai probabil de observat intr-o multitudine de situatii si care poate fi instalat de un electrician sau de un constructor. Majoritatea bailor si bucatariilor din toata lumea dispun de cate un ventilator axial de perete sau altceva in genul. Elicele sistemului de ventilare in sine sunt montate pe un ax ce porneste de la motor, si se aseamana cu cele de la un avion de propulsie. Acestea trag aerul in mod linear catre ele si il raspandesc in camera in care este instalat ventilatorul axial.
Un asemenea tip de echipament de ventilatie nu este potrivit doar pentru zonele industriale unde cu siguranta asa ceva este de dorit, ci este la fel de adecvat si pentru incaperile mai inguste ca spatiu din locuinta sau din afara acesteia, in anexe ca garajul, subsolul sau hambarul pentru depozitare. Prin designul lor, ventilatoarele axiale de perete nu se potrivesc cu toate seriile de spatii extinse, deoarece le lipseste presiunea necesara pentru a impinge aerul pe distante lungi. Acesta este si un motiv pentru care in zonele industriale se prefera tipurile de ventilatoare centrifugale.

marți, 8 septembrie 2015

Incepe scoala

Incepe scoala. In fata blocului, in autobuz, in magazin, mamici ingrijorate se intreaba cu ce rochie sa se imbrace si ce pantofi sa incalte pentru a face impresie la festivitatea de deschidere a noului an scolar. Le vad cum scotocesc prin rafturi pentru a gasi cea mai eleganta uniforma scolara. Le aud cum isi fac planuri legate de parfumul cu care se vor parfuma, de florile pe care le vor oferi invatatoarei, de bijuteriile pe care le vor purta. Nici una dintre ele nu vrea sa se faca de rusine purtand o rochie de anul trecut. Ma mai uit o data la ele si aproape ca sunt tentata sa imi fac o cruce mare. Dragi mamici, va temeti ca va veti face de rusine cu o rochie ce a mai fost purtata, dar nu va e rusine cu rezultatele scolare pe care le au copiii

miercuri, 2 septembrie 2015

Perseverenta este o calitate rara

In ultimele luni s-a intamplat sa fiu cautata pe privat de vreo sase persoane care isi doreau sa scrie, dar nu se pricepeau sa isi faca blog. Saritoare cum ma stiti, am acceptat sa ii ajut pe fiecare dintre ei la parte tehnica, desi pierdeam mult timp cu explicatiile, cu setarile, cu crearea adreselor de mail si a conturilor de google, cu asteptarea luarii unor decizii in legatura cu tema de blog, cu numele de blog, cu adresa... Dintre aceste persoane, nici macar una nu a continuat sa scrie constant, asa cum visa la inceput, pe vremea cand insista sa ma opresc din ceea ce aveam de facut pentru a ma ocupa de blogul lor. Unii au renuntat rapid pentru ca nu aveau timp destul, altii pentru ca le era greu sa invete cum sa intre pe blog, cum sa apese butonul de "postare noua", cum sa apese butonul "publica". Altii au luat cu copy paste tot felul de porcarii de pe net si le-au postat pe blogurile lor doar pentru a umple paginile cu ceva. Vazand ca au depasit 100 de postari si nimeni nu i-a cautat pentru a le propune sa scrie pe bani, multi bani, gramezi de bani, au abandonat blogurile. Ultima persoana care m-a rugat sa ii fac blog am impresia ca s-a blocat la primul pas, cel mai greu de facut. Stiti sentimentul acela apasator ca ai atat de multe de spus, dar nu gasesti nicaieri curajul de a-ti publica gandurile - de teama ca ceilalti nu vor aprecia, vor rade sau te vor face sa te simti ridicol? Cred ca asta simte...