duminică, 2 iulie 2017

Informatii despre munca in Scotia

Tare bine ne-ar fi prins daca am fi gasit, in urma cu o luna, mai multe informatii despre munca in Scotia, caci in acest fel sotul meu ar fi stiut la ce sa se astepte si cum sa se pregateasca. Dar, pentru ca a descoperit singur si deocamdata e bine, m-am gandit sa le vin si altora in ajutor oferind cele cateva informatii de care dispun in acest moment, la sase zile de cand sotul meu a ajuns in Scotia.

1.Biletul de avion a fost cumparat de la Vola. L-am prins la un pret foarte bun, de numai 85 de euro, pret care include biletul propriu-zis, taxa de aeroport si bagajul de cala. Aveti grija sa respectati intocmai cerintele privitoare la dimensiunile bagajelor de mana si de cala, dar si in privinta greutatii lor - maxim 10 kg bagajul de mana si maxim 23 kg bagajul de cala. De asemenea, evitati sa bagati in bagajul de mana obiecte ascutite (forfecute, unghiere, cutite etc), lichide sau orice altceva ar putea fi considerat periculos. 

2. Drumul pana la aeroport poate fi facut cu masina personala (exista la aeroport locuri de parcare
pentru termen lung), cu masina unui prieten (pe noi ne-a costat 50 de lei benzina si 6 lei taxa de parcare in aeroport pentru o ora), cu taxiul etc. Sigur, depinde si de zona din care veniti. Sotul meu a plecat din Ploiesti spre Henri Coanda, Otopeni.

3. In Scotia, la Glasgow, a fost asteptat de catre persoana de contact, cea care i-a oferit cazare si care ii asigura transportul la locul de munca. 
-transportul il costa 7 lire pe zi, iar cazarea 60 de lire pe saptamana, bani in care intra si plata utilitatilor. 

4. Primul interviu l-a sustinut cu angajatorul  - in limba engleza, scris si vorbit. Nimeni nu se asteapta sa stiti engleza perfect, dar un minim de cunostinte e bine sa aveti pentru a putea raspunde la intrebarile care vi se vor pune si pentru a intelege ce asteapta angajatorul de la voi. 

5. In ziua urmatoare s-a ocupat de un lucru foarte important, pe care va sfatuiesc sa il aveti in vedere atunci cand mergeti la munca pe teritoriul UK: solicitarea National Insurance number (NINo).  Trebuie sa aveti drept de munca sau de a studia pe teritoriul Marii Britanii pentru a primi un numar de asigurare nationala (NINO). Intrebarile pe care vi le pun cei de la NINo sunt relativ simple: cati ani ai, de unde vii, de ce ai ales Scotia/Marea Britania/Anglia, ce asteptari ai pentru viitor, ti s-au cerut bani pentru NINo etc? Daca nu vorbiti limba engleza, puteti merge cu un translator (un prieten care stie sa vorbeasca engleza, un intermediar etc). 

6. Atentie mare la testele pe care le dati pentru angajare! Sotul meu a nimerit la un scotian care i-a taiat toate rezultatele testului de matematica pe motiv ca sunt incorecte. A cerut sa le revada si a descoperit ca scotianul calcula 7 + 4 + 3 x 5 fix in ordinea in care veneau numerele, fara sa tina cont de faptul ca intai trebuie facuta inmultirea si apoi adunarea. Cand a inteles, si-a cerut scuze si l-a trecut examenul. E posibil sa fi fost doar un alt test, pentru a vedea cum reactioneaza la stres, la nedreptati, la greselile altora. 

7. Urmeaza cinci zile de training, timp in care orice greseala il poate trimite acasa, desi contractul de munca este semnat pe trei luni. 

8. Locul de munca este situat la vreo 40 de km de casa unde locuieste, iar transportul pana acolo il costa 7 lire pe zi. 

9. Cartela telefonica pe care a cumparat-o a costat alte 7 lire si nu are nici o oferta suplimentara. 

10. Apa de la robinet pare sa nu fie potabila, asa ca isi cumpara de la magazin - costa 1 lira bidonul. 

11. Vremea este destul de rece in Scotia - aproximativ 12 grade pe timpul zilei - si ploua des. 

12. Chiar daca stiti limba engleza perfect, tot veti intampina probleme cand veti discuta cu scotienii, caci ei vorbesc o engleza de balta. :D 

Mai multe informatii despre Scotia si despre locurile de munca din Scotia in episodul urmator. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu