marți, 18 august 2015

Jocuri noi pe xjocuri.com

Cele mai noi jocuri pentru copii pot fi gasite pe xjocuri.com, mi-a spus nepoata mea ieri, incantata ca a descoperit locul unde se poate relaxa in fiecare zi dupa ce isi termina tema de vacanta. Cunoaste o multime de jocuri si poate vorbi despre ele fara sa se plictiseasca, lucru care nu se intampla niciodata cand o intreb daca a mai citit vreo poveste. Imi dau seama ca asa sunt toti cei din noua generatie, ca aceste jocuri suplinesc nevoia lor de a se distra, de a afla noi povesti, de a invata lucruri noi. Invechiti suntem noi, cei care credem ca in anul 2015 copiii ar trebui sa se joace asa cum ne jucam cu 30 de ani in urma. Multi nu inteleg ca un copil, atunci cand intra pe un web site incarcat de jocuri, simte fix ceea ce simteam noi cand ne jucam pititea, alergatea, baba oarba, piticot sau nu te supara, frate. Asa cum noi ne faceam din paturi cort si in interiorul lui imbracam si dezbracam papusi, asa copiii de astazi intra pe un web site, isi aleg jocul preferat si se folosesc de poveste pentru a imbraca si dezbraca (virtual) papusi. 


Sa luam, de exemplu, jocurile cu Dora. Intr-unul dintre ele copilul stie ca exista o maimutica ranita (numele maimutei este Boots) pe care Dora trebuie sa o ingrijeasca si sa o vindece folosind diverse instrumente medicale. Rolul copilului in acest joc este sa o supravegheze pe Dora, sa vada cat de bine isi trateaza maimutica si cat de repede reuseste sa o vindece. Care este diferenta intre ceea ce faceam noi cu ani in urma si ceea ce fac astazi copiii nostri? Doar faptul ca jucariile nu pot fi atinse, ca totul se petrece intr-un mediu virtual, ca stau copiii pe scaune, in loc sa alerge? Pai, dragi parinti, vina nu este nici a creatorilor de jocuri, nici a web site-urilor unde pot fi gasite aceste jocuri, nici a copiilor. Vina o purtati chiar voi, cei care ar trebui sa supravegheze copiii, sa decida care sunt jocurile potrivite varstei lor si care nu, sa stabileasca un program de joaca si sa aiba grija sa fie respectat, sa ofere copiilor alternative de petrecere a timpului liber, mai ales in perioada vacantei. 

Sa luam exemplul web site-ului de mai sus, xjocuri.com. Daca veti verifica acest site cu atentie, veti vedea ca ofera copiilor o multime de jocuri placute, educative, relaxante. Veti observa ca apar tot timpul jocuri noi care pun la incercare indemanarea, spiritul competitiv si abilitatile copiilor. Daca va veti arunca o privire pe colo, veti observa ca noi, cu multi ani in urma, nu aveam la dispozitie nici macar a zecea parte din jocurile pe care le pot juca astazi copiii. Trebuie doar sa alegeti ceea ce considerati ca este potrivit copilului vostru si sa ii formati un program in care sa fie incluse si ele, caci ne indreptam spre o noua viata, una in care nimeni nu se va mai descurca fara calculator. 



Un comentariu:

  1. O sa-i cumpar si eu zilele urmatoare fetitei mele. Nu gasesc cale de iesire. Sunt saptamani intregi de cand cere jocuri....

    RăspundețiȘtergere