marți, 9 septembrie 2014
Ulei de masline sau ulei de floarea soarelui?
Cu siguranta ati auzit despre faptul ca uleiul de masline este net superior celui de floarea
soarelui. Chiar si pretul poate sa fie un indice relevant. Daca o sticla de un litru de ulei de
floarea soarelui poate sa fie cumparata la un pret sub 10 lei, una de ulei de masline poate costa
triplu sau chiar mai mult. Insa chiar daca stiu ca uleiul de masline este mult mai benefic pentru
organismul uman atat de predispus la boli, romanii il folosesc foarte putin.
Uleiul este un ingredient care nu poate sa lipseasca din nici o casa. El este folosit pentru
prepararea multor mancaruri si din acest motiv, folosirea unor produse de calitate proasta poate
produce efecte negative asupra organismului nostru. Recomand folosirea uleiului de masline
frecvent in bucatarie - nu doar in salate. In Bucuresti gasiti ulei de masline la preturi foarte
accesibile la Selgros. Accesati revistele cu oferte si profitati de preturile mici.
Care este cel mai bun ulei pentru gatit?
Uleiul de gatit cel mai sanatos trebuie sa fie bogat in grasimi monosaturate si polinesaturate,
precum si un nivel scazut de grasimi saturate si grasimi trans saturate. Atat uleiul de floarea
soarelui, cat si cel de masline contin aceste grasimi insa nu in echilibrul perfect. Uleiul de
masline contine un nivel mai mare de grasimi monosaturate, in timp ce uleiul de floarea soarelui
contine multe grasimi polinesaturate. Ideal ar fi ca aceste doua tipuri de ulei sa fie combinate
astfel incat sa creeze un echilibru.
Uleiul de floarea soarelui este potrivit pentru prajit, in special pentru prajirea cartofilor prajiti si a
sote-urilor. Acesta are un punct de ardere ridicat, la aproximativ 232 °C si astfel este potrivit
pentru gatitul la temperaturi mari.
Uleiul de masline are un punct de ardere mai scazut, de aproximativ 200 °C, lucru ce il face
nepotrivit pentru prajit. Acesta este, in schimb, ideal pentru prepararea salatelor, supelor si a
pastelor.
In ceea ce priveste proprietatile uleiului de floarea soarelui, afla ca acesta contine multi acizi
grasi omega 6, insa niciun acid omega 3. Uleiul de masline contine o cantitate mica de acizi
grasi omega 3 si o cantitate medie de acizi grasi omega 6. Uleiul de masline mai contine si
multa vitamina K, in timp ce uleiul de floarea soarelui contine mai multa vitamina E.
Asadar, dupa cum puteti sa observati, proprietatile celor doua tipuri de uleiuri sunt
complementare. Folositi-le echilibrat in bucataria dumneavoastra pe amandoua pentru
mancaruri sanatoase si gustoase.
Selgros Bucuresti Drumul Taberei
Produse alimentare si nealimentare
Str. Valea Cascadelor Nr.26B Bucuresti, 061515 , RO
Tel: 0212 258 000
Fax 021 225 81 99
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu