luni, 4 noiembrie 2013

Punct fierbinte-Io continuero

      Captivată de mesajul cărții pe care o citeam, cu greu și târziu au ajuns până la mine șoaptele susurate în bucătărie. Am tras cu urechea, încercând
să deslusesc vocile și mai ales cuvintele rostite la ceas de taină, când totul doarme vegheat de blajina lună. Am recunoscut murmurul domol al frigiderului care întreba ceva și imediat am auzit răspunsul mândrului cuptor:

      -Despre mine s-a spus, încă de când m-am născut, că ating genialitatea lui Leonardo da Vinci, așa că mi-am însușit rapid vibrantele cuvintele pe care florentinul le-a lăsat posterității. Am convingerea, ca și Leonardo, că Io continuero (voi dăinui), indiferent câte schimbări vor mai avea loc în lumea tehnologică. Înzestrat cu tot ceea ce omul are nevoie, am fost purtat pe brațe în această casă de om, pentru a-i uşura munca, pentru a-i oferi mai mult timp liber şi pentru a-l trece din epoca primitivă a cuptoarelor în cea futuristă.

      Ei consideră că m-au ascuns, așa cum se ascund toate tipurile de cuptoare incorporabile, însă părerea mea este că mi-au făcut un mare bine protejându-mă. Eu, spre deosebire de tine, care ești singur, când deschid ochii, o văd pe frumoasa mea fiică Plita lângă mine și pe ocrotitoarea mea soție, Hota, cum ne veghează din înalt, atentă la nevoile stăpânilor. Ea este cea care ne luminează nopțile adânci, ea ne scapă de fumul neplăcut care altfel s-ar îmbiba în piele, ea alungă tot surplusul de căldură. Sunt un cuptor fericit, mai ales că în această casă ușa îmi este mereu deschisă și simțurile îmi sunt răsfățate cu aromele tradiționale ale bucatelor despre care povesteau cândva cuptoarele bătrâne, din vechea gardă (oare mai gătesc românii sarmale şi cozonaci?).

      -Pentru mângâietoarele tale cuvinte, astăzi te voi răsplăti gătind ceva ce nu am îndrăznit până acum să prepar, i-am spus în șoaptă, parcă temându-mă să nu rup vraja ce plana asupra bucătăriei.
Ne vom întoarce împreună în copilăria mea, la momentele când părinții mei se trezeau duminica devreme și roboteau prin bucătărie, sperând ca eu să găsesc totul pregătit. Mă trezea aroma strecurată pe sub uși. În pijămăluțe de bumbac, cu tălpile goale, alergam până în bucătărie, convinsă că voi găsi prăjitura mea preferată. Niciodată nu era gata, așa că stăteam aproape de cuptor, convinsă că de dragul meu va coace mai repede. Nu putea, săracul! Părinţii îmi tot spuneau să am răbdare, parcă uitând că răbdarea nu este niciodată compatibilă cu sufletul şi poftele de copil.

      Nu aveam voie să mă ating de dulciuri până când nu gustam puțin din iepurele împănat cu șuncă și usturoi, stropit cu vin și tăvălit prin condimente, alături de care aburea o mămăligă fabuloasă, de un galben auriu. Nici el nu era gata când mă trezeam. Se lăsa așteptat ore în șir, în timp ce aroma lui invada bucătăria. De cum scotea tata iepurele din cuptor, mama băga tava din care, după aproape o oră (interminabilă oră!), ieșea ceea ce astăzi numim prăjitură inteligentă. Când eram copil, această prăjitură care în cuptor se stratifică se numea cremșnit fals și era preferata familiei.

      Cuptorul meu drag, acele vremuri au trecut și eu chiar nu știu cum m-aș putea descurca în bucătărie fără ajutorul tău, din cauza programului încărcat pe care îl am. Dintre toate acele incorporabile văzute la oferte, pe tine te-am simpatizat din prima clipă și în tine îmi pun toată baza acum. Te voi programa să pornești cu câteva ore înainte să ajung acasă și să te oprești când iepurele va fi bine copt. De spălat, te vei spăla singur seara, prin minunata funcție de autocurățare Fast Clean, în timp ce eu mă voi relaxa citind sau scriind un articol pe blog. Părinții mei nu au avut această șansă. Când mâncarea era gata, curgeau apele pe obrajii lor și simțeau nevoia să tragă un pui de somn. Cât timp iroseau!

      Când băieții mei vor veni seara acasă, dragul meu Hotpoint Ariston FK 103EL .20 X/HA, nu vor simți aromele pe care le simțeam eu în copilărie decât în momentul în care voi scoate iepurașul din adâncul tău, pentru că în ajutor îți va veni frumoasa ta soție Hota Hotpoint Ariston HKE, absorbind mirosurile, nelăsându-le să pătrundă pe sub uşi şi prin perdele. Drept răsplată pentru înțelegerea voastră și pentru graba cu care îmi rezolvați toate problemele din bucătărie, vă voi lăuda tuturor și nu mă voi supăra niciodată, chiar dacă șoaptele voastre îmi vor întrerupe lectura, ba chiar voi aşeza la final, când totul va fi curat, câteva felii de măr pe drăgălaşa ta fiica, Plita, pentru ca toţi să ne scăldăm în parfumul copilăriei mele.


      Poate că ar trebui să repetăm mai des această experiență, pentru a readuce în casă spiritul inegalabil al copilăriei, mai ales că suntem scutiti de chinurile prin care treceau părinții mei până când coceau o prăjitură. Pur și simplu nu pot concepe viața fără tine, în acest secol grăbit, când totul se petrece în viteză maximă. Știu, gustul copilăriei este inegalabil, însă prefer să îl simt alături de tine, fără să transpir gătind, fără să miros a ceapă prăjită, fără să îmi mânjesc unghiile false cu grăsime, curățându-te.

      Mi-am încheiat discursul și am plecat alene spre dormitor, fericită că duminică voi găti iepure la cuptor. În urma mea, am auzit șoapte:
    -Vecine frigider, ai remarcat că nu a pomenit nimic despre carne la rotisor sau la grătar? Chiar așa comodă a devenit stăpâna? Preferă să mănânce iepure, pentru că îl poate programa apăsând un singur buton, Hotpoint, în loc să facă un pui învârtit la rotisor, pentru care trebuie să apese două butoane!


Cu acest articol particip la proba 16 din cadrul competiției SuperBlog 2013.

62 de comentarii:

  1. Inteligent cuptor! :) Tentant cuptor pentru gospodine! Ma fac gospodina! Sau mai astept putin, pana se va inventa un robotel care sa si pregateasca toate preparatele inainte ca eu sa le pun in cuptor!
    Lasand gluma la o parte: mi-ar placea un astfel de cuptor si o hota care chiar sa "sustraga" toate mirosurile si sa nu le permita sa mi se impregneze in haine si piele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca este mai mult decat tentant si ii prevad un viitor stralucit! Nimic nu mi se pare mai rau decat sa spal cuptorul dupa folosire. Da, cand va invata sa si prepare mancarea, va fi cel mai cautat produs de pe piata. Vor uita femeile de telefoane, de masini, de orice... :)

      Ștergere
  2. deci două butoane pentru rotisor? bine de ştiut!
    copilăria zâmbeşte din fiecare cuvânt al tău! cumva cred că fiecare dintre noi a trăit bucuria acelor duminici de surprize şi de bucurii care lăsau ascunse neajunsurile. şi mă gândesc acum la ceea ce mamele noastre inventau fără să fi avut atâtea ingrediente şi fără un cuptor miraculos.
    noi? noi de ce nu o facem?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu ma pot gandi decat la cat se chinuiau, bietele de ele. Aveam un cuptor caruia nu i se inchidea bine usa. O propteam cu un lemn de masa, ca sa stea inchisa si sa coaca, gaze ba erau, ba nu erau...
      Ne-am invatat sa avem totul de-a gata si ne e bine asa. Am mai fi avut noi timp sa stam pe bloguri daca am fi trait asa cum au trait mamele noastre? :)

      Ștergere
  3. Ce frumoase erau duminicile când tata făcea friptură şi salată (şi cafeaua pentru mama), iar mama făcea prăjitura aia inteligentă...de când n-am mai gustat-o. Niciodată nu-mi dădeam seama cum reuşeşte un aluat să se împartă în două: blat şi cremă din aceeali compoziţie.
    Acum cuptorul cam face totul pentru noi, trebuie doar să-i dăm instrucţiunile şi să-i dăm materia primă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se imparte in trei prajitura inteligenta. Are blat, crema si glazura. :))) Chiar nu am mai facut de mult si parca mi s-a facut pofta.
      Intr-adevar, aproape ca nu mai avem motive sa stam in bucatarie si mie imi e bine asa.

      Ștergere
  4. Cuptor cu autocuratare? Ce vis frumos devenit realitate! Pentru mine inventia asta egaleaza in utilitate masinile de spalat rufe si vase si ma scapa de un mare cosmar :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, m-a fermecat si pe mine aceasta inventie! Mi se pare extraordinar! Cu un asemenea cuptor, toate suntem gospodine! :)

      Ștergere
  5. Dacă e și incorporabil, protejează, asta e! Poți spune că nu protejează când el protejează?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vania, Vania, acum vad ce inseamna un barbat caruia nu ii pasa de unghiutele doamnelor. :))))

      Ștergere
  6. Am gatit o singura data iepure si nu ma pot lauda ca a iesit grozav. Sa fi fost din cauza cuptorului? Poate ca daca as fi avut un astfel de cuptor as fi repetat experienta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai tot timpul din lume sa iti cumperi si sa repeti experienta. :) Mie chiar mi s-a facut pofta de friptura de iepure, tot vorbind si vremurile in care aveam la discretie au trecut de mult... :(

      Ștergere
  7. La câte povești am pus la copt și-au ieșit atât de rumene, aromate și gustoase, ar trebui să existe un buton de 100 pentru toate poveștile. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ar fi frumos, dar notele nu ar mai avea nici o valoare. Singura reusita ar fi sa le facem juratilor pofta. :)

      Ștergere
  8. "oare mai gătesc românii sarmale şi cozonaci?" atât de amuzant şi trist!
    dacă nu gătesc românii, gătim noi, girafele! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi s-au bucurat cand piata a fost invadata de cozonaci gata facuti, numai buni de pus pe masa. Eu nu i-am gasit inca pe cei care sa aiba gustul celor facuti in casa, asa ca framant in continuare.
      Da, cred ca multe dintre girafele creative si-au lasat pentru o zi blogul si au fugit in bucatarie, sa prepare cozonaci si sarmale. :)

      Ștergere
    2. Vienela, ca să iasă cozonacul bun, unde trebuie să transpiri? La frământat... :)

      Ștergere
    3. :)))) Ba sa stii ca am descoperit ca e un simplu mit. Mie imi ies niste minuni de cozonaci fara sa ii framant prea mult. Cat despre treaba cu transpiratul, mai bine lasam discutia pe altadata. :))))

      Ștergere
  9. Dacă mă dumireşti cu reţeta asta de iepure la cuptor, promit că mă interesez cum i-ar sta familiei aceste de electrocasnice la mine în bucătărie. Să vedem ce e-n comun sau dacă ceva ne mai desparte. Dar cum prea scrii cu foc, nu cred că voi găsi ceva de comentat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In bucataria ta cred ca ar sta chiar mai bine decat la mine, pentru ca tie iti place sa gatesti, sa pui si suflet atunci cand faci ceva. Eu in ultimul timp fac totul pe fuga.
      Pentru reteta cu iepurele trebuie sa trec o fuga pe la mama, sa cer amanunte... :)

      Ștergere
  10. Mie una îmi e gândul numai la iepurele ala! Si nu din cauza ca trebuie sa apas doar un buton, as apasa si zece pentru el:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In momentul asta am niste mazare cu piept de pui in frigider. Nu 10, ci 20 de butoane as apasa daca in locul ei ar putea sa apara acel iepure la care visez. :)))))

      Ștergere
  11. Hm, se vede ca nu sunt tocmai genul de gospodina, nici nu stiam ca exista o asemenea minunatie. Ehe, daca am avea asa ceva in bucatarie, n-am mai fi nevoiti sa mergem sa mancam in oras...
    Apropos, ador iepurele in vin, l-ai descris intr-un mare fel! :) Irezistibil. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, nici eu nu am stiut ana de curand ca exista cuptoare care stiu sa se spele singure. Mi se pare excelent si i-as multumi personal celui care a inventat minunea.
      Vad ca toti poftim la iepurele asta. Poate ca ar trebui sa o punem de un blogmeet iepuresc. :)))

      Ștergere
  12. Ce are doua butoane deja incepe sa fie complica pentru mine. Asa ca te rog sa editezi o carte de bucate doar cu un singur click. Si fara iepure daca se poate. :)
    Pe mine cuptorul ala ma cam sperie, are prea multe cifre pe el.Si nici n-as putea sa-l folosesc fiindca are comenzi tactile iar eu gatesc doar asistata de Yeti care imi da mereu o labuta de ajutor; daca imi da dublu click si imi arde friptura? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Ma voi gandi serios la propunerea ta, Adelina! Dupa cum vezi, si mie imi este greu sa gatesc daca trebuie sa apas mai mult de un buton. M-a dat cuptorul de gol. :)
      Fii serioasa! Ai invatat sa stapanesti calculatorul si crezi ca nu te vei descurca sa bagi un pui la cuptor? ;)

      Ștergere
  13. uite ca sa lasat cu nunta la tine in articol. si cumetrii si invecinari. numai mancaruri alese si tehnologie avansata in bucataria ta moderna. baietii tai sunt fericiti cu asa bucate alese.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D Nu doar fericiti, ci si pe cale sa se ingrase mai mult decat ar fi sanatos. :)

      Ștergere
  14. Voi pune cuptorul asta pe wishlist pentru Mos Craciun ! Toti ai casei prefera mancarea facuta in cuptor, deci un cuptor care se spala singur e ideal pentru noi.

    Multumesc pentru informatiile oferite atat de artistic in articolul tau. Mi-au readus in minte cuptorul de pamant al strabunicii. Toamna si iarna punea pe el coji de mere si de gutui, iar parfumul ce se raspandea mi-a ramas in suflet. Tu m-ai facut sa-l simt astazi. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, Zina! Ar fi fost pacat sa tin doar pentru mine o poveste draguta si informatie atat de importanta.
      Imi amintesc si eu noptile din vacanta de iarna, cand stateam in intunericul casei unei matusi, in soba mai trosnea un lemn uitat, iar pe plita se coceau mocnit coji de mere, raspandind un miros extraordinar.

      Ștergere
  15. Total de acord cu capacitatea cuptorului incorporabil de a umple casa cu arome din copilarie. Si am sa ma rezum doar la aceasta afirmatie, chiar daca e un fapt dovedit ca nu doar Ariston-urile au darul asta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma pot pronunta asupra altor produse, pentru ca nu stiu nimic despre ele. :)
      Si da, chiar erai ultima persoana la care m-as fi asteptat sa apara aici. :)

      Ștergere
  16. :))) doar tu puteai sa faci magie cu un cuptor. felicitari!
    si daca o sa imi schimb cuptorul vreodata, clar o sa iau in considerare Ariston

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt ca o zana, tot ce ating cu bagheta se transforma in poveste. Asa imi spune nepotica mea. :))))
      Mi-ar placea sa stiu ca datorita mie si articolului meu ai scapat de grija spalarii cuptorului si a celorlalte chestii enervante.

      Ștergere
  17. Pai o asemenea bijuterie merita toti banii....mai ales ca isi face singurel curatenia ....in conditiile in care eu nu ma mandresc a fi o gospodina prea tipicara....
    Cat despre iepure...zic pas , prefer porc,pui , vita , eventual....dar de la prajituri nu ma dau indarat... :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Merita fiecare leu, mai ales ca un cuptor il cumperi pentru foarte mult timp.
      Mie imi spui de prajiturile tale si de tot ce iti intra in cuptor? Nu vad mereu pe blogul tau? :)

      Ștergere
  18. Ai parte de un cuptor inteligent, plin de umor si sarcasm, dar bine dotat .... are si o familie pe langa el: Sotia-Hota si Fiica-Plita. Cu asa o familie de electrocasnice zic si eu ca e mai mare dragul sa gatesti de toate .... chiar daca e vorba de apasat 2 butoane in loc de unul .... hahaha :))) .... Doamne, Vienela, inspiratia ta zburda si imi place!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, asta am dorit sa subliniez! Parca nu poate fi luat singur. Are nevoie de fiica si sotie langa el!
      Radeam in timp ce scriam despre cele doua butoane, rad si acum in timp ce iti raspund. :)

      Ștergere
  19. Un astfel de cuptor inteligent, cu umor si chiar sarcasm vreau si eu! Plus ca are si familie: Sotia_Hota si Fiica-Plita ... impreuna fac "casa buna". Cu asa familie, mai mare dragul sa gatesti de toate! Chiar daca trebuie sa apesi 2 butoane in loc de unul .... hahaha.... :)))) Esti tare, Vienela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am publicat ambele comentarii, pentru ca nu ma puteam decide pe care sa il sterg. Din pacate, nu stiu ce am facut la setari, ca nu pot rezolva sa apara comentariile instantaneu. Sunt ca in gluma cu "nu sunati, ca ies eu din cand in cand". :)

      Ștergere
  20. Mi-ar placea sa am o bucatarie indeajuns utilata. Iar cupotor incorporabil pe care sa il asezi in mobila facuta pe comanda ar pica taman bine.
    Ariston e o marca cunoscuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o prietena care are un show-room de mobila. Iti voi trimite cateva poze, sa vezi ce poate inventa fata asta! Am atatea planuri pentru casa... Bani sa avem, ca restul se rezolva usor!

      Ștergere
  21. Daca friptura de iepure a iesit bine si la cuptorul meu simplu, de aragaz, imi imaginez ca la un cuptor minune ca acesta ar fi iesit perfecta. :)
    Daca se mai si autocurata...e de vis.
    Din pacate, nu cred ca in viata asta sa ajung sa folosesc vreunul. Sunt conservatoare si daca am un lucru bun nu l-as inlocui cu altul chiar de as sti ca e cu mult mai bun. De exemplu, cand am bagat gaze, puteam sa inlocuim aragazul... N-am facut-o, are un cuptor care coace foarte bine si ar fi fost pacat. Inaintea lui, toata copilaria mea, ne-am necajit cu unul care avea un cuptor cam nereusit.
    Dar poate daca as primi unul cadou :)
    Bafta, Vienela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, pare de vis ca un aparat sa fie atat de sofisticat incat sa faca toata treaba in locul nostru. Cred ca este visul oricarei femei sa aiba asa ceva in casa.
      Daca mi-as permite, cred ca as schimba totul ori de cate ori ar iesi pe piata ceva mai bun. :) Dacaar fi cadou, cu atat mai bine ar fi primit. :)
      Merci mult, Elly!

      Ștergere
  22. Ehehe mi'ai facut o pofta de cozonac.. :)) La mine inca se simte mirosul ala de cozonac proaspat scos de la cuptor in toata casa in perioada sarbatorilor:x abia astept :)) Sa miroasa in casa a cozonac, a sarmale si seara cand e si tata acasa a tuica sau vin fiert:x Abia astept iarna:x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirosul de cozonac il lasam si noi sa pluteasca, sa stii. Cel de sarmale nu, in nici un caz, desi baiatul meu cred ca ar dormi fericit. Sau poate ca nu ar reusi sa adoarma cu gandul ca mai vrea o portie. :)))

      Ștergere
  23. Sper ca acum sa ma lase sa comentez, oricum de data asta l-am copiat inainte sa-l trimit. Ziceam asa: ca mi-ai facut o pofta grozava cu iepurele la cuptor, am testat si eu o reteta cu cateva saptamani in urma si a iesit exceptionala, din pacate nici macar n-am avut timp s-o scriu pe blog. Vine si randul ei, oricum, nu m-as da in laturi de la o alta portie de iepure. Cat despre cuptor, mi-ar placea sa imi cumpar altul nou, al meu e cam vechi, dar s-ar putea sa ne mutam in viitor si nu vreau sa investesc pana nu aflam in ce colt al lumii ne stabilim domiciliul. Pe de alta parte, hota este una dintre cele mai bune investitii in bucatarie, parerea mea. Mai ales daca este eficienta si silentioasa. A mea nu-i prea tacuta, dar isi face treaba bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca as avea nevoie de o reteta serioasa, mai ales ca mama nu isi mai aminteste exact toti pasii pe care ii urma cand ne gatea iepure.
      Nici hota noastra nu este cea mai silentioasa, dar nu imi pot imagina bucataria fara ea. O hota este absolut necera in orice bucatarie. Nu stiu cum de am trait atatia ani fara, dar imi amintesc atatea amanunte neplacute: mirosuri, muste care intrau in casa pentru ca tineam geamul larg deschis... :))))

      Ștergere
  24. Eu am bucataria goala, abia asteapta sa fie mobilata. Si cum eu sunt mare fan a bucatelor gatite la cuptor, unul din asta cu autocuratare numai bine de pus la loc de cinste. Cred ca o sa-l venerez. Mama mai coace cozonaci si impleteste sarmale, dar eu nu:(, insa imi plac la nebunie. Sarmalele sunt preferatele mele, dar tot as baga la cuptor o fripturica de gasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si noi gatim foarte mult la cuptor. Nu stiu cum, dar mancarurile capata alt gust, alta savoare...
      La noi, pana si baiatul impleteste sarmale, pentru ca tine neaparat sa le bag repede in cuptor. :)))))
      Gasca!!! Nici nu mai stiu ce gust are! Dar m-as multumi cu un peste grasan! :D

      Ștergere
  25. Tare frumoasa povestea ta...cu familia din bucatarie...iar finalul, cu cele doua butoane, absolut demential!! De cand iepurele e mai usor de facut decat puiul?? Nu am mancat niciodata iepure...o fi bun??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand pentru iepure apesi un buton, iar pentru pui la rotisor doua butoane. :))))
      Iepurele este excelent, daca ai reteta adevarata. Ne va ajuta Kadia, care este desavarsita in bucatarie.

      Ștergere
  26. Vienela, ambele gusturi sunt excelent redate. De cuptorul de pământ al bunicii, din care ieşeau arome de plăcinte şi turte-n foi, mi-am amintit cu drag, citind.
    Iar gustul tehnologiei este şi el remarcabil. Să se spele singur, auzi! Maaare minune. Mai că m-aş gândi să-mi iau şi eu, dac-aş avea cu ce!
    De fapt, mi-a plăcut toată "familia" electrocasnicelor şi comparaţia cu Leonardo!
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ai amintit de niste placinte pe care ni le facea tata. De fapt, e impropriu spus placinte. Erau un fel de clatite umplute cu "balarii" de primavara: marar, loboda verde... Simt ca lesin de pofta. :)
      Am avut exact aceeasi reactie cand am aflat! Mare minune! :)
      Multumesc mult, Mihaela! Am vrut sa subliniez ca un asemenea aparat este pur si simplu genial!

      Ștergere
  27. Multe as avea de spus: iepurele il ador. Dar nu am mai gatit demult iepure. Apoi faza cu asteptatul fripturii ca mai apoi prajitura sa fie gata...hmmm, se trezea mama de la cinci dimineata sa ne rasfete. In nadejdea asta as sta nemancata. Acum am cuptor incorporat, perfect, cu functii de tot felul, da' digitale nu-s şi nici nu se curata singur. Hmmm, ce repede evoluează lucrurile. Iar hota e perfecta dar nu am dat o gaura de aerisire pt burlan si acum caut oameni sa-mi explice cum e cu sacuiletii de carbon...nu stiu cum care nu necesita gauri in zid. Frumos la tine in casa şi in cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama era destul de comoda, nu se trezea duminica devreme niciodata, poate si pentru ca in restul saptamanii pleca foarte devreme de acasa (lura in Bucuresti). Uneori uita mancarea pe foc, pentru ca se tolanea pe canapea cu o carte in mana si intra intr-o alta lume... Noroc cu tata, care dezlega careuri de rebus in bucatarie. :))))
      Adriana, pentru toate exista o rezolvare. Daca nu azi, maine sigur...
      Multumesc mult, Adriana!

      Ștergere
  28. Foarte frumoasa povestioara asta! Cam greu vine pt mine sa citesc articole legate de mancare...atunci cand imi e foame! :))

    " Nu aveam voie să mă ating de dulciuri până când nu gustam puțin din iepurele împănat cu șuncă și usturoi, stropit cu vin și tăvălit prin condimente, alături de care aburea o mămăligă fabuloasă, de un galben auriu." ... descrierea asta m-a terminat psihic, imi e pofta tare, desi nu am mancat vreodata iepure!! Pare bun de tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa patesc eu cand intru la Kadia! Ma nimeresc la articolele cu mancare tocmai cand imi este foame. Si arata atat de bine, incat simt ca trebuie sa fug in bucatarie. :)
      Are o carne dulce, extraordinar de buna si cand este bine preparat devine excelent! Na, ca iar mi sa facut pofta... :)

      Ștergere
  29. Nu degeaba ai 58 de comentarii, ai un articol superb, bine gandit.
    Ma intreb cum de am uitat eu de iepurele impanat la cuptor?! Ca tare mult imi mai placea in copilarie...
    Ce pot sa spun decat ca te aplaud!!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, mie chiar mi-a placut aceasta tema si singura problema a fost ca aveam mai multe idei in cap si nu ma puteam decide pe care sa o folosesc.
      Nu aveam cum sa uit de iepure! Ai mei faceau foarte des, pentru ca aveam iepuri.
      Multumesc mult!

      Ștergere
  30. Ha ! Acest articl mi se pare asa de dens impanat de imagini, ca parca intr-adevar e asa ca o friptura la tava de iepure la cuptor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, e dragut ai spus-o, Rudolph! Are si iuteala de la usturoi, si aroma de la mirodenii, si gust dulce, de la carnea de iepure, ba chiar si aluneca bine pe gat, de la vin. :)

      Ștergere