luni, 25 noiembrie 2013

Îmi vreau viața înapoi!

Dragă Moș Crăciun,


Sunt zece ani de când nu ți-am mai scris, zece ani lungi, în care i-am lăsat pe toți să își imagineze că nu mai cred în tine, că îmi ajunge ceea ce am.
Să îți spun un secret, Moșule: eu cred în continuare, am crezut în toți acești ani, însă am fost extrem de supărată pe tine, pe lume, pe viață. M-am întrebat în tot acest timp de ce a trebuit să mi se întâmple tocmai mie, cu ce am greșit? Din ce motiv soarta a făcut să îmi pierd un rinichi în chiar ziua de Crăciun, să rămân cu o cicatrice cât o carte de lungă și cu regrete mii?

Tu știi, Moș Crăciun, că timp de zece ani nu m-am putut bucura cum se cuvine de sărbătorile de iarnă? Când toată lumea mănâncă sarmale învelite în foi de varză murată, eu trebuie să mă mulțumesc cu piure. Când toată lumea bea un pahar de vin roșu, eu înghit cu noduri ceaiurile ce mi-au fost recomandate. Când soțul și băiatul meu se joacă prin zăpadă, se aleargă, se tăvălesc și se bulgăresc, eu rămân imobilă, la o distanță sigură, prefăcându-mă că nu îmi place joaca, pentru că nu vreau să las impresia că aș fi invalidă. Nici nu sunt, însă vreau să îmi protejez rinichiul pe care îl mai am.

Moșule drag, a trecut atât de mult timp de când nu ți-am mai cerut nimic! În acest an, mai mult ca oricând, aș avea nevoie de tine. Îmi doresc din tot sufletul să petrec Crăciunul ca altădată, să pot fi sănătoasă și veselă, să mă pot bucura de viață, de atmosfera unică a sărbătorilor de iarnă. Moșule, îmi vreau rinichiul înapoi! Vreau să pot mânca sarmale, să pot ieși alături de familia mea la joacă, să pot urca munții fără să obosesc, fără teama că voi forța organismul! Îmi vreau viața înapoi, Moș Crăciun! Mai ai puterea pe care o aveai când eram copil? Mai poți face minunile pe care le făceai cândva?

Moș Crăciun, în ultimii zece ani eu nu am mai trăit Crăciunul meu, ci doar pe al altora. M-am bucurat și întristat alături de eroii volumului Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, am savurat cuvintele așternute pe foaie de penița unor titani ai scrisului, cum sunt Mark Twain, Oscar Wilde sau Charles Dickens, m-am pierdut printre întâmplări de pe tărâmuri de vis, imaginându-mi că eu le trăiesc. I le-am citit băiatului meu și am văzut în ochii lui regretul de a nu se putea bucura pe deplin, alături de mama lui, de farmecul sărbătorilor de iarnă.



Crezi că ai putea să faci o magie și să îmi oferi în ziua de Crăciun ceea ce am pierdut într-o zi de Crăciun? Te-aș mai ruga, Moșule, să duci cartea Crăciunul în cele mai frumoase povestiri tuturor oamenilor care nu se pot bucura pe deplin de sărbătorile de iarnă.


Cu dragoste și speranță,
Vienela


Articol participant la proba 25 din cadrul competiției SuperBlog 2013.


51 de comentarii:

  1. Draga de tine, m-ai cam intristat cu scrisoarea asta desti stiu ca nu asta a fost intentia ta! Iti doresc din tot sufletul sa iti indeplineasca Dumnezeu si Mos Craciun dorinta arzatoare pe care o ai! Iti doresc sa te poti bucura de spiritul Craciunului, sa fii iubita si sa petreci frumos in sanul familiei, chiar daca nu iesi in viscol la batai cu zapada!

    Iti doresc sanatate multa si speranta! Iti doresc sa te bucuri alaturi de intreaga familie de faptul ca va aveti unul pe altul si ca asta e tot ce conteaza, chiar daca...nu poti gusta sarmalele! Si-asa nu sunt bune, ca ne ingrasam repede daca mancam prea multe!

    Capul sus, zambeste! Familia ta te iubeste! Si...familia virtuala (a girafelor si a superbloggerilor) te iubeste! Te pupaceeeeesc!!! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am scris-o pentru a va intrista, ci pentru a aminti tuturor ca viata este surprinzatoare, ca ceea ce astazi este frumos, maine s-ar putea schimba. Este un indemn voalat pentru toti cei ce citesc! Traiti viata clipa de clipa, bucurati-va de tot ceea ce va ofera!
      E destul de greu sa ma ingras... Fac eforturi mari si nu reusesc... :)
      Si eu va iubesc, supergirafe pline de veselie si bunatate ce sunteti! :*

      Ștergere
    2. da, timpu-i imprevizibil si nu iarta, uneori. crud in aparenta si esenta la inceput, te face sa te adaptezi si sa canalizezi ca prin ce mai esti sa poti aduce rolul tau in viata altora o utilitate, necesitate, o dragoste care te impaca si pe tine, chiar daca nu mai traiesti cum doresti tu viata ta, ci pe cea care ti-a mai ramas, a unei alte tu, cea care mai esti!
      iti doresc sa poti cumpata situatia asta si s-o accepti ca un dat al sortii, nu resemnandu-te ci diminuandu-i din regrete, valorizand pe zi ce trece ce poti face bine pentru altii si recunoasterea lor sa te implineasca mai mult decat te-ar fi facut sa te simti bine o vointa implinita in acord cu propriul sine! si sarbatori fericite cu anticipatie, fara exces alimentar incercat pe propria piele cum e fara respectarea zicerilor medicale. asa cu masura se pot, cred, putin din fiecare, gusta, fara ca sa fie pericol de ceva. bine sa fie!

      Ștergere
  2. Emoţionantă, cum ne-ai obişnuit, dar de data asta sper să fie doar o poveste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Radu, nu inteleg ce te face sa crezi ca ar fi poveste... Chiar nu stiai ca nu am un rinichi? Stiu sigur ca am scris candva pe celalalt blog, iar tu esti poate cel mai vechi cititor al meu...

      Ștergere
  3. se intampla multe lucruri nefericite, nu stim din ce motiv, dar asta este viata, cred ca fiecare are ceva, nu stiu daca e careva fara nicio nemultumire...capul sus!!!
    p.s. eu zic...care sunt asa o paranoica...vorba fiica-mii :)...sa nu ma zici la nimeric!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tin capul sus, Coco! Incerc sa ma bucur de tot ce imi iese in cale, insa uneori imi este dor de lucrurile pe care le faceam candva si acum nu le mai fac...
      :) Sa stii ca pot pastra orice secret, insa pe aici trece multa lume si sigur va veni si Mos Craciun sa citeasca... :D

      Ștergere
  4. Şi eu m-am întristat.
    Sper că Moşul va găsi o soluţie şi te vei bucura de Crăciunul tău alături de familia ta. Cred, totodată, că familia îţi dăruieşte an de an un Crăciun frumos şi, faptul că ai trăit Crăciunul lor, ţi-a umplut inima de bucurie. Tu trăieşti/sărbătoreşti un Crăciun cât alţii în zece ani (pentru că trăieşti şi Crăciunul copilului şi pe cel al soţul dar şi un Crăciun al tău căci eşti alături de ei).
    Vreau ca anul acesta Moşul să-ţi aducă acel Crăciun la care visezi de zece ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur in continuare de brad, de cadouri, de mirosul de cozonac, de prima zapada, insa e tare greu cand vezi ca nu mai poti face anumite lucruri... Am fost acum cativa ani la tara, la niste prieteni, sa ne dam cu sacul pe deal, prin zapada. La jumatatea traseului mi s-a pus un carcel in dreptul operatiei si nu am reusit sa scap de el pana seara, cu toate ca m-am bagat in paturi, la caldura. :(
      Si eu as vrea, insa sunt constienta ca nu se poate...

      Ștergere
  5. Nu stiu daca e o poveste sau nu, dar, oricum ar fi, e zguduitoare. Nemira a scos, si de aceasta data, tot ce e mai bun si mai frumos in noi. Ii multumesc ei si iti multumesc tie pentru fiorii care ma trec citindu-te.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu este poveste... Este adevarul gol-golut... De zece ani functionez cu un rinichi si simt fiori de gheata pe sira spinarii la cea mai mica durere...
      Intr-adevar, am citit niste scrisori atat de emotionante la aceasta proba, ca am ramas fara cuvinte...

      Ștergere
    2. Am gasit unul dintre articolele in care spun ca am un singur rinichi. Nu am stiut ca are probleme pana cand nu am ajuns direct pe masa e operatie, la un pas de septicemie... :( http://vienela.ro/un-singur-inel-un-singur-copil-un-singur/

      Ștergere
  6. Vienela draga, il rog pe Mosul sa nu-mi aduca nimic mie, caci nu am nevoie de nimic acum, dar sa-ti aduca sanatate si un Craciun cu multe povesti scrise si citite de noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult, draga mea Tina! Este atat de simplu sa faci un om fericit! Cuvintele tale mi-au adus un zambet larg pe chip. Te pup!

      Ștergere
  7. M-ai emotionat, sper sa ai atata putere incat sa te bucuri in continuare de Craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi tu, de Craciun ma bucur in continuare, insa imi lipsesc anumite lucruri pe care le faceam candva si pe care acum le ocolesc... Ma bucur de brad, de colinde, de cozonaci, de seara de ajun cand stau la lumina instalatiilor de brad si mananc prajiuri...

      Ștergere
  8. Vienela, sper ca Mosul sa aduca tot ceea ce-ti doresti. Dar sa stii ca desi viata ne ia ceva, ne da in schimb mult mai mult. Iti spune o persoana care stie foarte bine ce inseamna lucrul acesta si care si-a pus aceleasi intrebari ca si tine. Un Craciun de poveste sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, un asemenea raspuns nu as fi vrut sa primesc... Dar poate ca ai dreptate... Eu m-am descoperit altfel de cand cu aceasta pierdere... Nu stiu daca m-am schimbat sau pur si simplu in mine exista o sensibilitate de care nu stiam. Astazi imi este mult mai usor sa inteleg oamenii, sa empatizez cu ei, sa le fiu aproape... Un Craciun fericit sa ai!

      Ștergere
  9. Draga mos craciunule! In acest an nu-mi doresc absolut nimica pentru mine, dar in schimb indeplineste dorinta dragei noastre Vienela!

    Multa sanatate, Vienela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga de tine, iti multumesc din suflet! Esti atat de draguta... Ma emotioneaza cuvintele tale, ale voastre si parca prind putere si curaj citindu-le. Sanatate, Melly!

      Ștergere
  10. Viata e un dar pretios, singurul care nu ne este dat de doua ori, asa ca trebuie sa ne bucuram de ea oricum. Un Craciun de poveste iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori, blogul meu ii induce in eroare pe cititori. Este setat sa nu afiseze comentariile pana cand nu le aprob, ceea ce ii face pe multi sa trimita mai multe... :)
      Unii ne-ar putea spune ca ne mai asteapta si ale vieti, insa eu nu sunt sigura, asa ca incerc sa ma bucur de cea de acum. Sanatate iti doresc!

      Ștergere
  11. Frumos scris...m-a impresionat povestea ta, se pare ca azi citesc doar bloguri din astea de atins la suflet.
    Totusi poti sa privesti si din alt unghi problema, poate ca tu ai un avantaj, poti sa apreciezi altfel tot ce noi ceilalti vedem ca un dat, capeti un mai mare spirit de adaptare.

    Sanatate si tot ce vrei tu sa ai ca sa continui sa scrii frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate pentru ca am avut libertate deplina sa scriem, poate pentru ca in periaoda sarbatorilor de iarna suntem mai sensibili... Acelasi lucru am patit si eu...
      Intr-adevar, uneori imi dau seama ca m-am schimbat mult in acesti zece ani si nu cred ca este numai maturizarea.
      Un Craciun fericit iti doresc, Raluca!

      Ștergere
  12. Foarte frumos articolul si emotionant. Imi pare rau ca povestea e adevarata. Eu stiu cum e pentru ca am si eu de mica o problema de sanatate din cauza careia nu pot sa fac anumite lucruri dar asta nu ma opreste sa te bucuri de viata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, imi pare rau sa aflu ca nu esti sanatoasa tun, cum se spune. M-am uitat la fotografiile tale de pe fb si as fi putut jura ca nu te deranjeaza nimic, ca esti sanatoasa si fericita. Sa ne bucuram de viata, atunci! Sanatate iti doresc!

      Ștergere
  13. M-ai impresionat ca de fiecare data, imi pare rau pentru suferinta ta, pentru lucrurile pe care nu le mai poti face ca pe vremuri , dar clar ai alte lucruri care compenseaza lipsa lor; dragostea celor apropiati e cel mai bun medicament si ti-o spun ca parinte unic de doi adolescenti , care lupta cu suficiente prejudecati si probleme. Viata e frumoasa, e un dar, bucura-te de ea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii, uneori ma consolez cu gandul ca ceea ce nu mai pot face nici macar nu era foarte important. Sunt altii care au pierdut mult mai mult... Iar dragostea si grija celor apropiati chiar fac minuni!
      Iti doresc sa ai tot ce este mai bun pentru tine si adolescentii tai!

      Ștergere
  14. mi-am luat si eu cartea asta de la gaudeamus :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am reusit sa ajung la Gaudeamus, desi aveam o lista cu cateva carti pe care le voiam neaparat. Poate aranjez cu Nina (Toane) sa mi le imprumute, ca si le-a cumparat. Toate scrise de Orson Scott Card.

      Ștergere
  15. ...Stii că de curand mi-ai spus povestea asta? Dar ai spus-o ...altfel cum fac si eu cand nu vreau sa te ingrijorez prea tare. Cu adevarat sanatatea e cea mai importanta, iar eu il voi ruga multi ani de acum incolo pe Mos Craciun sa aiba grija de rinichiul tau, şi să-ti aduca totdeauna sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca discutia pe care am avut-o cu tine acum cateva zile m-a facut sa scriu acest articol. Am spus-o altfel pentru ca discutam cu Mos Craciun si ii ceream ceva. In general sunt bine si chiar nu ma gandesc mereu la ceea ce am avut si nu mai am, nu imi las timp pentru a ma plange, ci incerc sa iau viata asa cum vine, sa ma bucur de fiecare clipa. Doar ma stii ca sunt curajoasa!
      Sanatate iti doresc, sa iti poti implini toate dorintele, scumpa mea Adi!

      Ștergere
  16. Dureroasă rugămintea ta. Aș fi dorit să ne povestești doar despre carte.
    Dar să știi că si eu mi-aș dori să capăt de la Moșu' ceea ce am pierdut, dar nu se mai poate! Însă am învățat că trebuie să ne bucurăm de viață atunci când putem. În adolescență aveam un dicton pe care abia acum mi-l înțeleg la adevărata sa valoare. Ți-l aduc și ție, poate-ți va fi de folos.
    "Capul sus, privirea înainte, zâmbetul pe buze!"
    Să ai parte de multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi povesti despre carte pe celalalt blog, candva... :)
      Stii, omenirea ar fi cu totul altfel, daca Mos Craciun ar avea timp sa citeasca toate scrisorile... Am citit de curand despre regretul tau si m-a durut, desi nu mi-a fost foarte clar ce ai pierdut. Dar se simtea o durere, o suferinta care m-a speriat... Mi-as dori sa iti gasesti alinarea, oricare ti-ar fi problema!
      Capul sus, privirea inainte, zambetul pe buze!

      Ștergere
    2. Dragă Vienela,
      Românii au multe tradiții păstrate din vechime, pe care le-au suprapus unor sărbători creștine mai mult pentru a le putea păstra într-o lume ce-și schimba "stăpânul". Ar trebui să învățăm mai multe din tradițiile noastre strămoșești, să le înțelegem mai bine rostul! Iată și tradiția aceasta a lui Moș Crăciun, care la noi pare mai reală, mai aproape de sufletul omului decât la alte popoare (așa îmi pare mie). Dacă am asculta această tradiție, am deveni mai îngăduitori, mai buni cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Bine spui: dacă Moșul ar avea timp să citească toate scrisorile noastre, dacă noi toți i-am scrie scrisori, omenirea ar fi cu totul altfel!
      Mulțumesc pentru grija ce-mi porți! Este vorba de ceva sănătate și de tinerețe, la care cu toții suntem tributari.

      Ștergere
  17. cuvintele sunt sarace fata de ceea ce descopar despre tine prin scrisoarea asta. un suflet de copil esti si incerc sa mi te imaginez... desi asta fac de mai multa vreme decat de cand comentez si interactionez cu tine. te mai citeam cand si cand si te mai intalneam prin comentarii si ma intrigai - cand serioasa cand joviala-. dar esti un suflet mare care nu cere pentru el decat cand simte un prea plin de dorinta si suferinta. si asa as vrea sa te pot alina si mi au sarit in cap toate cele cate le stiu de te ar putea ajuta... din suflet scrisoare. intima dorinta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vali, cuvintele tale imi sunt balsam, sa stii! Asa sunt si in viata reala, uneori serioasa, alteori copil pus pe șotii, in functie de dispozitie, de situatie, de omul de langa mine...
      In general nu cer pentru mine nimic, pentru ca am invatat sa ma descurc cu ceea ce am (sau nu am), insa aceasta proba mi-a trezit niste ganduri adormite, niste dorinte ascunse...
      Te imbratisez si iti multumesc!

      Ștergere
  18. Of, n-ai voie nici să faci efort!
    Dar dacă Moşul e băiat de comitet...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca am sau nu voie sa fac efort... Pur si simplu incerc sa ma protejez si uneori chiar simt ca ceea ce altadata era floare la ureche, acum este prea greu. Ador sa colind muntii, dar obosesc prea repede si uneori chiar ma sperie senzatia ca am o greutate in plus pe rinichi...
      Daca mosul e baiat de comitet, vin pe jos pana la Straja. :)

      Ștergere
  19. Cred că mi s-a dus comentariul la spam-uri. L-am lăsat aici pe la prânz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu stie sa bage comentarii la spam. Le tine ascunse o perioada sau le fura definitiv... pe al tau l-a furat si nu vrea sa il inapoieze. :)

      Ștergere
    2. Spusesem că ai scris foarte frumos... Şi că m-ai făcut să plâng...

      Ștergere
  20. de fiecare dată când fiul şi soţul tău se joacă în zăpadă şi tu îi priveşti, să te bucuri. pentru că îi ai şi îi vezi. alte femei nu au soţ şi nici fiu de văzut.
    de fiecare dată când mănânci altceva, din cauza regimului de viaţă, să te bucuri. sunt oameni care nu au ce mânca în ziua de crăciun şi nici cu cine.
    moş crăciun îţi aduce în fiecare an bucurii. trebuie numai să le vezi.
    şi ţi-aş povesti de pildă despre omul de care m-am îndrăgostit cândva şi care, puţin înainte să îl cunosc a rămas fără ambele picioare, iar astăzi este om care conduce o firmă ori despre omul care, bolnav de poliomielită fiind în copilărie nu s-a împiedicat de asta şi a devenit nu numai absolvent de facultate, deşi se deplasează în căruciorul cu rotile ci şi agent imobiliar extrem de căutat în oraş.
    moş crăciun nu îţi poate aduce ceea ce ai deja, căci tu ai viaţa ta. o viaţă pe care eu ţi-o doresc plină de momente speciale alături de cei care te iubesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos o spui, Camelia! Si cata dreptate ai! Altii nu au nici macar atat cat am eu si nu se plang... Ba vad bucuriile pe care mi le aduce, dar stii cum e omul... niciodata multumit pe deplin, mereu dorindu-si mai mult... Capul sus, cum spunea Ciufulici...
      Iti multumesc din suflet pentru tot ceea ce imi oferi! Te imbratisez si iti doresc sa ai tot ceea ce ai visat vreodata!

      Ștergere
    2. capul sus! oameni asemeni ţie au un singur nume: învingători! :)

      Ștergere
  21. Nu ştiu cum e şi nici nu vreau să-mi imaginez! Nu că n-aş şti cât de cât, fiindcă mama şi-a scos acum 5 ani fierea şi acum ficatul e şef! Ea zice că e în regulă! Nu simte cum că i-ar lipsi! Însă nu cred că e aşa...Îţi smulgi o iubire din suflet si tot simţi că e lipsă, darămite un loc gol în tine, care avea o pereche şi-acum n-o are...Pe mine de aceea mă şi sperie corpul omenesc, în plinătatea lui de 2 şi 1.
    Nu mai zic nimic! Fie ca moşul şi nu numai să-ţi aducă bucurii care măcar să acopere golul. Viaţa nu ţi-o poate da înapoi, dar măcar din micile ei bucurii, eu zic că asta se poate. Sănătate, Vienă! Nu mori tu din atâta lucru! Aş vrea să sune "mori" altfel! De fapt, şi sună...în mori de vânt...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general nu simti ca iti lipseste, sa stii. Abia cand vrei sa faci ceva ce faceai si nu mai poti, abia cand din cauza lipsei iti este afectat intregul, atunci simti, atunci apar regrete si spaime...
      Sigur ca nu mor din atata lucru, alma mea! Sunt plina de curaj, sunt optimista si stiu sa iau ce e mai bun din viata, sa ma bucur de nimicuri si sa imi pastrez zambetul!
      Sanatate mamei tale si tot ce este mai bun pentru voi!

      Ștergere
  22. Trista scrisoarea ta, imi pare nespus de rau ca ai aceasta problema de sanatate care te impiedica sa traiesti pe deplin :(
    Sper ca Mosul sa-ti aduca liniste si impacare, ca de obisnuita nu poate fi vorba din cauza acestei scimbari.

    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, stiu ca tu intelegi poate mai bine decat altii. Dar sa nu fim triste, viata este oricum foarte frumoasa si merita sa fie traita clipa de clipa!
      Te imbratisez!

      Ștergere
  23. Acest articol m-a intristat, sa stii, chiar daca pare sa "zburde" optimismul... Mai citisem ceva despre acest fapt care ti s-a intamplat, dar am evitat sa scriu. Am evitat si aici, dar m-am intors... Daca ignor ceva acel ceva nu dispare! :)
    Mosul sa-ti aduca ceea ce ai nevoie! Aceasta e dorinta mea pentru tine! :) N-o sa-ti aduca acea bucatica fizica ce-ti lipseste, dar sa iti aduca multe-multe-multe zile frumoase!
    Sanatate iti doresc si putere de munca, sa iti implinesti idealurile! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, nu am vrut sa impresionez pe nimeni. Pur si simplu a fost prima dorinta care mi-a trecut prin cap, mai ales ca pe grupul superblog de pe facebook se faceau planuri pentru gala de premiere, care anul acesta va fi undeva la munte.
      Sanatate iti doresc si tie!

      Ștergere