joi, 28 noiembrie 2013

Puterea parteneriatului în blogosferă

Din când în când găsesc pe internet întrebări de genul "ce înseamnă parteneriatul în blogosferă?", "cui îi este util parteneriatul?", "cine cu cine
poate face un parteneriat în blogosferă?"..., motiv pentru care astăzi m-am decis să aștern pe blog părerea mea despre acest subiect.

Văd totul ca pe o piramidă la baza căreia stă parteneriatul blogger-blogger, care poate fi sub formă de:

  • schimb de linkuri (acest lucru îl fac bloggerii aflați la început de drum, pentru a-și ridica blogul și a cunoaște oameni noi).
  • blogroll (este secțiunea din blog în care așezăm bloggerii prieteni, pe care ne este drag să îi recomandăm altora).
  • lepșe (în general, sunt seturi de întrebări la care fiecare blogger răspunde după pofta inimii și apoi își roagă prietenii bloggeri să răspundă. Astfel, leapșa trece de la un blogger la altul, răspândindu-se în blogosferă).
  • jocuri (eu particip la clubul psi și Clubul condeielor parfumate, unde scriem pe o temă dată și ne invităm cititorii să îi citească și pe ceilalți participanți).
  • concursuri (prin distribuirea veștii că un blogger a organizat un concurs, apare buzz-ul, crește numărul de vizitatori ai blogului. Dacă există un sponsor care finanțează concursul, acesta are numai de câștigat).
  • recomandări (în spatele fiecarui blog se află un om, iar blogosfera a adunat alături oameni mărinimoși, care nu stau pe gânduri atunci când găsesc un articol bine scris, ci îl recomandă și altora, fie pe blog, într-un articol, fie redistribuindu-l pe rețelele de socializare).
Parteneriatul blogger-blogger este benefic ambelor părți, pentru că oferă:
-credibilitate,
-vizibilitate
-creștere in Zelist Monitor.

Parteneriatul blogger-Zelist Monitor urcă bloggerul pe o treaptă superioară, de unde poate fi văzut ușor de către cei care caută bloguri bune. Cu cât bloggerul este mai activ și mai respectat în blogosferă, cu atât mai sus ajunge în clasamentul Zelist.



La rândul său, Zelist Monitor a căpătat credibilitate datorită faptului că tot mai mulți bloggeri sunt înregistrați acolo și se raportează la datele noi ce apar foarte des. Tehnicile precise de măsurare a buzz-ului creat în online de articole sau campanii și încrederea bloggerilor au ajutat Zelist să devină principalul instrument de monitorizare și expunere, util atât bloggerilor, cât și companiilor.



Parteneriatul blogger-companie apare atunci când bloggerul este suficient de vizibil (când are un loc fruntaș în Zelist), când are o comunitate de cititori fideli în jurul blogului său, când are un renume în blogosferă. 

Colaborând cu firme, prin articolele pe care le scrie și în care își exprimă părerea (absolut subiectivă), bloggerul oferă:
-credibilitate (una este reclama seacă și alta este părerea unui om simplu care scrie pe blog, respectat de cititorii săi tocmai datorii francheții)
-vizibilitate (fiecare blogger are în jurul său o comunitate mai mare sau mai mică de cititori, care recomandă, la rândul lor, articolele citite)
-potențiali clienți (întotdeauna, printre cititori vor fi și persoane interesate de ceea ce bloggerul recomandă, persoane care preferă să se bazeze pe spusele celui pe care îl citește zilnic)
-prețuri mult mai mici decât alte canale informative.

Firma, la rândul său, îi oferă bloggerului:
-vizibilitate (apar întotdeauna cititori noi, ajunși pe blog prin căutarile google despre produsul sau serviciul recomandat de blogger)
-potențiali viitori colaboratori (alte firme care, văzând impactul produs de ceea ce a scris bloggerul, își vor dori să beneficieze de serviciile sale)
-câștiguri materiale (cu siguranță, orice blogger își dorește să câștige făcând ceea ce îi place, adică scriind).

Cum văd eu piramida parteneriatului în blogosferă? Colaborarea dintre bloggeri îi ajută pe aceștia să urce în Zelist, iar faptul că bloggerii sunt înscriși în Zelist îi ajută să fie vizibili pentru companii.



Parteneriatul blogger-organizator competiție SuperBlog-firme partenere (numite și sponsori de-a lungul competiției). Din punctul meu de vedere, toți au de câștigat în urma acestui parteneriat.

Bloggerul:
-învață să scrie advertoriale de calitate
-se face cunoscut altor bloggeri și firmelor ce urmăresc competiția, putând astfel spera la viitoare colaborări reciproc avantajoase
-are satisfacția de a fi fost util și de a-și fi dovedit că își poate depăși limitele
-potențiale câștiguri materiale.

Organizator SuperBlog (competiție ajunsă la cea de a 7-a ediție):
-cu cât numărul participanților la competiție crește, cu atât cresc vizibilitatea și credibilitatea organizatorului, aducând noi colaborări.

Firma partener-sponsor:
-primește articole de calitate, cu link către site-ul pe care îl administrează, urcând astfel pe primele poziții în căutările google
-își crește vizibilitatea în mediul online, locul unde tot mai mulți utilizatori de internet își caută informațiile și își fac cumpărăturile
-credibilitatea sa devine ceva sigur, datorită părerilor bune și subiective ale oamenilor ce scriu pe bloguri
-îi cresc vânzările la produsele și serviciile pe care le oferă.

Uneori, colaborarea din online se poate muta și în offline, cu noi și noi avantaje pentru toate părțile implicate: blogger-companie-instituție mass-media.

Avantaje blogger:
-intrarea într-o lume care i-a fost poate străină până la momentul evenimentului
-subiecte noi și incitante pentru blog
-o mai mare vizibilitate
-eventuale câștiguri materiale

Avantaje companie:
-interacțiune directă cu cei care îi pot forma o imagine bună în online
-prezentarea directă a produselor și serviciilor pe care le oferă
-câștigarea de noi articole scrise cu entuziasm de către bloggeri, cu toate avantajele care decurg de aici (a se vedea mai sus)
-fidelizarea bloggerilor și a cititorilor acestora.

Avantaje partener media:
-subiecte noi de dezbătut
-cunoașterea de noi firme și bloggeri, utili în viitoare colaborări
-vizibilitate.

Parteneriatul dintre SuperBlog și bloggeri parteneri. Să luăm exemplul Soranei, cunoscută sub numele de Irealia, căreia i-am urmărit parcursul în primăvară și pe care o citesc în continuare. Astăzi este blogger partener și am convingerea că:
-faima ei a crescut din clipa câștigării ediției din primăvară a Superblog
-a crescut numărul de cititori ai blogului său, probabil și datorită interviului dat pe RadioLinx.ro.
-blogul a căpătat o mai mare autoritate în calculele motorulului de căutare google, datorită linkului pe care site-ul SuperBlog îl trimite spre Irealia.eu.
-nu știu dacă are și câștiguri materiale, însă mi-ar plăcea să aflu că da.

Un alt exemplu care îmi vine în minte este Nebuloasa, blogger care s-a dovedit a fi un partener de încredere pentru multe companii, lucrând cu dăruire și seriozitate. Este una dintre bloggerițele de succes din online, de la care mulți am avea de învățat. 

Ca în orice parteneriat, pentru o desfășurare optimă este necesar ca ambele părți să se implice și ambele părți să aibă beneficii. Sunt bloggeri care, datorită fructuoaselor colaborări avute cu diverse firme, au trecut la un nivel superior și acum reprezintă imaginea unor mari companii, cu toate avantajele care decurg de aici. Sunt firme care, datorită implicării și felului deschis în care s-au prezentat, au câștigat respectul și susținerea întregii blogosfere.

Concluzia: UNIȚI REUȘIM SĂ SCHIMBĂM LUMEA! PUTEREA PARTENERIATULUI ÎN BLOGOSFERĂ POATE FI UȘOR DEMONSTRATĂ!

PS: Tot ceea ce am scris în acest articol reflectă experiența mea directă și părerea pe care mi-am format-o în urma colaborării cu bloggeri, firme și SuperBlog.


Articol scris pentru proba 27 din cadrul competiției SuperBlog 2013.

56 de comentarii:

  1. Vaaaai ce articol documentat, si eu tot la o piramida m-am gandit, insa eu mi-o inchipui putin altfel... o sa vedeti maine.
    Oricum ai un articol extreeem de bun! Te felicit, intr-adevar ai surprins exact componentele unui parteneriat de succes!

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curioasa sa vad cum este piramida pe care o imaginezi tu. :)
      Multumesc mult, Alina. Totul este scris din experienta pe care am avut-o eu in online, de cand mi-am facut primul blog si pana astazi.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Tot aveam senzatia ca imi scapa ceva, ca nu am amintit tot ce era de amintit. Nu imi venea sa il postez, desi era scris de cateva zile. :)

      Ștergere
  3. ehe, ce ma ajuta informatiile astea pe mine care sunt inca la baza biramidei.
    Intr-adevar, perteneriatul in blogosfera reprezinta poate cel mai puternic punct in a deveni un blog cu rasunet, sa te faci cunoscut, sa te faci vizibil.
    Bravo Vienela, la final ai dat bomba, ai scris un articol foarte documentat si cu exemple, asa ca la o teza de licenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unul singur e greu sa razbesti. De fapt, sunt convinsa ca este imposibil ca un blogger sa creasca fara ajutor. Iar pentru a face parteneriate cu altii, pentru a tine un blog bun in picioare trebuie depus un volum de munca enorm.
      Da, l-am scris in doua variante, una cu povestea mea prin blogosfera, incepand din ziua in care mi-am deschis primul blog si pana astazi, cu al treilea blog, povestind de parteneriatele avute, banii si premiile castigate si inca un articol, in forma pe care o vezi. Mi-a fost greu sa ma decid, ca imi placea si celalalt. :)

      Ștergere
  4. ştii ce e surprinzător? articolul tău îmi pare extrem de tehnic. bun, dar ... într-un registru în care nu te-am mai văzut scriind. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am simtit ca la aceasta proba nu se cauta povesti. Este posibil sa ma insel... Ii spuneam Tinei mai sus ca am mai scris inca unul, care acum zace in drafturi. Are 1500 de cuvinte si nu atinge toate punctele subliniate aici. Mi-a fost teama ca ii bag pe toti in ceata, in loc sa fac lumina. :)
      Am senzatia ca pe .ro mai am articole scrise in acest registru. Chiar si aici s-ar putea sa mai fie unul... Da, l-am gasit. Nu este atat de amplu, insa e clar... http://doaronline.blogspot.ro/2013/07/de-ce-sa-imi-fac-blog.html

      Ștergere
    2. Am mai gasit unul... :) http://doaronline.blogspot.ro/2013/07/cum-atrag-vizitatori-pe-blog.html

      Ștergere
  5. Un articol documentat și foarte pozitiv. Felicitări. Există însă și o parte mai puțin avantajoasă a parteneriatelor. Trebuie să avem grijă, zic, când ni-i alegem pe cei alături de care pornim la drum. Altfel am putea avea de pierdut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Sonia!
      M-am fript si eu la inceput, atrasa ca musca de rahat. Dar am inteles repede ca nu pornisem pe drumul bun si mi-am revizuit atitudinea. :)

      Ștergere
  6. intradevar bine scris, bine documentat

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu sunt Gică contra.
    Stau şi mă întreb cum s-a descoperit America fără internet
    Sau cum s-au construit piramidele din Egipt.
    După părerea mea complet neavizată, un parteneriat în blogosferă, este ceva mai subtil! Adică cumva, nu contează susţinerea de moment, deşi ne place, contează susţinerea de lungă durată, dar cu parteneri ce performează!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Radu, ai mult timp de cand esti in blogosfera... Stii cat este de greu (aproape imposibil) pentru un blogger abia aparut sa ajunga sa fie sustinut de parteneri ce performeaza. Pana cand nu se zbate, pana cand nu incearca marea cu degetul, nu are prea multe sanse. Iar singur, in asteptarea marelui partener, are toate sansele sa astepte pana la adanci batraneti.
      Acesta a fost ultimul articol pentru superblog. Am pus punct, am scris Final si acum ma pregatesc sa revin la viata de dinainte. http://vienela.ro/final/

      Ștergere
    2. Nimic nu este imposibil şi tu eşti un exemplu foarte bun!
      Ai pornit şi ai păşit câte o treaptă, doar câte o treaptă....pe rând!

      Ștergere
    3. Am muncit enorm si tu stii. Plus ca am fost singura-singurica, nu am avut pe nimeni care sa ma sprijine la inceput, in primele luni (cele mai grele). Acum simt ca toata blogosfera imi e prietena. :) Nu am ajuns unde imi doream, dar voi ajunge, pentru ca sunt ambitioasa. :)

      Ștergere
  8. Vienela, iti spun si tie cea ce i-am spus Danei. La voi am mai citit pe fuga cate un articol de la SB. Dar, desi mi-am zis ca sa incerc sa urmaresc SB-ul, fie si din cand in cand, n-am reusit. Am renuntat, m-a stresat (s-a nimerit si la mine o perioada mai delicata, cu multe probleme personale) si ma gandeam cat trebuie sa fiti voi de stresati. Apreciez mult ca ai reusit sa rezisti, e o realizare importanta. Macar rezultatele as vrea sa le aflu. Am sa fiu pe faza zilele acestea. Nu m-as fi bagat la SB, niciodata n-am s-o fac, nu ma vad in stare.
    Nu stiu care-i exact treaba cu aceste parteneriate, ar fi frumos sa fie doar avantaje. Din pacate eu am tendinta de-a vedea intai partile negative si cred ca sunt unele. Adica eu banuiesc ca sunt.
    Dar indiferent de parteneriatele acestea, tu esti foarte valoroasa ca blogger. Am un an si jumatate de cand te cunosc si stiu foarte bine ce spun. :)
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu exact cum vad de pe margine bloggerii prieteni. Am trecut prin asta si in toamna anului trecut, si in primavara. Din interior totul se deruleaza in viteza, nu ai timp sa te gandesti la altceva. :)
      Deocamdata, Dana este pe primul loc, eu pe locul 5. Cu putin noroc, poate mai urc putin. :)
      Elly, eu am vorbit strict din punctul meu de vedere. Exceptand o mica pacaleala din partea unui blogger mare, la inceput de drum, am nimerit mereu bine, am avut colaborari bune, am castigat bani si premii (impropriu spus premii, au fost cadouri de la firme) frumoase. Despre unele am vorbit pe blog, pe altele le-am trecut sub tacere, desi ma incantasera. :)
      Da, tu si Radu ma stiti de mult timp, stiti cat am muncit, cat m-am implicat... :)

      Ștergere
  9. Eu cred in parteneriatul blogger-blogger, de restul nu vreau sa comentez, cred ca iti imaginezi de ce. :D Da, am crezut in link exchange, in lepse, in amicitie, in colaborari, ajutor reciproc. Pe toate le-am practicat. Pentru tine blogul inseamna mult mai mult, ai dus totul la alt nivel. E un proiect in care te implici 100%. Mult succes in tot ce-ti propui, Vienela. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice, tu nu ai vrut mai mult. Sunt convinsa ca ai fi putut, daca iti doreai. Eu sunt dependenta de blog, imi place locul asta virtual si imi doresc sa cresc frumos, fara ascunzisuri, fara chestii false. Cred ca intelegi ce vreau sa spun.
      Multumesc! iti doresc sa ai si tu succes in ceea ce vei face! Acum, ca s-a terminat, pot veni pe la voi, sa vad ce ati mai facut. :)

      Ștergere
  10. Cred că am găsit la tine în articol cam tot ce trebuie pentru mărirea vizibilității unui blog. Până la un punct le știam, mai departe le bănuiam. Mulțumesc pentru informații!
    O singură problemă: cred că mă voi mulțumi cu "auditoriul" meu, căci și așa abia fac față, cu timpul meu limitat.
    Dacă rămân fără slijbă, sigur voi urma sfaturile tale, pentru a accede la valoarea de Super Blogger!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mugur, ceea ce ai gasit in articol este numai din experienta mea. Cunosc bloggeri care au blogul plin de poze si se dau experti, isi permit sa dea sfaturi si sa faca pe interesantii. Uite, asta am uitat sa spun in articol. Cei care vor sa se ridice, desi nu au nimic de spus, pot incerca sa ii denigreze pe ceilalti. Uneori functioneaza, alteori nu. :)
      Sunt convinsa ca tie nu iti foloseste prea mult articolul, cel putin nu in acest moment. Si intr-un fel imi place... E atat de frumos la tine!

      Ștergere
    2. Mulțumesc!
      Eu văd lucrurile din punctul meu de vedere. Cel puțin deocamdată, nu intenționez să "valorific" blogul, căci l-am deschis pentru comunicare cu voi. Eu nici tag-uri nu am pus la articole, pentru că nu țin cu dinadinsul să fiu găsit de mototarele de căutare. Apoi mai este si faptul că nu-mi place să scriu la comandă. Aveam o problemă și la școală, căci temele nu-mi ieșeau, dar ce scriam pentru mine era OK.
      Și am mai observat că aspectul general al unui blog se schimbă atunci când scrii și pentru "materializare", chiar dacă și acele articole sunt scrise superb, cum am și văzut câteva în cadrul competiției.
      Prefer să scriu când și ce vreau, căci așa sunt eu și așa doresc să fiu perceput și de alții!

      Ștergere
    3. Cred ca sunt o mare minciuna toate acele instrumente... Mie imi vin o multime de vizitatori de pe google fara nici un tag, atat pe acest blog, cat si pe cel de pe .ro.
      Am simtit acelasi lucru cand am primit prima oferta pentru un advertorial. Nu puteam scrie, ma blocasem. O zi intreaga si o durere infernala de cap m-a costat acel advertorial. Apoi mi-a fost tot mai usor. :)
      Am acceptat cu usurinta blogurile pe care se scriu si advertoriale... :)

      Ștergere
  11. Mă aşteptam la un articol foarte bine scris pe această temă tinând cont de experienţa ta şi nu m-am înşelat. Felicitări pentru tot ce ai scris şi pentru tot efortul tău la SB!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Adrian! Unul dintre regretele mele este ca ai cedat... Poate daca ramaneai in competitie m-as fi zbatut mai tare sa imi aranjez drumul la Straja, doar aveam primul dans promis. :)

      Ștergere
  12. Of,pe mine m-a obosit numai sa citesc ce presupune bloguitul asta,ca sa fii blogger de succes,partener,etc. (ce e aia Zelist? ) :D. Tot ce inteleg e ca trebuie sa petreci mult prea mult timp cu ochii in monitor,macar pana te ridici.Am groaza de ochelari :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, in blogosfera sunt doua categorii de oameni: unii care adora sa scrie si care ar continua chiar daca nu i-ar mai citi nimeni si altii care vor sa imbine placutul cu utilul. Intr-o zi iti voi spune in particular o poveste legata de ceea ce ai spus cand ai renuntat la SuperBlog.
      Sunt o fericita, deocamdata ma descurc fara ochelari, desi petrec foarte multe ore cu ochii in calculator.

      Ștergere
    2. Vezi,ma intrebam daca blog inseamna doar sa scrii? Eu urmaresc cateva bloguri cu fotografii doar,sau cu ilustratii/pictura ale artistilor respectivi.Astea nu-s tot bloguri? Sau astea sunt mai degraba bloguri care nu necesita parteneriat,sau reciprocitate,ca le urmaresti ca sa-ti incanti ochii o secunda,doua,si gata? (Asa simt eu,cel putin).

      Ce-oi fi spus cand am renuntat la SB? Nu mai stiu,dar stiu ca timpul ala s-a intors in favoarea mea,creativ.

      Da,nici eu n-am ochelari,dar se aduna ore peste ore...Poate grabeste vremea aia.

      Ștergere
    3. Ba sunt tot bloguri, numai ca din alta categorie, care pe mine nu ma atrage. Eu, vazand o poza, pot spune numai daca imi place in acel moment sau nu. Prefer blogurile scrise cu emotie, blogurile in care zaresc, dincolo de cuvinte, omul.
      Ai vorbit despre motivele pentru care nu te interesau premiile. M-ai socat, poate pentru ca eu sunt la polul opus. :))))

      Ștergere
    4. Cred ca doar atunci am zis,cand cu Nemira,cand intr-adevar imi doream in sinea mea,pentru recunoasterea scrierii mele,cumva,ca o editura (care se ocupa cu asta) sa imi dea punctaj maxim.Am avut,surprinzator (de cate ori se intampla sa se potriveasca realitatea cu gandul?),si asta m-a bucurat,clar,si atat.Inca nu stiu unde e premiul ala,daca il iau ori ba,dar e ca la un concurs de miss,ce conteaza ca prima a fost descalificata pentru nu stiu ce motiv si i-a luat locul alta,da,poate faima o ia a doua si prima ramane o necunoscuta,e adevarat, insa cele doua vor stii mereu ca juriului i-a placut una cel mai mult.
      Cat despre alte premii,da,mi-as mai fi dorit storcatorul de fructe,ca intr-adevar cel pe care il folosesc e antic de acu,si chiar fac suc zilnic,de 10 ani,cum am zis in articolul ala fara prea multa inspiratie,ca asa cum am zis acolo,mi-e prea real sa pot scrie fantezii.N-a fost sa fie.

      Insa nu ma dau in vant dupa premii pe care oricum stiu ca nu le-as folosi (un parfum,o stampila,un sejur la Alpin,etc.,majoritatea erau neinteresante pentru mine).

      Mda,eu nu ma omor dupa blogurile cu emotie,ma pierd pe parcursul cititului,de cele mai multe ori,cu mici exceptii,mai ales a scrierilor amuzante.

      Ti-am mai zis,succes sa ai,fiecare cu ambitia lui,fa ce-ti place si mergi inainte,pentru sufletul tau :)

      Ah,acu mi-amintesc,mi-ai zis odata ca iti placea mai mult la mine pe blog cand scriam (despre Dk si altele :) )



      Ștergere
  13. de acord cu tot ce zici bine documentat si punctat in text. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Un articol bine conceput, cu idei limpezi si bine exprimate, foarte convingator. Ce ar fi bloggerul singur, fara ceilalti ?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In blogging e ca in viata reala. Nu putem trai izolati. Cel putin asa sunt eu... :)

      Ștergere
  15. Vienela, tu esti exemplul meu că parteneriatele exista uneori chiar subtil sau cu tras de mâneca, cu incurajări si mentionări in articole cand se astepta omul mai putin. Eu devin exemplu prin faptul că prin tine, intr-un parteneriat de care nici macar nu imi dadeam seama, m-ai indemnat sa scriu, sa imi fac blog, mi-ai pus un articol la tine acasa, apoi m-ai mentionat de cate ori ai simtit o legatura, mi-ai adus prima vizitatoare-comentatoare pe ELLY Weiss, ai ştiut să-mi prezinţi lumea asta pe care nu o frecventasem niciodata, nici măcar la nivel de cititor, internetul aparand in casa mea la nivel de relaxare doar cand mi-am rupt piciorul in 2012. Şi nici atunci nu stiam exact ce e un blog, Am aflat in acest an şi sunt vrajita, chiar dacă, spune Silving, simt uneori că monitorul aduce deranj mare ochilor mei. Am descoperit oameni pe care îi voi citi cu drag. Clubul psi mi-a adus un plus de 55 de articole doar din 19 iulie, ceea ce in parteneriat cu ei ...am simtit că as putea incerca să fiu mai creativa si sa le pot sta alaturi, depasind natura mea de povestitor-narator. Apoi a venit povestea parfumata, iar parteneriat subtil in care ...magic parcă imi ies diamante de cuvinte, pentru mine...vorbind. Nu sper, nu caut mai mult. Ca si Mugur ..mă mulţumesc cu oamenii ce vin şi revin din convingere poate si sper, şi nu mă supăr pentru niciunul ce considera banal modul meu de a mă face vazuta. La ce talente exista pe aici am convingera că oricând unele bloguri ar putea fi anihilate de cele vizibile si consacrate. Dar cum mie imi plac afacerile mici ...sper ca acest articol documentat, in stilul Vienela, dar cu o Vienela surprinzătoare să mă facă să cred că aş putea trece si la alte parteneriate. Desi nu cred că as participa vreodata la SB sau ca as putea scrie advertoriale cum ai scris tu, Dana, Vavaly, Matilda, File de poveste, Maria Călin, Sonia, Alina(aceasta din urma sa ma ierte ca nu am trecut pe la ea, dar promit să o sustin pe viitor)...dar şi cei retrasi pe care i-am citit cu drag, fără să-i sar: ca Alma, Adrian Manea, Abisuri,rareori Silving şi să mă scuze dacă am uitat pe cineva. Pentru mine sunteti eroi ...pentru că aţi reusit să faceti dintr-un subiect...precum fierul de calcat, o poveste citibila. Asadar...fără sustinere nu văd nimic bun pe aici, iar fără tine Vienela...eu nici măcar nu aş fi existat....vreodată. Vă felicit pe toti la final! Te felicit, Vienela ...mai ales pentru acest text...perfect! Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana, comentariul tau ma face sa ma emotionez si sa repet, iar si iar, cat de frumoasa poate fi aceasta lume. Nu vreau sa il stric comentand. Vreau numai sa vina mai repede ziua de maine, sa te pot imbratisa!

      Ștergere
  16. Toată lumea ţi-a spus frumos, ce crede despre acest articol, despre efortul depus în acest concurs şi despre rezultatul tău. Eu mai sper că vei mai urca, căci am văzut că s-a mai putut faţă de ce mi-ai spus. Referitor strict la acest articol, diferit după cum ţi-a spus şi psi, şi pe mine m-a surprins. Noi citeam o Vienela ce face literatură, Vienela care atât de minunat combină cuvintele, încât de multe ori nu ţi-am scris comentarii, pentru că tot ce aş fi putut spune era atât de banal şi de sec, că era musai să renunţ. Articolul de azi este altfel. Ne dezvăluie pedagogul din tine, iar ca fost profesor nu pot să nu remarc calitatea informaţiei, cursivitatea ideilor şi claritatea prezentării. Ceea ce este extrem de important pentru un articol informativ. Şi cred că deşi sunt într-un alt registru, şi acest gen de articole este de valoare. Căci, oamenii nu ştiu, şi caută! Iar informaţia şi utilitatea îşi are şi ea, rolul ei important!
    Te felicit din nou, Vienela! Cu mare drag şi admiraţie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper sa mai urc putin, dar si daca nu se va intampla, tot voi fi multumita de faptul ca am participat.
      Nu as spune ca e chiar literatura ceea ce scriu, insa articolele care imi sunt cele mai dragi sunt tocmai cele care lasa loc imaginatiei sa zboare, cum este cel pe care l-am scris aseara pentru duzina de cuvinte. http://vienela.ro/fumul-violet/
      As fi fost mai mult decat fericita daca as fi gasit un asemenea articol acum un an si ceva, asa ca intelegi de ce l-am scris in acest registru. :)
      Te imbratisez!

      Ștergere
  17. Vienela draga pe mine nu m-a mirat faptul ca acest articol este tehnic, pentru simplu motiv ca te vad in stare de orice iti propui. Faptul ca te-am avut alaturi in concursul asta, discutiile noastre, rabufnirile..toate, toate pe carte le stim amandoua au facut ca munca sa para putin mai usoara. SI titi spun, ca sa stii: oricand si in price parte vei lua-o, sunt alaturi sau pe urmele tale. Esti una din primele mele descoperiri din lumea virtuala si una dintre cele mai valoroase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danuta mea, cred ca toate acele discutii, toate rabufnirile si restul ne-au ajutat pe amandoua sa trecem cu bine, sa ne calmam si sa vedem intreaga padure, nu doar copacii.
      Iar eu voi incerca sa te tin strans de mana, sa nu te pierd! :*

      Ștergere
  18. Super articol ai scris!
    Dar tot nu inteleg ce inseamna, de fapt, a fi blogger de top. Un formator de opinie? Un om care castiga bine din aceasta activitate? Cineva care are multi cititori? Nu stiu...
    Imi place sa scriu pe blog cate ceva, imi place - foarte mult - ce scriu altii si citesc pe la multi, doar ca nu intervin la toti. Acum ma bucur ca nu-i bai: nu-s blogger de top, deci nu-mi duce nimeni dorul! :)) Imi plac unele bloguri foarte foarte: pe acolo ma simt ca acasa. Unele dintre aceste bloguri sunt ale tale! Stii ca nu "te perii"! :) Prea mi-am dat drumul la tastatura in vizita la tine! Ups!
    Acestea fiind spuse iti doresc sa atingi idealul pe care ti l-ai propus! Bafta!
    Zile fericite iti doresc, alaturi de toti cei dragi!

    P.S. Abia astept "premierea"! Sper sa fiu pe faza! :)
    Am cautat pe Superblog sa vad daca pot vedea care e ordinea participantilor, dar probabil ca trebuie sa am cont, pentru ca nu am gasit. :( Oricum, toti cei care ati participat sunteti de admirat! Nu sunt in stare de asa tur de forta! Oau! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde mult de asteptarile fiecaruia, Diana. Unii privesc dintr-o parte, altii din alta parte. Unii cauta ceva, altii altceva. As spune ca este loc pentru toata lumea si ca fiecare categorie isi poate gasi cititorii potriviti.
      Ba unii ti-au dus dorul cat ai lipsit si tu stii asta! Si iti mai spun ca intotdeuna ai fost printre preferatele mele, atat pentru ceea ce oferi pe blogul tau, cat si pentru plusul pe care il aduci atunci cand comentezi.
      Nu poti vedea deocamdata, insa iti spun eu: Dana este pe primul loc, eu pe 5. Mai asteptam 4 note si speram sa fie bune. :)
      Te pup, Diana!

      Ștergere
  19. Toti ati scris articole foarte documentate si profesioniste! Am evitat sa citesc prea multe articole legate de parteneriat, fiindca m-ar fi putut influenta intr-un fel sau altul! Asa ca asta este motivul intarzierii cu un comentariu! (Desi nu mi-ai spus nimic, eu vreau sa ma scuz! :D )

    Multumesc din suflet pentru ca m-ai ajutat in privinta acestei probe si ca ai rupt din ideile tale, pentru a da si la saraci! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu am citit inainte, tocmai pentru ca m-ar fi putut influenta fara sa imi dau seama. Mi-am aruncat ochii pe vreo doua, in viteza, dar am iesit inainte de a citi o porpozitie intreaga. :)
      Nu trebuie sa te scuzi! Fiecare liber sa faca ce vrea si cand poate. Uite, eu am citit aseara articolul tau, insa eram prea obosita pentru a lasa un comentariu.
      :) Pinky scumpa, micul meu ajutor (care nici macar nu era cine stie ce) face parte tocmai din parteneriatul despre care vorbim. Daca nu ne ajutam intre noi, cine sa ne ajute? :*

      Ștergere
  20. am citit articolul asta stiind toate astea si mirandu ma cum de ai putut organiza informatiile asa de schematic, ceea ce a facut si Dana si culmea, nepricepand cum de tocmai mie nu mi a iesit :)))). adica eu care sunt cu scheme si simetrii, cu reprezentari grafice si chestii logice de data asta imi ieseau si sentimentalisme si mii de multumiri si SEO si BEO si alte traznai din astea de blogarit. pana la urma a iesit ce a iesit, pentru ca eu asa si cred: in bloging ca in viata.
    dar tu esti una din persoanele care imbina si utilul si placutul, o faci cu patos, cu implicare, cu umor si cu scrieri frumoase si reusite. si ma bucur ca am indraznit sa te citesc , sa te abordez, sa ma apropii.
    foarte bun articolul, va fi util celor ce vor cauta informatii despre ce inseamna parteneriatul in bloging si in online. felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-am spus, mai am un articol in draft, mult asemanator celui scris de tine. Am ezitat mult, nestiind la care sa renunt. Am simtit ca este nevoie de ceva clar, scurt si cuprinzator.
      La fel de bucuroasa sunt si eu ca ni s-a oferit sansa de a ne cunoaste mai bine, de a ne citi una pe alta!

      Ștergere
  21. Recunosc că această probă a fost o provocare pentru mine! Nu ştiu prea mulţi termeni tehnici, doar ce am învăţat singură pe cărările blogger, iar pe voi, cei care ştiţi despre ce vorbiţi, vă admir mult şi vă felicit! Un articol la obiect şi detaliat! Felicitări din nou! Eu încă învăţ cu ce se mănâncă PR, SEO sau awareness! :) Însă, un partener ca tine, oricând mi-aş dori! :)
    Numai bine! Îmbrăţişări! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura am invatat si eu, pas cu pas, ce inseamna bloggingul. Cand mi-am facut blog, nu stiam nici ce este un link. :)
      Lolita, chiar si numai faptul ca am luptat impreuna in aceasta competitie si tot putem spune ca suntem parteneri. Te imbratisez!

      Ștergere
  22. cui îi este util parteneriatul în blogosferă? Tuturor celor care accesează internetul: de la simplu cititor, la blogger şi până la companie. Cred că parteneriatul, la fel ca şi în viaţa reală, se bazează în primul rând pe încredere, pe câştig reciproc şi pe prietenie.
    Îmi place că ai scris acest articol pentru încheierea concursului Super Blog 2013, îmi plac imaginile pe care le-ai folosit şi-mi place că ştii să explici pe înţelesul tuturor care-i treaba cu parteneriatul în blogosferă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, ne foloseste tuturor, indiferent din ce motiv accesam internetul.
      L-am lasat la sfarsit, clar, desi era scris deja. Iar treaba cu explicatul sa stii ca o aplic si in particular, ori de cate ori un blogger imi cere ajutorul...

      Ștergere
  23. Şi pe post de post scriptul: sigur nu e prin spam/imbox un mesaj de la mine? L-am lăsat viner pe la 16-17

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am verificat... Nimic. Blogul asta este cam furacios sau are ceva fantome in interior. Am pierdut de-a lungul competitiei cel putin 10 comentarii (anuntate). :( Nu le gasesc nicaieri.

      Ștergere
  24. E un adevarat management si cu blogurile... cand esti in echipa lucrurile merg mult mai bine. Ze list am vazut ca e un punct de reper in blogosfera.
    Si eu sunt inscrisa pe acest portal. Elocventa o dau procentele.
    SB e o mare provocare si e o munca titanica.
    Succes

    RăspundețiȘtergere
  25. Parteneriatul blogosferic e după chipul și asemănarea celui din viață. ;)

    Îți mulțumesc pentru că mă citești în continuare, cu toate absențele mele nemotivate.

    RăspundețiȘtergere