marți, 30 iulie 2013

Gunoiul din curte

Am participat astazi la o intalnire despre care voi vorbi pe larg intr-un articol viitor. Printre altele, s-a discutat despre problema gunoielor care impanzesc apele tarii, indiferent ca sunt garle, rauri sau lacuri.
Toate sunt pline de gunoaie aruncate de persoane iresponsabile. Nu se poate gasi nici o solutie pe termen scurt acestei probleme. Nici macar Garda de mediu nu poate face mare lucru, desi incearca.
Nu poti sta cu jandarmii in spatele fiecarui turist care isi bea sucul la umbra unui brad, nici in spatele pescarului care goleste petul de bere langa balta, iar la plecare face curatenie in stilul lui: arunca petul in apa. Dar cea mai mare problema nu sunt turistii, ci chiar persoanele care locuiesc in zonele cu ape sau paduri murdare. Ei sunt cei care isi arunca toate gunoaiele in ape, la margine de padure, pe campurile din jur...
Sa ii amendam? Sa scriem despre ei la gazeta de perete? Sa ii educam de mici? Da, am putea face toate astea, daca am dori cu adevarat, daca ar fi convenabil si daca am reusi sa ii prindem in noptile in care ies din curte cu sacul plin de cioburi, de bidoane de plastic, de moloz ramas in urma renovarilor. Dar cine sa ii pazeasca? Pare o utopie, nu-i asa? Poate chiar este, pentru ca nu putem sta la poarta fiecarui om, in fiecare sat al tarii, pentru a pandi momentul in care incearca sa scape de gunoi.
Problema este ca nu se intreaba prea multi din ce motiv acesti oameni aleg sa isi arunce gunoiul in ape, prin paduri, pe campuri. Oare chiar sunt inconstienti? Nu isi dau seama ca distrugand natura inconjuratoare distrug insasi viata? Daca ar fi sa raspundem cu sinceritate, da, am spune ca multi dintre ei sunt inconstienti. Cat de batut in cap sa fi pentru a ajunge sa arunci in apa garlei care iti trece prin fata casei gainile moarte, cioburile, plasticul si toate celelalte resturi?
Exista totusi un mare semn de intrebare... Unde ar putea oamenii care traiesc in satele Romaniei sa isi arunce gunoiul? Cate dintre primariile comunelor si satelor din aceasta tara au contracte cu firmele de salubritate? Cati dintre voi au vazut vreodata un tomberon amplasat intr-un sat? Dar o masina de la salubritate venind sa ridice gunoiul dintr-un sat oarecare?
Probabil satele din jurul capitalei, locurile in care s-au construit vile pentru cei cu bani multi, au contracte cu firmele de salubrizare. Nu stiu. Dar am prieteni care locuiesc intr-un sat uluitor de frumos, intr-o zona de deal, care pur si simplu nu au unde sa isi arunce gunoiul. Satul este la 40 de kilometri de Ploiesti. nu poti pleca de acasa cu plasa de gunoi in mana, nu poti merge 40 km in autobuz cu resturile pe care vrei sa le arunci. Ce faci intr-un asemenea caz?
Inveti sa reciclezi, asa cum face orice taran roman. Resturile alimentare sunt date animalelor din curte sau aruncate pe mormanul de gunoi din colt, care anul viitor va fi folosit pe post de ingrasamant pentru pamant. Hartia, cartonul, plasticul sunt aruncate in focul din soba de vara sau direct in focul facut la curatenia de primavara. Fierului i se gaseste mereu o alta intrebuintare, ca doar taranul roman este inventiv din fire, nu?
Dar ce sa faca bietul om cu cioburile ramase de la farfurii, pahare, damigene? Unde sa le duca? Vreti sa stiti ce solutie au gasit prietenii mei? Pentru ca au o curte foarte mare, au ales un loc ferit, intr-un colt de gradina si acolo au sapat o groapa. Este groapa de cioburi, locul de care copiii nu au voie sa se apropie. Dar tot in satul lor am vazut, de-a lungul garlei, mormane de gunoi aruncate de vecinii lor, de oameni care nu stiu unde sa isi duca resturile menajere si care nu au pic de respect pentru natura.
Care credeti ca ar fi solutia? Nu cumva ar trebui sa incepem cu educarea copiilor chiar de la gradinita? nu cumva ar trebui sa obligam primariile sa incheie contracte cu firmele de salubrizare?

2 comentarii:

  1. Legi si solutii, exista si nu de acum !
    Daca ar fi aplicate si respectate (chiar si de nevoie) probabil altfel s-ar vedea lucrurile ! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Solutii se gasesc, dar totul trebuie sa plece de la educatie. In urma cu vreo trei ani, undeva in centrul Brasovului, un batranel s-a invartit peste 10 minute pe langa cosurile de gunoi de pe stalpi cu o hartie in mana. Cosuri erau destule, dar omul le studia pe fiecare in parte cu hartia mototolita in mana. L-am observat si l-am urmarit din curiozitate. La un momentdat m-a intrebat daca inteleg engleza. Nu era britanic, era neamt si cauta cosul de gunoi "pentru hartie"....

      Ștergere