luni, 8 iulie 2013

Rusine sa iti fie!

Astazi, mai mult decat oricand, ma deranjeaza maxim ipocrizia oamenilor. Simt nevoia sa ii palmuiesc pe cei care astazi, in ziua in care au venit rezultatele examenului de bacalaureat, nu fac altceva decat sa bage toti copiii in aceeasi oala, sa ii judece pe toti dupa acelasi tipar. 

Dupa felul in care vorbesc unii despre elevii care au dat bacul, ar trebui sa credem ca toti sunt analfabeti, ca au ajuns la final de liceu dand spaga sau de mila profesorilor. Nu este deloc asa! Vezi aici lista cu cele mai bune idei cadouri copii

In acesta tara cresc copii care sunt inteligenti, au cultura generala, gandesc si lupta pentru idealurile lor, copii care au avut tot timpul rezultate bune la invatatura, care au muncit in timp ce altii bateau mingea pe maidan, care s-au intors cu rezultate uimitoare de la concursuri. De ce sa ii manjim, de ce sa ii bagam in aceeasi oala cu ceilalti?

Ceilalti... sa nu uitam ca si ei sunt tot ai nostri, ai tarii! Este greu sa stabilesti exact din ce motive unii copii ajung la maturitate fara sa fi adunat prea multe cunostinte, fara sa aiba un bagaj temeinic. Niciodata nu exista un singur factor, un singur vinovat. Toti purtam o parte din vina. Parinti, profesori, colegi, prieteni, vecini, sistem, conducere, toti, pana la unul, purtam o parte din vina. 

Conditiile de acasa, influenta strazii, anturajul, toate contribuie intr-o mai mare sau mai mica masura la esecul acestor copii.

Ok. Ai constatat ca un copil gandeste gresit, ca vorbeste sau scrie gresit... Te-ai amuzat si te inteleg. Dar ce ai facut concret pentru a-l ajuta pe acel copil? Ce sfaturi i-ai dat? Ce exemplu a primit de la tine? Crezi ca daca ii spui ca este prost, se va destepta peste noapte? Crezi ca folosind ironia fina sau bataia de joc de mahala vei schimba ceva? Eu cred ca te inseli.

Ah, tu esti cel care in tot timpul anului mi-ai strivit retina cu greselile gramaticale afisate cu mandrie pe facebook? Tu esti cel care nu a stiut tot anul unde si cand se pune cratima? Tu esti cel care mi-a tocat marunt nervii pe retelele sociale cu statusuri copiate gresit din carti? 

Nu trebuie sa te prezinti. Te cunosc bine! De multe ori am vrut sa te ocolesc, stiind ca ajuns la varsta ta, omul doar cu foarte mari eforturi mai poate fi repus in pozitie verticala. Mereu am amanat momentul, sperand ca iti dai seama singur de situatie.

Astazi, la afisarea rezultatelor de la bacalaureat, desi s-a anuntat in presa ca au promovat peste 50 % dintre elevi, tu vii si spui ca toti copiii din acesta tara sunt prosti, puturosi, golani. Nu iti este rusine? Te lauzi acum ca tu, la vremea ta, ai luat bacul si ii faci prosti si inculti pe cei care astazi au picat? 

Ne povestesti si noua cum de ai luat bacul? Felul in care scrii, vorbesti si te comporti ma face sa cred ca abia ai trecut de gradinita.

Pe tine, cel care nu ai contribuit cu nimic la cresterea acestor copii, la educarea lor, te-as lua la palme astazi. Tu, cel care ai luat sau nu ai luat bacul, dar astazi vrei sa pari mai destept decat copiii care au cazut, meriti cateva palme usturatoare, care sa te trezeasca la realitate. Sa iti fie rusine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu