sâmbătă, 12 octombrie 2013

Visul miezului de lapte

      Cândva, demult, pe când pământul tremura sub copitele cailor sălbatici, omul a plecat la vânătoare pe meleaguri străine, departe de casa scobită în stâncă și de copiii înveliți în blănuri. A luat cu el
mulsoare proaspătă de vacă, ascunsă în stomac de vițel. După al doilea popas, ascunzându-se în iarba udă de rouă, s-a pregătit să bea din laptele dulce. Dar laptele se amestecase pe drum, pentru prima dată, cu cheagul. Așa s-a născut bunica mea, brânza primordială.
      De-a lungul timpului, multe au fost transformările pe care le-a suferit și ciudat a fost modul în care mama mea a venit pe lume, într-o căbănuță din Codlea. Mi s-a povestit că a fost mângâiată, frământată, stoarsă și pusă la scurs. A fost separată de fratele ei, zerul gălbui. A fost tăiată și împrăștiată prin magazine, pusă la dispoziția oricărui fan brânză ce ar fi dorit-o.
      Apoi am venit pe lume și eu, multcăutatul miez de lapte. Nu am cerut niciodată să fiu atât de gustos, de pitoresc, de special. Nu am avut puterea de a mă împotrivi nici măcar când m-au premiat sau când au decis să mă cloneze la nesfârșit, miez după miez, astfel încât nimeni să nu mai știe care este miezul primordial. Astăzi, ajuns într-o casă de om, după multe peripeții prin mașini și magazine, văd scrijelit pe un perete al frigiderului un soi de jurnal:

 

  • Ție, miez nou de lapte, îți scriu cu lacrimi de fericire în ochi, într-un moment unic al vieții mele. Urmează să plec într-o călătorie magică, într-un somn de catifea în care totul este posibil. Simt cum alunec pe panta odihnitoare a toropelii, cum trupul alb și pufos mi se relaxează, cum prin fața ochilor scânteietori îmi trec frânturi de basm.
  • Sunt miez de lăptic, într-un miez de vară fierbinte, la miezul nopții, în miezul acțiunii, cu miezul moale, ascunzând în el miezul gustului unic, perla de-la-co-dlea. Sunt crăișor de munte, adus din miez de munte împreună cu un munte de mieji. Am albeața perlelor și a fildeșului, sunt gingaș precum floarea de mărgăritar, mă topesc de parcă aș fi făcut din fulgi de zăpadă. Cu toate astea, în miezul meu se ascunde un pericol ce nu trebuie ignorat. Creez dependență de la prima degustare!
  • Un nou fan, cangurul pitic al grădinii zoo, îmbrăcat într-o blană maronie, mă fură de la copilul ce m-a stăpânit o clipă și mă ascunde în buzunarul larg. Aleargă rotund prin țarc. Mă zgâlțâie din stânga-n dreapta și mă scapă. Mă rostogolesc până aproape de cușca babuinilor. Un pui de maimuță mă strânge cu putere la piept și mușcă din învelitoarea cutiuței în care stau închis. Mă prinde în palma aproape omenească și aruncă frumoasa cutiuță ce mi-a dat forma deosebită. Cutia, luată de vânt, plutește până pe lacul artificial din apropiere. Prinsă de lebăda neagră, se lasă umplută cu puf, pentru a fi cuib oului ce va veni. 
  • Mă simt apucat de o mână fină, parfumată, mirosind ca la sânul mamei. Sunt așezat pe o farfurie, tăiat în felii subțiri, ce păstrează o parte din forma-mi inițială și rânduit precum corola unei margarete, în jurul unei boabe de strugure, cu care mă contopesc mai apoi în gura fierbinte, cu dinți ce-mi seamănă la culoare. 
  • Cu coșul de răchită pe braț, respirând aer cu miros de conifere, Scufița Roșie străbate încrezătoare pădurea. Din când în când îmi aruncă priviri îngrijorate, parcă temătoare. Nu știe că în culcușul meu din coș, pe patul moale de cozonac, nimic nu mi se poate întâmpla. Nimic în afară de întâlnirea cu lupul flămând, care preferă să renunțe la carne în favoarea miezului de lapte. 
  • Băiețelul, rămas singur acasă, își plimbă privirea pe dulapuri, sperând să găsească ceva cu care să mă combine. Vrea să îi facă mamei sale o surpriză. Este născută într-o zi de toamnă și astăzi își serbează... niște ani. Miezul de lapte va fi tortulețul lui pentru mămica. Băiețelul nu se îndura să îl strice, așa că așează ornamentele lângă tortuleț, apoi îi face o poză. Își dă seama că nici strugurele brumat, tărtăcuțele, mărul sau boabele de caju nu îmi pot estompa strălucirea. Zâmbește.
  • Bătrâna deschide frigiderul, mă atinge și tresare. Are senzația că se încarcă de energie, de calciu și fosfor, de hrană cu care parcă doar zeii ar îndrăzni să se delecteze. Nu, nu este doar o senzație, este adevărul alb și pur! îi strig gâtuit de emoție. Emoțiile o copleșesc și pe bătrână. O lacrimă i se prelinge pe obrazul stafidit, amintindu-i de fata ei dragă, azi profesoară la oraș. Nu poate veni des, dar îi trimite oricât miez de lapte cere. 
  • Vis în vis, vis peste vis, vis într-un somn de catifea cu miros de lapte și de brânză, cu dor de mamă, cu teamă și încântare, eu, miezul de lapte primordial, te-am purtat visând prin multele vieți trăite sau doar imaginate. Orice fel de viață îți va fi oferită, las-o să se prelingă ușor și să te acopere, așa cum o face zerul acum. 
      L-am gustat cu teamă, neștiind la ce să mă aștept de la el. Mi-a atins limba și cerul gurii, prinzându-mă într-o îmbrățișare pufoasă, moleculară, din care nu aș fi vrut să mai scap. S-a topit repede, însă nu înainte de a-mi spune că se potrivește atât cu dulce, cât și cu sărat. Cu cât mâncam mai mult, cu atât aș fi vrut mai mult. În timp ce îmi invada simțurile, poveștile se nășteau sub degetele mele, scriind visul miezului de lapte.





Tu la ce te gândești când spui miez de lapte? Eu mă gândesc să pregătesc un premiu simbolic pentru cel mai interesant răspuns. :)



Cu acest articol particip la proba 5 din cadrul competiției SuperBlog 2013.

56 de comentarii:

  1. cu acest articol te-ai intrecut pe tine, nu imi vine sa cred cat de multe iti trec prin cap si cat de fascinant te-a inspirat acest miez de lapte.
    te invidiez in sensul bun si sper ca tu sa castigi premiul care iti va oferi beanzica de greutatea ta pt ca ai surprins, cred ca cel mai bine, miezul din miezul de lapte.
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a fost teama ca ma vor alunga din concurs, ca multe as mai fi vrut sa scriu. Puteam scrie un intreg roman. :) Ador probele permisive, unde imaginatia poate zburda in voie. Ador miezul de lapte si pe cei care ne-au dat aceasta proba!
      Nici macar nu pot face pe modesta, Alina! Chiar mi-as dori ca juriul sa fie de aceeasi parere! Au mai castigat un fan!
      Te imbratisez!

      Ștergere
    2. Sper ca tu sa fii cea care castiga produsele dupa greutatea ta, meriti :)

      Ștergere
    3. Pacat ca nu voi putea alege greutatea unui alt membru al familiei, ca Mihai are dublul (aproape) greutatii mele. Am vreo 50 de kg si el se apropie de 90. :))))

      Ștergere
  2. Deci, dacă comentez cum fac de obicei, nu-s interesantă. Atunci, iaca! ZiC AŞa:

    Frigideru'? Cât mai e frigideru'? :P
    Adevărul e că n-ai cum să nu devii fan! Miez! Chiar e bun! Şi a făcut bine Kadia că a zis că nimeni n-a pomenit de gust. Văd că tu ţi-ai făcut tema 100%!
    La ce vedenii ai avut tu mâncând, pare că vaca a mâncat altă iarbă! :))))))))))


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt doua minute de cand rad ca nebuna la monitor! Acum mi s-a alaturat si baiatul! :)))))) Nu ar fi de mirare, prea m-am lasat vrajita de miez! :)

      Ștergere
  3. Dacă până şi lupul dă carnea deoparte când vede miez de lapte, cum am putea noi, oamenii, să nu ne dăm în vânt după o asemenea delicatesă? Sau, dacă încă nu ne e cunoscut, cum să nu fim tentaţi să-l gustăm?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Matilda, ai subliniat ceea ce eu am incercat doar sa sugerez, ca tot muritorul sa stie ca trebuie sa guste miezul!

      Ștergere
  4. Jucausa postare, chiar te-ai intrecut. Imi pare rau numai ca esti sa de subtirica, juriul nu va plati prea mult in mieji de laptic.
    Marturisesc ca nu l-am gustat niciodata, dar am sa il incerc la urmatoarele tichete de masa. In fond, tocmai ce am scris despre el...ar fi cazul sa sacrific un pachet de tigari pentru un pic de calciu cu forma de poveste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu avem o perioada prea buna dpdv financiar si imi era teama ca miezul de lapte ar putea fi scump. Dar simteam ca nu pot scrie daca nu il incerc. Am fost surprinsa cand am aflat ca are un pret foarte bun (3 lei, 3 mieji). Abia astept sa mai cumpar. Deja visez la o multime de combinatii!
      :) Poate ma mai ingras cateva grame pana in decembrie. :)

      Ștergere
  5. Iată un tânăr căruia ai vrea să-i cunoști și mama, și bunica! De miezul de lapte zic...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt de acord cu Alma In privinta ierbii! Cumva ai trecut pe tigari electronice?
    Desi nu sunt fan branza m-ai facut curios si chiar o sa ma duc sa iau, sa gust si eu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca mai fumez Pall Mall negru, deci nu mi se trage de la ele... :)
      Iti garantez ca iti va placea miezul de lapte, mai ales cand vei observa ca poate fi folosit in nenumarate feluri. ;)

      Ștergere
    2. Gata, am luat! Daca vrei trimit si marturie poza din frigider! Din pacate nu stiu cum sa o urc in comentariu la tine! :(

      Ștergere
    3. Nici eu nu stiu cum pot fi urcate poze in comentarii. O poti pune pe blogul tau si vin acolo sa o vad. Poate ne spui si cum ti se pare. :)

      Ștergere
  7. Ai reusit sa imi trezesti curiozitatea cu acest articol.Nu am gustat pina acum miezul de lapte,dar il voi cauta la magazin chiar astazi.Arata excelent si sant convinsa ca atrage cu forma lui si adultii,nu doar copiii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine m-a cucerit din prima clipa si mi-a amintit de zilele de demult, cand baiatul meu era mic si eu ii pregateam budinca in formele care venisera la pachet cu galetusa pentru nisip. E ca o joaca...

      Ștergere
  8. "în miez, o cât de suav, sâmburele nu mai vrea să se nască, obârşia lui împărătească e de-un aur bolnav" am citat din memorie- de aceea nici nu ştiu de fapt versurile ci numai succesiunea cuvintelor- începutul unei poezii extrem de dragi mie. şi îmi amintesc că atunci când am citit-o prima oară aveam vreo 14 ani şi el, Poetul, se stinsese. aşa s-a născut iubirea mea pentru poezia lui pe care deşi nu o înţelegeam pe atunci (nici acum nu aş spune că e înţelegere) o sorbeam cu mirare.
    citindu-te, mi-am amintit de acel miez... aşa că îţi spun că atunci când spun miez de lapte eu mă gândesc la miezul de lapte al cuvântului care leagă şi dezleagă, care arde şi stârneşte şi pe care el, nichita l-a ştiut domoli şi stăpâni ca nimeni.
    să pui mâna să te îngraşi, că şansele ţi-s mari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu aceasta poezie... Nichita... inegalabilul Nichita! Stii care a fost prima poezie pe care am cunoscut-o? Puşca! Ma tot intrebam daca a fost nebun... Imi starnise curiozitatea! :))))
      :) Si chiar daca nu voi primi greutatea mea in branza, tot voi fi castigata... Sunt aproape 20 de ani de cand imi mentin silueta asta de manechin caruia i se vad oasele. :))))

      Ștergere
    2. Doamne, inca mai am urme de iarba ciudata in cap! :)))
      Auzi, am cunoscut-o... :)))))

      Ștergere
    3. Păi puşca ai cunoscut-o în taberele PTAP! :)
      E o poezie frumoasă de pe vremea când facea armata! Şi trebuia să demontezi şi să montezi AKM-ul legat la ochi !
      Mă duc acum să montez un platou cu inimă de lapte. Sper să reuşesc să-l prind şi-n poză! :)

      Ștergere
    4. Pusca lui Nichita am cunoscut-o chiar inainte de a pleca intr-o tabara PTAP. :)))) Inca imi mai spun ca era beat mort cand a scris-o. :))))
      Eu ma bag o ora la somn si vin la tine (pe blog) cand ma trezesc. :)

      Ștergere
  9. Avem aici cel mai gustos miez de lapte savurat până acum, iar asta o spune o persoană care nu prea gustă laptele. Dar aici e atât de bun încât am devenit fan. Foarte...fan! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Sa stii ca eram destul de sceptica in privinta miezului de lapte inainte de a-l gusta. Acum ma rog sa am destui bani, sa pot manca dupa pofta inimii. Astazi am cumparat iar... :))))

      Ștergere
  10. Nicio reclama nu m'a determinat pana acum sa incerc...nici alea cu desert sau masa, nici alea cu Petru de la Master Chef, niciuna, dar pe bune ca articolul tau m'a facut sa vreau sa ies din casa sa'mi cumpar si sa gust si eu :)) Si o sa fac asta chiar azi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe mine nu prea ma pacalesc reclamele, dar am incredere in recomandarile bloggerilor cu care sunt prietena.

      Ștergere
  11. Este foarte frumoasă! <3
    Aş vrea să te rog ceva... Îmi dai voie să-ţi folosesc a doua poză pentru articolul meu? Desigur că voi specifica sursa!
    Aranjamentul este superb iar de "poveste" ce să mai spun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca stiam, as fi facut mai multe. Doua secunde sa astepti, ca am intrebat-o pe Claudia. Daca nu sunt probleme cu jurizarea, le poti lua pe toate. Sau sa mai ai rabdare pana maine, cand cumpar alt miez si iti fac ce poze vrei.

      Ștergere
    2. E OK! Am m-am uitat pe link-ul lui Vladen şi voi folosi poze de acolo :) Nu vreu să deranjez pe nimeni.

      Ștergere
    3. Pe mine nu ma deranja cu nimic, Ioana. Imi era doar teama ca ne vor penaliza. Claudia spune ca nu este nici o problema, asa ca o poti lua, daca doresti. Nu stiu daca de acolo vei primi permisiunea.

      Ștergere
  12. La niste poze misto pe care le-am vazut recent, in care niste domnisoare sunt acoperite doar cu lapte (dar facut sa para ca niste haine de doamna de prin anii '40-50). Uite, asa:
    http://www.lostateminor.com/2013/10/12/pin-up-girls-wearing-nothing-but-milk-by-jaroslav-wieczorkiewicz/
    Poti apasa fara frica pe link nu e nimic "obraznic", e arta (nimic vizibil :D).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. WOW, cat de bine se vede! Totusi, inclin sa cred ca e mai degraba aracet... :)))))

      Ștergere
  13. Adevărul e că-i bun. La un moment dat am mâncat mult miez de lapte şi producătorii au dreptate, e mai bun cu nişte fructe. Poate fi încercat şi cu biscuiţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu struguri am mancat si noi aseara si ne-a placut mult. Asta dupa ce mancasem gol, apoi cu salam. Astazi am mancat miezul de lapte gol, la micul dejun (care a fost aproape de pranz). :)

      Ștergere
  14. acum ca mi am scris si eu povestea (nepublicata inca) am putut citi in voie pe la vecini. chiar i ai dat o forma de poveste. dar si mai multe vieti. cati oameni atatea gusturi si atatea vieti. foarte frumos. si umor si voie buna si traba serioasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa citesc si povestea ta. M-am aglomerat rau, nu mai stiu unde sa merg prima data...
      Intr-adevar, cati oameni, atatea gusturi. Observ asta la mine in casa. :)

      Ștergere
  15. Mie una mi-a facut pofta de miez de lapte...Prima oara cand am mancat ,am cumparat de proba , nu ne-a ajuns....apoi am cumparat sa ne ajunga.
    Dar cu povestea ta mi-ai reamintit de gustul ala asa de bun.... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima data am cumparat pentru ca nu puteam scrie despre ceva ce nu cunosteam. Imi doream sa iasa bine si pentru asta aveam nevoie sa gust din miezul de lapte. :)

      Ștergere
  16. Hahahaha! Acum, dupa ce am citit randurile scrise de tine, cand zic "miez de lapte" ma gandesc la tine! :)
    Ai scris super! Ca o poveste pentru copii e descrierea acestei specialitati cu forma unei roti dintr-un angrenaj urias!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Ha, ha, cum ar suna Vienela-miez de lapte?
      Asa mi-a spus si baiatul, ca lui ii aminteste de roti forma miezului. :)

      Ștergere
  17. Pozele sunt absolut de-li-cioa-se!
    Miezul de lapte a strâns poveşti frumoase de la tine şi pofte mari de la mine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta a fost si intentia, sa va fac pofta, sa va trezesc curiozitatea. Ce, doar mie sa imi fie pofta cand se termina sau cand ma uit la poze? :)

      Ștergere
  18. De-la-co-dlea. Genial. Am mai spus undeva că miezul de lapte merită povesti, fiind atat de fin, dar tu ai făcut prin acest articol ca toti să ne indreptăm spre supermatket.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii cat m-am mirat vazand ca nimeni nu pomeneste de acel de-la-co-dlea? Eram asa mandra de el! Acum stiu, te astepta pe tine! :*
      Eu deja mi-am format un obicei din a manca dimineata miez de lapte. :)

      Ștergere
  19. Mie mi-a venit in minte o carte de Vargas Llosa, “Povestașul” se numeste. Nu prea știu de ce Ideea e ca maine ma duc la magazinul romanesc sa vad daca au miez de lapte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am de recuperat. Nu am citit decat Orasul si cainii, de Llosa. Abia astept sa citesc Povestasul, sa imi dau seama cum ai ajuns sa le asociezi. :)
      Daca nu gasesti, fac cinste eu cand te intorci in tara. :)

      Ștergere
  20. Am venit după miez! Adulmec poveștile astea cu nasul meu fin, mai ceva ca un câine dresat.:)
    Fie-ți satisfacția pe măsura plăcerii cu care ai scris!

    Nu știam că și pe-aici scrii, Vienela, dar mi-s multe împiedicate în ultima vreme, așa că nu mă mir că nu știam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind de atatia ani fumator, cu mirosul stau cam prost. Te invidiez pentru nasul fin. :))))
      Saru-mana, Sorana! Daca nota ar putea fi primita masurand placerea cu care am scris acest articol, as primi peste 100 de puncte. :)
      Mai mult aici in ultimul timp si mult timp de acum inainte. :)

      Ștergere
  21. Am venit si eu sa aflu ce e cu miezul acesta de lapte. El nu m-a prea impresionat, de ce sa mint? E branza si cam atat. M-a impresionat insa articolul tau complex si foarte interesant, ideea originala cu atatea povesti in una. Noi luam branza de la un producator care are o mica ferma de vreo 15 vaci. Fac oamenii aia o branza atat de buna...ca cei de la Delaco s-ar lasa de meserie. Si am mancat multa branza la viata mea, nu exagerez deloc.
    Bafta multa la SuperBlog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ai fost intotdeauna sincera si usor sceptica in legatura cu lucrurile noi sau prea laudate, iar eu am apreciat intotdeauna felul tau de a fi.
      Noi ne luam branza de unde ne iese in cale, insa miezul m-a cucerit tocmai prin faptul ca nu seamana cu ceea ce vand ciobanii. Este atat de pufos, eteric si bun de asociat atat cu dulce, cat si cu sarat...
      Merci mult, Elly!

      Ștergere
  22. bine am aterizat p-aci' :)...nu stiam ca esti si aici!
    foarte frumos articolul, te face sa-ti doresti sa gusti! eu sunt mare FAN branzeturi, sa-ti zic parerea mea....nu este rau miezul asta, nici super excelent...dar, arata tare bine si te inspira! eu cumpar, imi place pe bruschete! succes!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Coco! Sunt numai vreo cinci luni de cand scriu aici, insa imi e drag blogul asta de parca l-as avea de o viata. :)
      Ce idee buna! Pe bruschette cred ca mi-ar trebui un camion pe saptamana. :)
      Merci mult!

      Ștergere
  23. Felicitari Vienela! Articolul tau este cu adevarat deosebit, si te rog sa ne ingadui sa ne mandrim cu asa un fan ca tine :)! Mult, mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult, Simona!
      A fost proba mea preferata, poate si pentru ca nimeni in familia mea nu a fost intarcat inca. :))))

      Ștergere