Amidonul este cea mei importanta sursa de glucide pentru om si animale. in punct de vedere al compozitiei, amidonul este un amestec de 2 poliglucide:
a) aminoza- se gaseste in interiorul granulei de amidon, este solubila in apa, se coloreaza cu iodul in albastru si are o structura liniara cu un grad de polimerizare
de 20 pana la 300.
b) amilopectina- se gaseste in invelisul granulei, este greu solubila in apa, cu iodul se coloreaza in violet si are structura ramificata (lanturile sunt formate din resturi de glucoza legate prin legaturi 1-4, iar ramificatiile apar prin legaturi 1-2), gradul de polimerizare este 2000-3000, ajungand pana la 6000.
Prin hidroliza cu acizi minerali se formeaza n molecule de glucoza.
Proprietatile fizico-chimice ale amidonului:
-este pulbere alba, amorfa, fara miros, fara gust, solubila in apa.
-in apa rece, granulele de amidon se umfla si formeaza o suspensie.
-in apa calda formeaza o solutie vascoasa (gel) numita clei de amidon.
-in prezenta iodului la rece da o coloratie albastra care dispare prin incalzire
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu