Aminoacizii sunt substante organice cu functiuni mixte care contin in molecula lor o grupare carboxilica cu caracter acid si una animica.
Aminoacizii se denumesc adaugand prefixul amino la numele acidului indicand pozitia atomului de carbon la care este legata grupa amino-.
Proprietati fizice:
-sunt substante cristaline
-solubili in apa
-mai greu solubili in alcool
-insolubile in solventi organici
-se topesc la temperaturi mai mari de 230 grade C
-sunt substante optic active, cu exceptia glicocolului care nu are C asimetric.
In solutie apoasa, aminoacizii se disociaza formand ioni bipolari (amfioni) care isi compenseaza intern sarcinile.
Proprietati chimice:
Aminoacizii cu caracter amfoterm reactioneaza cu acizii tari (acid clorhidric) formand clorhidratii; cu bazele, formand saruri; cu aldehidele, formand baza schiff.
Aminoacizii pot suferi transformari biochimice datorita actiunilor enzimelor secretate de bacteriile de putrefactie sau datorita unor enzime existente in tesuturi.
1. Decarboxilarea
2. Dezominare oxidativa
3. Dezaminare reductiva
4. Dezaminare hidrolitica
5. Dezaminare si decarboxilare simultane
6. Transaminare (aceasta reactie este folosita la sinteza aminoacizilor neesentiali)
7. Condensarea
Clasificarea aminoacizilor:
-valina
-leucina
-izoleucina
-metionina
-treonina
-triptofan
-histidina
-fenilalanina
plus cele care ajuta la cresterea organismului:
-arginina
-serina
-prolina
-cistina
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu